«Όχι» και από τον Κάμερον στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Όχι» και από τον Κάμερον στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Η κυβέρνηση έχει μία πολύ ξεκάθαρη θέση επ' αυτού» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ΥΠΕΞ της Βρετανίας

Στη θέση της Βρετανικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παρέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας όμως παράλληλα, ότι η σχέση με την Ελλάδα είναι ευρεία και ισχυρή.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Λόρδων με ερωτήσεις προς τον νέο υπουργό Εξωτερικών την Τρίτη, ο λόρδος Κάμερον δέχθηκε ερώτηση, με αφορμή τη διπλωματική διαμάχη που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, μετά από την ξαφνική ακύρωση της συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών από τον Ρίσι Σούνακ. Το ερώτημα έθεσε ο λόρδος Ντομπς, μέλος της οργάνωσης υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών Parthenon Project και γνωστός ως συγγραφέας της τριλογίας House of Cards.

Όπως είπε ο 75χρονος συγγραφέας, που εκπροσωπεί στη Βουλή των Λόρδων το Συντηρητικό Κόμμα, «στον πραγματικά άθλιο κόσμο μας» θα ήταν σωστό η Βρετανία να τείνει χείρα φιλίας και να χρησιμοποιήσει την ήπια δύναμη που διαθέτει, ώστε «να ξανασφυρηλατήσει και να ενισχύσει» τις σχέσεις της με τον παλιό φίλο που συνιστά η Ελλάδα είπε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβό.

Ο λόρδος Κάμερον απάντησε: «Δεν συμφωνώ μαζί του σε όσα λέει για τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η κυβέρνηση έχει μία πολύ ξεκάθαρη θέση επ' αυτού, έχει διατυπωθεί». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε όμως: «Συνάντησα τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ενώ ήμουν στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ και είχαμε μία σπουδαία συνάντηση για όλες τις άλλες πτυχές της σχέσης μας, όπου είμαστε ισχυροί φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι».