Θεοδωρικάκος: Δεν έχουμε κανένα μέλλον ως χώρα χωρίς την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Θεοδωρικάκος: Δεν έχουμε κανένα μέλλον ως χώρα χωρίς την αντιμετώπιση του δημογραφικού

«Το 2021 - 2023 οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις κατά 182.000. Μιλάμε για πρωτοφανή συρρίκνωση του πληθυσμού μας, πολύ χειρότερη από πόλεμο»

«Ο γνήσιος και υπεύθυνος πατριωτισμός είναι αυτός που καθοδηγεί την κυβέρνηση στον χειρισμό των αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων των τελευταίων ετών και χάρη σε αυτή την επιλογή η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης» ανέφερε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2024.

«Αν θέλει να δει κανείς τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον δρόμο που ακολουθεί η χώρα, θα έλεγα ότι δίπλα στην ικανότητα διαχείρισης κρίσεων, που κατέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, είναι και η σταθερή στην πυξίδα της παράταξης κατεύθυνση προς επιλογές, που διέπονται από γνήσιο και υπεύθυνο πατριωτισμό, αλληλεγγύη και σεβασμό προς την πρώτιστη αξία της ανθρώπινης ζωής» όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στη φύλαξη των συνόρων έναντι της ασύμμετρης απειλής των παράνομων μεταναστευτικών ροών, στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού – όπου η κυβέρνηση πρόταξε την αξία της ανθρώπινης ζωής – την πολιτική προστασίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές, τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής με μέτρα κατά της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους, την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τη χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση, που η κυβέρνηση ολοκλήρωσε σε τρεις φάσεις, από τον πρώτο νόμο του 2019 μέχρι και την πρόσφατη παρέμβαση για την επιστολική ψήφο- όπως και το δημογραφικό.

«Δεν έχουμε κανένα μέλλον χωρίς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Οι αριθμοί είναι δραματικοί τα τελευταία χρόνια: Έχουμε συνεχή μείωση των γεννήσεων, ενώ την τριετία 2021 – 2023 οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις κατά 182.000. Μιλάμε για πρωτοφανή συρρίκνωση του πληθυσμού μας. Πολύ χειρότερη από πόλεμο. Ασφαλώς η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από θετικά μέτρα για να ενισχύσει τα νέα ζευγάρια, να κάνουν οικογένεια, επιδοτώντας τις γεννήσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις αυξάνονται τη νέα χρονιά, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας για γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες ή αγρότισσες. Αλλά στην πορεία έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα. Και αυτό οφείλει να είναι και η πρώτιστη προτεραιότητα όλων μας, της κυβέρνησης, του πολιτικού συστήματος, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.

Η πολιτική μας πρέπει να λάβει υπόψη και τις διεθνείς εμπειρίες και τις ελληνικές ιδιομορφίες. Οφείλουμε να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε ότι η γυναίκα είναι αυτή που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος εκ των πραγμάτων στην οικογένεια, η γυναίκα γεννά και περνά μεγαλύτερη δοκιμασία. Πιστεύω ότι για αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά νέα μέτρα στήριξης της Ελληνίδας, προκειμένου η οικογένεια να κάνει τουλάχιστον δύο παιδιά και να είναι σημαντικός ο αριθμός των οικογενειών που θα κάνουν τρία και παραπάνω παιδιά. Ταυτόχρονα απαιτούνται ειδικές πολιτικές προσέλκυσης των νέων παιδιών που έφυγαν τα τελευταία 15 χρόνια. Η ψήφος των ομογενών συμβάλλει και μπορεί να γίνει γέφυρα επιστροφής της γενιάς του braindrain, όπως και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην παιδεία και στο κράτος. Μαζί με τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες, χρειάζονται και οι αξίες της ζωής. Η Ελλάδα αξίζει και μπορεί. Υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για όλους τους Έλληνες στη νέα χρονιά», κατέληξε.