Δημοσκόπηση OPEN: Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό ενόψει Ευρωεκλογών – Η πρόθεση ψήφου

Δημοσκόπηση OPEN: Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό ενόψει Ευρωεκλογών – Η πρόθεση ψήφου

Τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών - Τι λένε για γάμο και υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Εκπλήξεις δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για το OPEN σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες ευρωεκλογές, καθώς πτώση καταγράφει η ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται με το ίδιο ποσοστό, αλλά σε μονοψήφιο αριθμό, η Ελληνική Λύση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη να ξεπερνά το ΚΚΕ, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 25%.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 27,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με 9,1%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται στην τέταρτη θέση με 7,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 7%. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στο 3%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, το ΜέΡΑ25 στο 2,1% και η Νέα Αριστερά στο 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 25%.

Με αναγωγή σε εκλογικό αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,1% και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12,1%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9,5%, το ΚΚΕ με 9,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, η Νίκη με 3,7%, οι Σπαρτιάτες με 2,8%, το ΜέΡΑ25 με 2,8% και η Νέα Αριστερά με 2,7%.

Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές

Στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας 29,1%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5%. Το ΚΚΕ καταγράφει 7%, η Ελληνική Λύση 6,4%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, η Νίκη 2,7%, οι Σπαρτιάτες 2,5%, η Νέα Αριστερά 2%, ενώ το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 1,9% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 22%.

Σε αναγωγή σε σκλογικό αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,3%, το ΠΑΣΟΚ 13,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,5%, το ΚΚΕ 9%, η Ελληνική Λύση 8,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,8%, η Νίκη 3,5%, οι Σπαρτιάτες 3,2%, η Νέα Αριστερά 2,6% και το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 2,4%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν 2,8%.

Τι λένε οι πολίτες για γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% δηλώνει ότι διαφωνεί. Πιο συγκεκριμένα το 27,8% δηλώνει ότι «συμφωνεί σίγουρα» και το 20,9% ότι «μάλλον συμφωνεί», ενώ την ίδια ώρα το 8,7% μάλλον διαφωνεί και το 39,5% «σίγουρα διαφωνεί».

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο που πρωτομετρήθηκε από την MRB η αποδοχή για το συγκεκριμένα θέμα, υπάρχει σημαντική αύξηση στην αποδοχή των πολιτών που ξεπερνά το 8%. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μοιάζει διχασμένη και δεν έχει αποδεχτεί πλήρως τον γάμο.

Ισχυρή διαφωνία για την υιοθεσία των παιδιών

Την ίδια στιγμή, πολύ μικρότερη είναι η αποδοχή των πολιτών αναφορικά με την υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια στο πλαίσιο ενός πολιτικού γάμου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 54,6% των πολιτών «σίγουρα διαφωνεί» και το 10,2% μάλλον διαφωνεί (σύνολο διαφωνίας 64,8%).

Από την άλλη πλευρά μόλις το 30,1% των πολιτών δηλώνει ότι είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Αναλυτικότερα το 17,1% συμφωνεί σίγουρα και το 13% συμφωνεί. Είναι σαφές ότι η άρνηση αντιστρέφεται και η πτώση 4 μονάδων στην άρνηση από την προηγούμενη μέτρηση περισσότερο έχει να κάνει με την ερώτηση που δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της παρένθετης μητέρας.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο αντιστάσεις τόσο στον γάμο όσο και στην τεκνοθεσία υπάρχουν και εντός των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Το 53% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι διαφωνεί με τον γάμο ενώ αντίθετα το 67% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι «θέλει τον γάμο».

Την ίδια στιγμή, το 48,9% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι το δικαίωμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας, ενώ το 46,4% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

Τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών

Από την δημοσκόπηση προκύπτει επίσης πως η ακρίβεια είναι μακράν του δευτέρου το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών καθώς το 60,3% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του.

Ακολουθούν σε απαντήσεις η υγεία (24,4%) το ύψος των εισοδημάτων (22,2%), η εγκληματικότητα (20,5%), η παιδεία (15,4%) και επεται η οικονομική ανάπτυξη της χώρας (14,9%).

Οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρούν σε ποσοστό 41% ότι την μεγαλύτερη ευθύνη για την ακρίβεια την έχει η κυβέρνηση και ακολουθούν πολυεθνικές εταιρείες (24,9%), supermarket και καταστήματα (13,3%), και διεθνές περιβάλλον (10,1).

Σε ερώτηση για την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης με βάση της δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, το 70,9% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της Οικονομίας της χώρας, ενώ 16,5% λένε ότι έχει πάρει όσα μέτρα της επιτρέπει και 7,6% λένε ότι έχει πάρει περισσότερα μέτρα από ότι της επιτρέπει η κρατική οικονομία.