Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου – Στο επίκεντρο οι μεταναστευτικές ροές

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου – Στο επίκεντρο οι μεταναστευτικές ροές

O Κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Η απότομη έξαρση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και τη διπλωματική κινητικότητα που καταγράφεται για το φλέγον αυτό ζήτημα, καθώς επιχειρείται επανενεργοποίηση της συνεργασίας των λιμενικών των δύο χωρών στο πεδίο, ενώ στόχος είναι να “χτυπηθούν” στη ρίζα τους και τα κυκλώματα των διακινητών.

«Βιώνουμε μια επιδείνωση στο μεταναστευτικό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κάνοντας μια πρόβλεψη 30.000 ροών το επόμενο διάστημα και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα «επιστρέψουμε» στους αριθμούς του 2015 ενώ επεσήμανε ότι πλέον η χώρα έχει μηχανισμούς ταχύτερης εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Μάλιστα ερωτηθείς για τη συμφωνία με την Τουρκία ανέφερε ότι πρέπει και μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Άγκυρα για το συγκεκριμένο θέμα, με έμφαση εκτός των άλλων και στις επιστροφές στην γειτονική χώρα.

Η γειτονική μας χώρα θεωρείται κλειδί για την εξομάλυνση της κατάστασης καθώς λειτουργεί ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών, οι οποίοι μάλιστα έχουν λανσάρει τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο και κινέζικες μηχανές που αποκαλούνται «μοντέλο του Αιγαίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεταναστευτικό θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου και εκεί θα παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Καιρίδη το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Aσύλου το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

  • Τη μείωση από 7 στα 3 χρόνια για αίτηση άδειας παραμονής ( πχ Ιταλία) προκειμένου να μπορούν να εργάζονται νόμιμα, καθώς η χώρα έχει ανάγκη από εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα, τον κατασκευαστικό κλάδο
  • Τη διεκδίκηση πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα εκπαίδευσης των μεταναστών ( ενσωμάτωση, γλώσσα) και σε δεύτερο χρόνο το στεγαστικό

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και προς επίρρωσιν αυτού δείχνουν προς την πλευρά της Ιταλίας που αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα από την χώρα μας. «Η ΕΕ δεν μπορεί να εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε ότι το νησί της Λαμπεντούζας βουλιάζει και πάλι από νέο κύμα χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν με κάθε μέσο να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής.

Οι αφίξεις έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ ενώ χθες ξέσπασε κόντρα στο ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γερμανία καθώς η τελευταία χρηματοδοτεί ΜΚΟ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρώμης. Μάλιστα η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι απέστειλε επιστολή σε έντονο ύφος στον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.