Αντώνης Σαμαράς: Δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα – Με τον πειρατή δεν συνομιλείς

Αντώνης Σαμαράς: Δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα – Με τον πειρατή δεν συνομιλείς

«Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών» ξεκαθάρισε

Την αντίθεσή του στην επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα εξέφρασε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (26/11) ο Αντώνης Σαμαράς. «Με τον πειρατή δεν συνομιλείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής υιοθέτησε μάλιστα την φράση που χρησιμοποίησε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έκανε λόγο για «κατευνασμό» που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος. «Λέτε δυο πρώην πρωθυπουργοί και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε τόσο λάθος;», ανέφερε δηκτικά σε μία αποστροφή του λόγου του, δηλώνοντας ξεκάθαρα την διαφωνία του με το «άνοιγμα» που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο επισφραγίστηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Στην συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «δεν είναι καλή ιδέα» η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, την ώρα που έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Χαμάς, και έχει βάλει ολόκληρη τη Δύση απέναντί του. Μάλιστα αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν σχεδόν προσβλητικός έναντι του Όλαφ Σόλτς, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις.

«Μπορούμε εμείς σήμερα να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοί μας και εταίροι μας διαφωνούν; Με αυτόν που οι πάντες θεωρούν μαύρο πρόβατο; Με αυτόν που υπηρετεί, πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, τον αντιδυτικό άξονα; Νομίζω λοιπόν ότι δεν είναι καλή ιδέα», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, δηλώνοντας δύσπιστος έναντι των καλών προθέσεων της Τουρκίας. Όπως είπε, ακόμη και αν οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έχουν μειωθεί, ακόμη και αν οι μεταναστευτικές ροές είναι λιγότερες, ένα είναι το βέβαιο: ότι οι προκλήσεις παραμένουν.

«Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς. Να θυμίσω τις προχθεσινές δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν ότι η καρδιά του χτυπάει στη Θεσσαλονίκη;» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δημιουργεί διαρκώς τετελεσμένα, «οπότε δεν έχει νόημα να παριστάνουμε ότι συζητάμε».

«Ναι» στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά θέλει διορθώσεις

Κριτική επεφύλαξε ο πρώην πρωθυπουργός και για το φορολογικό νομοσχέδιο, αναγνωρίζοντας παράλληλα την καλή πορεία της οικονομίας και το θετικό γεγονός της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, όπως λέει, επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να πατάξουν την φοροδιαφυγή με το τεκμαρτό εισόδημα. «Αυτό δεν απέδωσε» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Το φορολογικό σύστημα πρέπει να φορολογεί τα πραγματικά εισοδήματα και όχι τα τεκμαρτά, δηλαδή τα εικαζόμενα, επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά. Και σήμερα υπάρχει και η τεχνολογία για να γίνει εφικτό, ό,τι στο παρελθόν ήταν ανέφικτο. Επομένως σε γενικές γραμμές η πρωτοβουλία για την φορολογική μεταρρύθμιση κινείται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις» τόνισε.

«Δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών»

Την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από άλλα κόμματα, παρά μόνο από τον εαυτό της, εξέφρασε στην ίδια συνέντευξη στην Καθημερινή ο Αντώνης Σαμαράς, χτυπώντας καμπανάκι για τα συμβαίνοντα στην Ευρώπη, η οποία κινείται, όπως λέει, ολοένα και δεξιότερα.

«Δείτε τι έγινε στην Ολλανδία. Όταν το εκλογικό σώμα φοβήθηκε πιθανή επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε ΝΔ. Και όταν ο κίνδυνος του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε οριστικά, πολλοί δεν πήγαν να ψηφίσουν καθόλου…. Όταν (σ.σ, η Νέα Δημοκρατία) στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, την στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όσο για το σχέδιο νόμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, δήλωσε κάθετα αντίθετος και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει.