Στέφανος Κασσελάκης: Γιατί έπρεπε να παντρευτεί τον Τάιλερ

Στέφανος Κασσελάκης: Γιατί έπρεπε να παντρευτεί τον Τάιλερ

Τι αναφέρει δικηγόρος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον λόγο του γάμου του προέδρου ΣΥΡΙΖA

Το δικαίωμα άδειας διαμονής σε χώρα της ΕΕ, ακόμη και για συζύγους που δεν είναι πολίτες κράτους-μέλους της, είναι πιθανότατα ο λόγος, για τον οποίο έπρεπε να γίνει το συντομότερο δυνατό ο γάμος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, με τον σύντροφό του Τάιλερ Μάκμπεθ στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο δικηγόρος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Βασίλης Σωτηρόπουλος, με την Οδηγία του 2004 της ΕΕ αναγνωρίζεται δικαίωμα άδειας διαμονής σε χώρα της, ακόμη και για συζύγους που δεν είναι πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ. Δηλαδή, αν ένας Έλληνας έχει παντρευτεί μία Αμερικανίδα, η σύζυγος αυτομάτως αποκτά κανονική άδεια διαμονής στην Ελλάδα λόγω συζυγικού δεσμού.

Όσον αφορά τους γάμους ομοφύλων, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε το 2018, πως ακόμα και τα κράτη-μέλη της που δεν αναγνωρίζουν τους γάμους ομοφύλων στο εσωτερικό τους δίκαιο, είναι υποχρεωμένα να θεωρούν σύζυγους τους ομόφυλους συζύγους πολιτών της ΕΕ, που οι ίδιοι δεν ίναι πολίτες της και να τους χορηγήσουν άδεια διαμονής. Η Ελλάδα πάντως υποχρεώνει τα έγγαμα ομόφυλα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό, να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης στη χώρα μας και αυτό λογικά θα συμβεί και όταν ο Τάιλερ υποβάλει αίτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα λόγω γάμου.