Συνέντευξη Κασσελάκη στον ΑΝΤ1: «Τραμπικές οι αντιδράσεις όσων δεν δέχονται τη νίκη μου»

Συνέντευξη Κασσελάκη στον ΑΝΤ1: «Τραμπικές οι αντιδράσεις όσων δεν δέχονται τη νίκη μου»

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της θα γίνουν αποστάτες»

Τα περί «τραμπισμού» επέστρεψε στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο «Ενώπιος Ενωπίον».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε συγκεκριμένα: «Είμαι αριστερός. Ξέρετε τι έκανε ο Τραμπ; Προκάλεσε τον κόσμο και τη βάση του για να κάνει μια εξέγερση στο Καπιτώλιο της χώρας επειδή δεν αποδέχτηκε την ήττα του. Τραμπικές είναι οι αντιδράσεις όσων δεν δέχονται τη νίκη μου».

Ερωτώμενος για τα όσα έχει γράψει στο παρελθόν, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε «Μπράβο σε όποιους πάνε από δεξιά στα αριστερά. Ήμουν στην πρώτη γραμμή του προέδρου Μπάιντεν στην Άιοβα. Υπήρχε μια προκατάληψη ότι το μεγάλο κράτος χρεοκόπησε την Ελλάδα. Ό,τι έγραφα το έγραφα για να συνεισφέρω. Δίνει μια ενσυναίσθηση, μια βούληση για να συνεισφέρω».

Απαντώντας αν στο παρελθόν υπήρξε «Δεξιός», σημείωσε: «Πώς θα ήμουν με τον Ομπάμα και τον Μπάιντεν αν ήμουν δεξιός;». Σχετικά με τη στήριξη που είχε δείξει στο παρελθόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε: «Γνωρίζοντας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, μπορώ να σας πω ότι το ποιόν των δύο ανθρώπων δεν συγκρίνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βαθιά δημοκρατικός ποτέ δεν θα έκανε παρακολουθήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματικά πονάει τον Έλληνα. Χρεώνω την υπόθεση του Predator προσωπικά στον πρωθυπουργό. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ένα ενιαίο κέντρο από το Μέγαρο Μαξίμου».

«Ζήτησα από τον Τσακαλώτο να μιλήσει στους τέσσερις»

Σχετικά με την αποχώρηση της Ομπρέλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Συνομίλησα με τους τέσσερις, με την ομάδα τους, αρκετές φορές. Είχα μια συνάντηση και δια ζώσης με τον Τσακαλώτο αλλά και τηλεφωνικά, όπου τον παρακάλεσα να μιλήσει με τους τέσσερις συντρόφους για να ανασκευάσουν και να δείξουν ένα μικρό βήμα για να συνεχίσουμε. Είπε ότι θα το έκανε.

Το ίδιο ζήτησα και από τον Τεμπονέρα, να τους μιλήσει πριν την Κεντρική Επιτροπή. Έτεινα χείρα φιλίας. Είπαν βαριά πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο. Πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή με ειλημμένη απόφαση και με σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις Ευρωεκλογές. Δεν μπορούσα να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με τέτοια υπονόμευση».

Για την απειλή του περί δημοψηφίσματος, σημείωσε: «Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Τηρώ πλήρως το καταστατικό. Η πρόταση ήταν βάσει καταστατικού. Όταν κάποιοι δεν θέλουν να προσφέρουν στο κόμμα κι εγώ πρέπει να πάρω μια απόφαση. Για να πετύχουμε πρέπει να είμαστε μια γροθιά».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, διέψευσε ότι υπήρξε αίτημα συνάντησης προς τον Αλέξη Τσίπρα πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και σημείωσε για τη σχέση τους: «Η σχέση μας είναι εξαιρετική. Τον τιμώ πλήρως και το έργο του. Συμφωνώ πλήρως με αυτά που μου είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Έχω κάνει Πολιτική Γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή, δύο Εκτελεστικά Γραφεία. Πριν έτρεχα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήμουν ο μόνος υποψήφιος που είχε δεσμευτεί ότι θα έμενε στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

«Ξέρω ότι πλήγωσα κόσμο και ζητώ συγγνώμη»

