Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση του με τον Ερντογάν θα γίνει την Τετάρτη στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση του με τον Ερντογάν θα γίνει την Τετάρτη στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη

Τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το «Μεγάλο Μήλο» με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη να βρίσκεται ήδη εκεί για την 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ατζέντα της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει «κλειδώσει» όπως και η ώρα, που θα είναι την Τετάρτη το απόγευμα στις έξι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι όλα όσα θα πέσουν στο τραπέζι στην επικείμενη συνάντηση Κορυφής στο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τα υπουργικά συμβούλια των δυο χωρών θα ανοίξουν μια βεντάλια θεμάτων με στόχο την συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας σε πολλά επίπεδα που έχουν να κάνουν και με την οικονομία, τις επενδύσεις, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Το «Σπίτι της Τουρκίας»

Ο χώρος που θα συναντηθούν είναι το «Σπίτι της Τουρκίας», έναν επιβλητικό ουρανοξύστη 171 μέτρων και 36 ορόφων κοντά στα Ηνωμένα Έθνη στην 1η λεωφόρο. Έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Πέρκινς Ίστμαν, ο ουρανοξύστης στεγάζει μεταξύ άλλων την μόνιμη αποστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

Στο τραπέζι μαζί με τους δυο ηγέτες θα βρίσκονται συνολικά έξι άτομα. Εκτός από τους κυρίους Μητσοτάκη και Ερντογάν παρόντες στη συνάντηση θα είναι οι δύο υπουργοί εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού από τη ελληνική πλευρά και ο Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου.

Η συνάντηση, αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρώτης που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καθώς και της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά την οποία ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους: Πολιτικός διάλογος, ΜΟΕ, θετική ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου.

Στόχος είναι στο τετ α τετ των δυο ηγετών να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για συνέχιση του καλού κλίματος στις διμερείς σχέσεις και για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το πρωί της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κεντρικό θέμα της ομιλίας του θα αποτελέσουν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης έτσι όπως τις ζήσαμε από πρώτο χέρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αλλά και οι πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία αλλά και σε πολλές γωνιές του κόσμου και της ευρώπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Επίσης, με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεολ.

Όπως συμβαίνει σε κάθε επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας αλλά και με επενδυτές προκειμένου να τους πείσει να στρέψουν την προσοχή τους στην Ελλάδα.