Σκυλακάκης στο Bloomberg: Δυστυχώς οι ακραίες θερμοκρασίες και οι πυρκαγιές αποτελούν τη νέα κανονικότητα

Σκυλακάκης στο Bloomberg: Δυστυχώς οι ακραίες θερμοκρασίες και οι πυρκαγιές αποτελούν τη νέα κανονικότητα

«Ωστόσο δεν έχουν πλήξει την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας»

H κλιματική κρίση είναι εδώ και οι ακραίες θερμοκρασίες αποτελούν τη νέα κανονικότητα» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης παραχωρώντας συνέντευξη στο οικονομικό πρακτορείο του Bloomberg, με αφορμή τη φωτιά στη Ρόδο και σε διάφορα άλλα σημεία της επικράτειας, οι οποίες ωστόσο, όπως τόνισε το μέλος της κυβέρνησης δεν έχουν πλήξει την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος αποτελεί hot spot της κλιματικής αλλαγής και πως η χώρα μας βιώνει θερμοκρασίες που είχαμε να δούμε 30 με 40 χρόνια. «Δεν είναι εύκολη η διαχείριση των μεγάλων φωτιών που συνδυάζονται με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά το πώς αναμένεται να επιδράσει η κλιματική αλλαγή στην τουριστική βιομηχανία, ο υπουργός δήλωσε πως η χώρα μας έχει αυξήσει σημαντικά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, έχει περισσότερους και καλύτερα εκπαιδευμένους πυροσβέστες, ενώ δαπανά σημαντικά ποσά στον τομέα της πρόληψης και του καθαρισμού των δασών. «Έχουμε συγκροτήσει ειδικό μηχανισμό διαχείρισης τέτοιων φαινομένων και εκκένωσης σε κρίσιμες καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να σώσουμε ανθρώπινές ζωές» ήταν τα λόγια του.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της πρόληψης, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. «Είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις φωτιές», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να διαχειριστούμε αλλιώς τα δάση μας, να απομακρύνεται η καύσιμη ύλη στο εσωτερικό της, και να καταστέλλονται έγκαιρα οι φωτιές. Ωστόσο τέτοιες φωτιές έχουμε στην Καλιφόρνια, την Ιταλία, σε Ισπανία και Γαλλία και αλλού. Πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί αυτή είναι η νέα κανονικότητα».