Μητσοτάκης και Ερντογάν τα λένε στη Νέα Υόρκη – Η απάντηση Γεραπετρίτη στις προκλητικές αναφορές του Τούρκου προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ

Μητσοτάκης και Ερντογάν τα λένε στη Νέα Υόρκη – Η απάντηση Γεραπετρίτη στις προκλητικές αναφορές του Τούρκου προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ

Δείτε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται σήμερα στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Χθες είχαν τετ α τετ οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε το βήμα του ΟΗΕ για να προκαλέσει για ακόμα μια φορά ζητώντας από την παγκόσμια κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Και μάλιστα λίγο καιρό μετά τα επεισόδια στην Πύλα όπου Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Η απάντηση ήρθε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών εκδηλώσεων στη Νέα Υόρκη ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Και πρόσθεσε: «Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης».

Δεύτερη φορά σε λίγους μήνες

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συναντώνται με τη χώρα μας να επενδύει στη συνέχιση του καλού κλίματος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Όπως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεργαστεί σε πολλά επίπεδα με την γειτονική μας χώρα για το συμφέρον και των δυο λαών.

Τα βλέμματα όλων λοιπόν είναι στραμμένα στην συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα (18:00 ώρα Ελλάδος) Μητσοτάκης και Ερντογάνσε μια περίοδο διεθνών γεωπολιτικών αναταράξεων και διπλωματικών ισορροπιών, με στόχο να εμπεδωθεί το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η συνάντηση θα γίνει στο «Σπίτι της Τουρκίας» που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και εκεί στεγάζονται όλες οι διπλωματικές αποστολές της γειτονικής μας χώρας.

Παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η πολύπειρη διπλωμάτης, υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Άλλωστε στις 16 Οκτωβρίου η κα Παπαδοπούλου και ο Τούρκος ομόλογός της Μπουράκ Κατσαπάρ θα εκκινήσουν τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές που θα καταλήξουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο τέλος του έτους στην Θεσσαλονίκη.

Επαφές υψηλού επιπέδου

Το επόμενο τριήμερο ωστόσο θα έχει και άλλου είδους ενδιαφέρον για την χώρα μας καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές με επενδυτές και εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ενώ αύριο Πέμπτη θα απευθύνει την ομιλία του στη 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία έμφαση αναμένεται να δώσει στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της.

Πιο αναλυτικά, σήμερα στις 16:20 ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Richard Quest.

Στις 18:00 θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, στις 22:00 ώρα Ελλάδος με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τα μεσάνυχτα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας, Yoon Suk Yeol.