Ο Παύλος Μαρινάκης διαψεύδει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Ο Παύλος Μαρινάκης διαψεύδει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

«Έγινε μια συζήτηση η οποία γίνεται σε όλες τις χώρες»

Δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για κατάργηση του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά αλλά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν καταργείται το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά. Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Έγινε μια συζήτηση η οποία γίνεται σε όλες τις χώρες. Μάλιστα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τσακλόγλου έκανε σαφές πως ό,τι γίνει το 2027 δεν θα έχει απότομες αλλαγές».

Για ελεύθερους επαγγελματίες

Για το αν θα γίνουν κάποιες αλλαγές ή προσαρμογές στο φορολογικό νομοσχέδιο ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση δε νομοθετεί με βάση το τι ψήφισαν επαγγελματικές κατηγορίες», είπε αναφορικά με το αν θα προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Και πρόσθεσε: «Για εμάς έχει μεγάλη αξία η δημόσια διαβούλευση. Δεν θα παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Δεν υπάρχει διάθεση εκδικητικότητας και συμψηφισμού. Σεβόμαστε και τιμούμε τους ελεύθερους επαγγελματίες και γνωρίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είναι μια συνολική παρέμβαση. Υπάρχει μια πραγματικότητα ότι το 71% δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό αλλά αυτό επίσης δεν σημαίνει ότι όλοι φοροδιαφεύγουν. Η φοροδιαφυγή είναι βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά και μέσω του νομοσχεδίου θα αυξηθούν τα έσοδα. Μακριά από εμάς το οποιοδήποτε τσουβάλιασμα».

Ο κ. Μαρινάκης σε άλλο σημείο είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική την δημόσια διαβούλευση και τι προκύπτει από αυτήν.

«Θέλουμε μέσα από την διαβούλευση για ανθρώπους που είναι κάτω από αυτό το όριο να γίνει μια συζήτηση σημειακών παρεμβάσεων. Το τεκμήριο είναι μαχητό. Τώρα είναι η στιγμή να ακούσουμε τις προτάσεις των φορέων και των επιστημονικών συλλόγων. Με σεβασμό θα ακούσουμε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που θα έχουν μακριά από κραυγές, μηδενισμούς και Fake News».

Η Ελλάδα προσέρχεται στις συνομιλίες για ΜΟΕ με Τουρκία χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Η Ελλάδα προσέρχεται στις συνομιλίες με την Τουρκία χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην 'Αγκυρα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι μετά από ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών η οικογένεια 7 ατόμων που διέμενε στο μοναστήρι του Αγ. Πορφυρίου διήλθε μέσω της Ράφα στην Αίγυπτο και εντός των προσεχών ημερών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι στη Βουλή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του ενιαίου πράσινου τιμολογίου, και πλέον οι καταναλωτές θα ξέρουν ποιος προμηθευτής είναι ο φθηνότερος.

Σημείωσε ότι παρουσία του υπουργού Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδη υπογράφτηκαν στη Θεσσαλονίκη οι συμβάσεις για τον εκσυχρονισμό 9 νοσοκομείων στη βόρεια Ελλάδα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ακόμη, ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα 620 χιλιάδων σε επιχειρήσεις σχολικών ειδών για παραβίαση νόμου περί αθέμιτης κερδοφορίας. "Οι συνεχείς έλεγχοι είναι το πιο σημαντικό όπλο για την περιστολή των φαινομένων κερδοσκοπίας και κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος ο κ. Μαρινάκης είπε ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, και θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον κ. Μερτς, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος.

Αύριο ο πρωθυπουργός έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στην Καγκελαρία. Η συνάντηση πραγματοποιείται με την ελληνική οικονομία να έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα είπε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι η χώρα μας πέτυχε την μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο, σε σχέση με το ΑΕΠ για το 2022, και κατέληξε λέγοντας ότι στην ατζέντα βρίσκονται ζητήματα που αφορούν την ενέργεια την κλιματική αλλαγή και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε τα εξής:

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Όπως ανακοινώθηκε χθες, κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών, οικογένεια επτά ατόμων που διέμενε στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, διήλθε από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της Ράφα.

Οι Έλληνες πολίτες και οι συγγενείς τους βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο και θα προγραμματιστεί η μετάβασή τους στην Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ελληνική Αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην 'Αγκυρα όπου σήμερα θα διεξάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη Τουρκική, αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων καθώς και το θετικό κλίμα είναι αισιόδοξες εξελίξεις για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα προσέρχεται στο διάλογο με αυτοπεποίθηση αλλά κυρίως χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπεγράφησαν στη Θεσσαλονίκη οι συμβάσεις για τις ανακαινίσεις και τον εκσυγχρονισμό, συνολικά 9 Νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η ανακατασκευή των ΤΕΠ των συνολικά 9 Νοσοκομείων της Μακεδονίας εντάσσεται στο πλαίσιο της Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΤΑΙΠΕΔ και των 7 Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών για το έργο «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Ψηφίστηκε στη Βουλή η ρύθμιση που αφορά στη δημιουργία του ενιαίου, πράσινου τιμολογίου. Με το νέο τιμολόγιο αίρεται η σύγχυση που επικρατεί σήμερα καθώς πλέον οι καταναλωτές θα ξέρουν ποιος προμηθευτής είναι ο φθηνότερος.

Με βάση την νέα ρύθμιση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος της αγοράς, ανοίγοντας τη σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, όπου θα υπάρχει ειδικός σύνδεσμος, όπως και σε κάθε λογαριασμό, που θα τους οδηγεί στην σύγκριση των τιμών.

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αυτό σημαίνει ότι «οι εταιρίες θα υποχρεωθούν, σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο, να κάνουν ανταγωνισμό τιμών. Και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή».

Πρόστιμα ύψους σχεδόν 620.000 ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας σχολικών ειδών επιβλήθηκαν από του Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του νόμου σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Απέναντι στην εισαγόμενη, επίμονη ακρίβεια η Κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί με ένα πλέγμα μέτρων να συνδράμει τους πολίτες, βελτιώνοντας σταδιακά το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων και πραγματοποιώντας στοχευμένες παρεμβάσεις όπως είναι η ανακοίνωση των τιμών των προμηθευτών, το μέτρο για τη μόνιμη μείωση τιμής, κλπ.

Όμως, για την περιστολή των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, οι αποτελεσματικοί και συνεχείς έλεγχοι είναι το πιο σημαντικό «όπλο». «Κανείς», όπως τόνισε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, «δεν είναι υπεράνω του νόμου». Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους πιστεύουν πως θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον κ. Μερτς, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος.

Αύριο Τρίτη, στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στην Καγκελαρία. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο πραγματοποιείται με την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα περνώντας έτσι σε μια νέα εποχή, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 αναλογικά με το ΑΕΠ και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα ζητήματα ενέργειας, το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση. Ήδη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.