Μαρινάκης: «Απρεπής η κίνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού – Ήταν ξεκάθαρο ότι στα θέματα της συνάντησης θα ήταν και εκείνο των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Μαρινάκης: «Απρεπής η κίνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού – Ήταν ξεκάθαρο ότι στα θέματα της συνάντησης θα ήταν και εκείνο των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

Για όλη την πολιτική επικαιρότητα μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με βασικό θέμα την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι στα θέματα της συνάντησης θα ήταν και εκείνο των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως παγίως κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Φυσικά τα βασικά ζητήματα ήταν τα οικονομικά, οι επενδύσεις και η κρίση στην Μέση Ανατολή».

«Ήταν απρεπής η κίνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού» είπε ο κ. Μαρινάκης, συμπληρώνοντας ότι «εκτός από την δημοσκόπηση στην Βρετανία όπου οι πολίτες διαφωνούν με τον κ. Σούνακ, υπάρχει και ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, που λέει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα και είναι εποικοδομητικές».

«Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ήταν γνωστό σε όλους πολλές ημέρες πριν, το είχα ανακοινώσει και εγώ στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Άλλωστε, πέρασαν πολλές ώρες μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC μέχρι να ακυρωθεί η συνάντηση. Δεν θέλουμε να γενικεύσουμε την κρίση. Οι υπουργοί εξωτερικών, Γεραπετρίτης και Κάμερον, επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα στις σχέσεις μας», είπε ο κ. Μαρινάκης και προσέθεσε πως «δεν είναι δουλειά μας ούτε θα ήταν θεσμικά σωστό να γίνουμε ερμηνευτές της απόφασης του Βρετανού πρωθυπουργού. Ωστόσο, είναι προφανές ότι δύο αρχηγοί, δύο ηγέτες κάθονται στο ίδιο τραπέζι και σε άλλα συμφωνούν και σε άλλα διαφωνούν. Δεν θα ερμηνεύσουμε εμείς τις θέσεις του Πρωθυπουργού ενός άλλου κράτους. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε τα τελευταία 4 και κάτι χρόνια, ένα θέμα που ήταν στα συρτάρια, μιας πάγιας διεκδίκησης να μην παρεξηγηθώ, να το φέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανένωση, είναι σαφές ότι εκλάπησαν τα Γλυοτά του Παρθενώνα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και είναι σε ένα καλό επίπεδο».

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει ισχυροποιήσει την χώρα και πάντοτε απαντά και δεν δέχεται αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν μπαίνουν σε διάλογο οι «κόκκινες γραμμές» μας. Είναι προφανές ότι δεν είναι προς συζήτηση από την δική μας πλευρά. Οι κινήσεις της χώρας ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα. Έχει θωρακιστεί η χώρα, αυτό είναι κάτι που το έχουμε ζήσει».

«Προσερχόμαστε στον διάλογο χωρίς όμως να είμαστε αφελείς. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι καθορισμένη η ατζέντα αυτού του διαλόγου, εκτός από την μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία. Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι το μεταναστευτικό. Θέλουμε να συνεχιστεί η αποτύπωση του βελτιωμένου κλίματος, να διατυπωθούν με σαφήνεια οι θέσεις μας, να διατυπωθεί καλύτερα η πρόοδος στο Μεταναστευτικό και να βελτιωθούν άλλοι τομείς».

Για την οικονομία και την ακρίβεια

«Η εισαγόμενη ακρίβεια και ο πληθωρισμός τροφίμων είναι και ελληνικό πρόβλημα, δεν είμαστε όμως πρωταθλητές στην ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον προηγούμενο χρόνο», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης, για το μείζον θέμα της ακρίβειας.

«Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κινούμαστε σε τρεις άξονες: μόνιμη αύξηση εισοδημάτων και μειώσεις φόρων, στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και το «Καλάθι του νοικοκυριού» και τα πρόστιμα μετά από ελέγχους. Έχουμε φθάσει στα 9 εκατομμύρια ευρώ εισπραχθέντα ή βεβαιωμένα προς είσπραξη πρόστιμα και βλέπουμε μετά ότι οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές έως και κατά 25%», ενώ επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπάρχει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 7,5%».