Γλυπτά του Παρθενώνα: Απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση επιστροφής τους ο Ρίσι Σούνακ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση επιστροφής τους ο Ρίσι Σούνακ

Σύμφωνα με την Downing Street ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιτίθεται ακόμη και στον δανεισμό τους

Τοίχο αναμένεται να βρει αύριο Τρίτη απέναντί του σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.

Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα The Independent, επικαλούμενη εκπρόσωπο της Downing Street 10, ο Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει τις εκκλήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού να επιστρέψουν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα όταν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο επιμένει, ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος», προκειμένου να φυλλάσσονται και να εκτίθενται οι αρχαιολογικοί θησαυροί.

Εκπρόσωπος του Ρίσι Σουνάκ μάλιστα, τόνισε την υποστήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού στον νόμο που εμποδίζει τη μόνιμη επιστροφή των Μαρμάρων και πρόσθεσε, ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας δανεισμού τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Sir Keir Starmer. Από την κυβέρνηση αναφέρουν, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε έμφαση στη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ.

Προσθέτουν, πως ο Πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών συζήτησαν τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας και τις επενδύσεις σε υποδομές, καθώς ο κ. Starmer παρουσίασε το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συζήτησαν ακόμη για τη σημασία στενής συνεργασίας σε ζητήματα ευρύτερης ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευσης και δράσης για το Κλίμα, καθώς και για τους σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συνεισφοράς των ελληνικών κοινοτήτων στη βρετανική κοινωνία.

Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν στη σημασία των ανθρωπιστικών παύσεων.