Οι τέσσερις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι τέσσερις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη με παραγωγικούς φορείς στην Καρδίτσα

Στις τέσσερις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, σήμερα το μεσημέρι στην Καρδίτσα, μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς, στο δημαρχείο του δήμου. Ως πρώτη προτεραιότητα ανέφερε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Δεύτερη προτεραιότητα για το ΥπΑΑΤ είναι η μεταρρύθμιση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, διαφάνεια και δικαιότερα για τους παραγωγούς.

Ο υπουργός τάχθηκε κατά οποιασδήποτε μονοπωλιακής αντίληψης και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την εντολή του πρωθυπουργού και να «σπάσει αυγά». Τρίτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, υπενθυμίζοντας ότι η Θεσσαλία έχει μεγάλο μερίδιο στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, ενώ από τα έξι μεγάλα έργα που γίνονται μέσω ΣΔΙΤ, τα δύο εκτελούνται στη Θεσσαλία.

Τέταρτη προτεραιότητα για το ΥπΑΑΤ είναι η επίτευξη του στόχου για είσοδο 60.000 νέων στον πρωτογενή τομέα, με την παροχή κινήτρων που θα κάνουν πιο ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα. Προς την κατεύθυνση αυτή θύμισε ότι κινήθηκε και η πρώτη απόφαση που έλαβε για ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ενισχύοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 77 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κ. Αυγενάκης κάλεσε και πάλι τους αγρότες να αντιμετωπίζουν το υπουργείο ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι ως υπουργείο επιδοτήσεων. Είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για να ανοίξουν τμήματα αγροτών, εξέλιξη που θα βοηθήσει τους παραγωγούς γιατί θα τους προσφέρει γνώση και ενημέρωση.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στις εισηγήσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης καταβολής αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους παραγωγούς, αλλά και σε όσους έχουν πληγεί από την κλιματική κρίση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ζημιές του περονόσπορου και της ακαρπίας. Ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών ένταξης έργων νερού στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» και τόνισε πως ενόψει της τροποποίησης της νέας ΚΑΠ, η περιφέρεια είναι έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη ζωική και φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα για τα οικολογικά σχήματα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ταχύτερης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και τήρησης του χρονοδιαγράμματος των πληρωμών και ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών με προσωπικό.

Στις 18:00 ο κ. Αυγενάκης θα βρεθεί στα Τρίκαλα, σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς του τόπου.