Bloomberg: Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη δεν βγαίνει

Bloomberg: Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη δεν βγαίνει

«Υπό την ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ξηλώνεται» αναφέρει το δημοσίευμα

«Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ με έναν “απόφοιτο” της Goldman Sachs δεν αποδίδει» αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχει λιγότερο από μισό χρόνο για να κερδίσει τους ψηφοφόρους στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όμως πριν συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να πείσει το ίδιο του το κόμμα. Οι προοπτικές και για τα δύο δείχνουν θολές» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Χαρακτηρίζοντας τον Στέφανο Κασελάκη «αταίριαστο» με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως ο πρώην trader της Goldman Sachs ήταν επί της ουσίας άγνωστος πριν θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία τον Σεπτέμβριο και επικράτησε μόνο λόγω του χάους που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν υποστήριξε κανέναν από τους υποψηφίους.

«Το αποτέλεσμα είναι ένας επικεφαλής κόμματος του οποίου οι απόψεις – υποστήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων και καθιέρωση των stock options για εργαζομένους – ευθυγραμμίζονται περισσότερο με το παρελθόν του στη Wall Street παρά με τους ακτιβιστές της παλιάς σχολής, των οποίων προσπαθεί τώρα να ηγηθεί».

«Υπό την ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ξηλώνεται», τονίζεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου, το οποίο κάνει μια ανασκόπηση τόσο στην πορεία του Στέφανου Κασσελάκη, όσο και γεγονότα στον ΣΥΡΙΖΑ με τις επικριτικές δηλώσεις στελεχών και τελικά τη διάσπαση. Ως καθοριστικό παράγοντα για τα όσα συνέβησαν παρουσιάζει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει εκτός της προεκλογικής μάχης, «μια κίνηση που ερμηνεύτηκε από τα μέλη του κόμματος ως έλλειψη υποστήριξης προς την Αχτσιόγλου, επιτρέποντας στον Κασελάκη να κερδίσει εύκολα».

«Ανέλαβα μόλις πριν από τρεις μήνες», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στο Bloomberg και πρόσθεσε: «Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Αλλά να είστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και ότι θα αφήσουμε μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».

Σχετικά με την κατεύθυνση που παίρνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, το Bloomberg αναφέρει πως «μετά το τραύμα των χρόνων της κρίσης, υπάρχει μια κάποια λογική στις προσπάθειες να μετακινηθεί το κόμμα πιο κοντά στον κεντρώο χώρο».

«Χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία δημοσιονομικής πειθαρχίας για να αναδυθεί [η χώρα] από την κρίση που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και με εκτιμήσεις για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,3% φέτος – ποσοστό που ξεπερνά τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν. Ωστόσο, χωρίς το χάρισμα του Τσίπρα, το κόμμα χάνει τους πιο ριζοσπαστικούς υποστηρικτές του χωρίς να πείθει ταυτόχρονα τους μετριοπαθείς να μετακινηθούν από το ΠΑΣΟΚ».

«Ο όρος ‘ριζοσπαστική αριστερά’ δεν μεταφράζεται ακριβώς στα αγγλικά», λέει ο Κασσελάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg. «Αυτό που θέλει να πει είναι ‘πρωτοποριακή αριστερά’. Η αριστερά που δεν φοβάται να φέρει μεγάλες, φιλόδοξες ιδέες, λύσεις που θα κάνουν την ελίτ να νιώθει άβολα». O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ταυτίζεται πλήρως με αυτόν τον ορισμό. «Όλη μου η ζωή και σίγουρα η ζωή μου στην ελληνική πολιτική έχει υπάρξει ριζοσπαστική – πρωτοποριακή», αναφέρει χαρακτηριστικά.