Ερωτώμενος αν έχει κάνει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό «σημαία», ο Στέφανος Κασσελάκης, σημείωσε: «Όχι. Δεν το έχω κάνει «σημαία». Η παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Αν δείτε την ανακοίνωση του κόμματος, τέλη Απριλίου και δείτε το βιογραφικό μου στο τέλος λέει ότι έχω ασχοληθεί με «θέματα ισότητας». Ουδέποτε στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν το ανέδειξα ως σημαία. Αλλά, μια φορά που προέκυψε σε συνέντευξη, ήταν 23 Ιουνίου το τελευταίο βράδυ που επιτρεπόταν, ήμουν σε μια εκπομπή με τον κ. Σαράκη της Ελληνικής Λύσης. Απλά απάντησα αυθόρμητα σε ένα σχόλιο που έκανε για την «παραδοσιακή οικογένεια» και αυτό έγινε viral. Δεν το έκρυψα, είμαι πολύ περήφανος».

Σχετικά με τη δήλωσή του στη συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη για τα δύο παιδιά που θα ήθελε, τόνισε: «Ήταν μια αυθόρμητη απάντηση σε μια χαλαρή εκπομπή. Γνωρίζω ότι πλήγωσα κόσμο και σ’ αυτόν τον κόσμο ζητώ συγγνώμη. Προφανώς έχω αναθεωρήσει και πολλά πράγματα. Θα ήταν χαρά και τιμή να μπορέσουμε να αποκτήσουμε παιδιά. Εννοείται και κορίτσια. Ισότητα, σημαίνει ισότητα. Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει την ισότητα. Είχε καταθέσει πρόταση νόμου το προηγούμενο καλοκαίρι. Το ανέφερα και στον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή που συναντηθήκαμε».

Τέλος, σχετικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετούσε και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, τόνισε; «Όλος ο προοδευτικός κόσμος βλέπει ότι σ’ αυτό το ζήτημα ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει κάτι δημόσια, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ηγέτη έναν άνθρωπο της κοινότητας, άρα συναίνεση και δεν το κάνει. Ισότητα, ίσον ισότητα και στην τεκνοθεσία».

«Θα πάω στον στρατό, μετά το Συνέδριο»

Ερωτώμενος σχετικά με τη στρατιωτική του θητεία, σημείωσε πως: «Θα πάω στον στρατό, το βλέπω για μετά το Συνέδριο, θα κάνω ό,τι λέει ο νόμος».

Όσο για τη θέση για αμιγώς επαγγελματικό στρατό που είχε καταθέσει όταν δήλωσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Έχω πει εξαρχής ότι η πρώτη γραμμή των μαχίμων μονάδων, μόνο 15% είναι φαντάροι. Η πρώτη γραμμή άμυνας πρέπει να είναι επαγγελματικός στρατός. Το υπόλοιπο κομμάτι μπορείτε να το πείτε κοινωνική θητεία, πρέπει να είναι χρήσιμο στους νέους. Κάποιος που είναι μηχανικός γιατρός να κάθεται 9 μήνες σκοπιά και να μην προσφέρει τίποτα.
Κατάρτιση θα υπάρχει αλλά πρέπει να ξανασκεφτούμε αυτό το ζήτημα. Εγώ αφουγκράζομαι αυτό το οποίο ακούω από άτομα από τη νεολαία. Να βρούμε τρόπους η θητεία να είναι παραγωγική».

«Ο Τσακαλώτος έχει εμμονή με την αύξηση των φόρων»

Ερωτώμενος σχετικά με τις αντικρουόμενες δηλώσεις του σχετικά με το «μαξιλάρι» των 37 δις, ο Στέφανος Κασσελάκης, σημείωσε: « Δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ της απάντησης στη συνέντευξη και στην ομιλία στο Economist. Στον Economist ανέλυσα την έκθεση της S&P που έλεγε ότι ήταν ένα μεγάλο μαξιλάρι. Ήταν μια τίμια κυβέρνηση.

Η άλλη ερώτηση ήταν που με ρώτησε για το ύψος του μαξιλαριού. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης. Ήταν μια πορεία που η Ελλάδα έλεγε ότι θα πάρουμε αυτά τα μέτρα, η τρόικα έλεγε αλλιώς. Ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας που έκανε 1000 πράγματα, θα έπρεπε να αποφασίσει κι αυτό; Τα 37 δις τα φτάσαμε γιατί είχαμε υπεραπόδοση.

