Γεωργιάδης: «Σεβαστή η δήλωση Σαμαρά, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής»

Γεωργιάδης: «Σεβαστή η δήλωση Σαμαρά, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής»

«Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής, παραμένουν τα επτά έτη» απαντά εμμέσως στον πρώην πρωθυπουργό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Σεβαστή η δήλωση Σαμαρά, είναι λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού στην τροπολογία για την άδεια διαμονής των μεταναστών.

Όπως διευκρίνισε, δεν έχει σκοπό να απαντήσει στον κ. Σαμαρά, για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια, αλλά επί της ρύθμισης. «Σήμερα στους 6 μήνες οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να πάρουν άδεια και να δουλεύουν, τώρα μπορούν στους 2 μήνες» είπε στη Βουλή, εξηγώντας ότι «υπάρχουν περιοχές της χώρας που την ίδια στιγμή που δεν βρίσκουμε εργάτες γης, για να μαζέψουμε τους καρπούς, υπάρχουν και δεν τους επιτρέπουμε. Είναι παράλογο. Δεν έχουμε λόγο να το συνεχίσουμε», είπε.

Όσον αφορά στη δεύτερη διάταξη, που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ότι παραμένουν τα 7 χρόνια παραμονής, για να πάρει κάποιος άδεια διαμονής στη χώρα. «Δίνουμε μια άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια παράνομης διαμονής, που έχουν βεβαία διαμονή, δηλαδή αίτηση παροχής ασύλου, έγγραφο, έμβασμα και που την έχουν συμπληρώσει μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, θα μπορούν να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας, που συνδέεται με το ότι έχουν εργασία. Αν πάψουν να έχουν εργασία, ανακαλείται η άδεια διαμονής και άδεια εργασίας», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η τροπολογία αφορά συγκεκριμένο κόσμο. «Εάν κάποιος παράνομος μετανάστης μένει στη χώρα και εργάζεται, μπορεί να έχει την άδεια διαμονής. Αλλά δεν είσαι παράνομος και γκρίζος. Είσαι γνωστός στις αρχές και μπορούν να εφαρμόσουν πάνω σου τον νόμο περί απελάσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία θα μάθει και πού βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε, ότι με την υπερψήφιση της τροπολογίας, λύνεται το πρόβλημα της παράνομης διαμονής και εργασίας, με τη φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή, ενώ δεν στερούνται εργατικά χέρια από την οικονομία, ενώ εστίασε και στην ανάγκη να υπάρξουν εργάτες γης. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι σε παλαιότερη τροπολογία για εργάτες γης που απευθυνόταν σε μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι δεν έχαναν ταυτόχρονα τα δικαιώματα της ανεργίας, οι αιτήσεις ήταν μηδέν. Σε άλλη πρωτοβουλία, μόλις 55 άτομα έκαναν αίτηση και πήγαν 2 άτομα, με επιδότηση διαμονής και μεταφοράς.

«Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Δεν ισχυρίζομαι ότι η διάταξη θα λύσει το πρόβλημα. Μια ασπιρίνη είναι. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με μόνιμες μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό με χώρες που θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες» επισήμανε, λέγοντας ότι κάνει επαφές γι’ αυτές, προκειμένου να φέρουν εργάτες. Παράλληλα, η τροπολογία δίνει άδεια εργασίας σε 25.000 Ουκρανούς που βρίσκονται στη χώρα και δεν μπορούν να δουλέψουν.

«Οι ανησυχίες ότι η διάταξη αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας δεν είναι αληθινές», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι άδικο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμφανίζεται ως οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. «Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που κατηγορείται ως ιθύνων νους των pushbacks από τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης να είναι οπαδός των ανοιχτών συνόρων;» διερωτήθηκε.

«Η τροπολογία προσπαθεί να βάλει τέλος στο χάος σε μία ομάδα εργαζομένων που ζουν σε γκρίζο καθεστώς. Θα γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου, ενώ δεν θα αφορά άλλους. Η διάταξη παραμένει μία από τις πιο αυστηρές ως προς τη μεταναστευτική πολιτική και καθιστά την Ελλάδα που μόνο πόλος έλξης των λαθρομεταναστών δεν είναι», είπε, καλώντας τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν. «Δεν αντιδικώ με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής», κατέληξε.

Μαρινάκης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής, παραμένουν τα επτά έτη»

Μετά τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε για λογαριασμό του πρωθυπουργού προς όλους όσοι αντιδρούν, ότι πρόκειται για μία τροπολογία, η οποία δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής της άδειας διαμονής για εργασία για τους μετανάστες. «Είναι μία διάταξη, η οποία έχει εφάπαξ εφαρμογή για ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, για τουλάχιστον τρία χρόνια και υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί αν παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ALPHA.

«Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη» τονίζει με νόημα, σημειώνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη», όπως δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, ενώ «παράλληλα αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία». «Γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισσότερους ανθρώπους και όχι με τόσο αυστηρά κριτήρια», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση αφορά σε περίπου 28.000 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.