Ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρίσι Σούνακ – Το BBC αποκάλυψε ότι οφείλεται στα… Γλυπτά του Παρθενώνα

Ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρίσι Σούνακ – Το BBC αποκάλυψε ότι οφείλεται στα… Γλυπτά του Παρθενώνα

Την ενόχλησή του εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε αιφνιδίως την προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε αύριο Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές: «Φάουλ» και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκφράζει την έντονη ενόχλησή της. Αναφέρουν ότι ήταν «φάουλ» και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον Βρετανό πρωθυπουργό. Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορα τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το Βρετανικό Μουσείο με το οποίο κάνουν συζητήσεις και θα συνεχίσουμε.

Υπενθυμίζεται ότι o Έλληνας πρωθυπουργός την Δευτέρα παραχώρησε συνέντευξη στο BBC One και την εκπομπή «Sunday with Laura Kuenssberg» για το χρόνιο αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου» πρόσθεσε σχετικά, ενώ αναφερόμενος στην δήλωση του Κιρ Στάρμερ για τα Γλυπτά, σχολίασε: «Θα τον συναντήσω και θα σας πω εν συνεχεία».

Τι αναφέρει το BBC

Τον λόγο της ακύρωσης αναφέρει το BBC και έχει να κάνει με όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του βρετανικού κρατικού καναλιού, η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC ενόχλησε σφόδρα τον Rishi Sunak.

Το BBC τονίζει στο δημοσίευμα τα εξής: «Τα μάρμαρα, γνωστά και ως Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί στο Βρετανικό Μουσείο που έφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα».

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και είπε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: «Κατέστη αδύνατο για αυτή τη συνάντηση να προχωρήσει μετά από σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα πριν από αυτήν.

«Η θέση μας είναι σαφής – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπαινίσσεται ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».