Αν υπήρχε κάποιο περιθώριο θα μπορούσαμε να το έχουμε χειριστεί καλύτερα, γιατί ο κ. Μητσοτάκης μόλις εξελέγη μείωσε τον ΕΝΦΙΑ εκμεταλλευόμενός το. Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια μεγάλη κατάσταση. Κατάφερε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο υπεύθυνος για την υπεραπόδοση είναι ο κ. Τσακαλώτος. Ο λόγος που αναφέρθηκα σ’ αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο Τσακαλώτος έχει εμμονή με την αύξηση των φόρων. Ίσως και ιδεοληψία κατά της μεσαίας διαστρωμάτωσης».

Η «ομάδα Αχτσιόγλου» και η… αποστασία

Με την… Αποστασία του 1965 συνέκρινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδεχόμενο η «ομάδα Αχτσιόγλου» να αποχωρήσει από το κόμμα, την ώρα που δήλωνε πως τείνει «χείρα φιλίας».

Η ομιλία μου ξεκάθαρα απευθυνόταν σε μια ομάδα που είχε πάρει την απόφασή της να μην συμπορευτεί. Σε μέρος της Ομπρέλας. Στην ίδια ομιλία και αυτό ήθελα να της πω στο τηλεφώνημα τείνω χείρα φιλίας, πήρε 44% στις εκλογές του κόμματος. Ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι θα γίνουν αποστάτες.

«Η ομιλία μου ξεκάθαρα απευθυνόταν σε μια ομάδα που είχε πάρει την απόφασή της να μην συμπορευτεί. Σε μέρος της Ομπρέλας. Στην Έφη Αχτσιόγλου, αυτό ήθελα να της πω στο τηλεφώνημα τείνω χείρα φιλίας. Πήρε 44% στις εκλογές του κόμματος. Ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι θα γίνουν αποστάτες.

Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Είναι πολύ ικανά στελέχη. Ο Νάσος ο Ηλιόπουλος έχει ένα μεγάλο ακτιβιστικό χαρακτήρα στο έργο του, ταιριάζει μαζί μου ο τρόπος της πολίτευσής του. Στον Αλέξη Χαρίτση είχα ζητήσει να είναι τομεάρχης Οικονομικών. Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν στο κόμμα και ότι μπορούν να κάνουν πολλά μαζί. Και στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω θα έχουν θέση.

Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Το νέο πολιτικό κέντρο θα είναι διαφορετικό από τους 2 μήνες που έχουν περάσει από την εκλογή μου ως τώρα. Ας έρθουν να δουλέψουν ισότιμα. Ας κάνουμε ό,τι είναι καλό για την κοινωνία. Θα ήταν τιμή μου να μείνουν στο κόμμα και να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κυβερνητική παράταξη όπως ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν έδωσα σημασία στο κείμενο της «Ομάδας Αχτσιόγλου». Δεν είμαι alt right. Είμαι ένας βαθιά προοδευτικός άνθρωπος. Δεν πειράζει, είμαι εδώ και τείνω χείρα φιλίας. Ο χώρος, η αριστερά, η πατρίδα το χρειάζεται. Δεν πιστεύω ότι θα φύγουν.

Ο Αλέξης έχει περάσει από τρεις διασπάσεις. Καταλαβαίνει πώς ο χώρος αναζωογονείται. Η πρόθεσή μου είναι ειλικρινής. Εγώ δεν θα αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει ή να αποδομηθεί. Πιστεύω ότι θα μείνουν και πιστεύω ότι θα προσφέρουν και πολλά γιατί είναι από τα ικανότατά μας στελέχη».

«Πήχης για τις Ευρωεκλογές το 18%»

Στο 18% των εκλογών του Ιουνίου έθεσε τον πήχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες Ευρωεκλογές ο πρόεδρος του κόμματος. «Είμαι ένας νέος άνθρωπος που εκλέχθηκε από μια βάση με προγραμματικές προτάσεις, δεν είμαι ένα πολιτικό πείραμα. Ο πήχης για μένα είναι το 17%-18%. Πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας. Θα υπάρξει ανασύσταση του μίγματος των ψηφοφόρων μας. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε τους 600.000 συμπολίτες που μας ψήφισαν το 2019 αλλά όχι το 2023.

Θα έχουμε προκριματικές διαδικασίες για τα ψηφοδέλτιά μας. Δεν θα επιλέξω celebrities. Θα επιλέξω ικανά νέα στελέχη».