Bloomberg: Η κλιματική αλλαγή απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε Σαχάρα – Θερμική έξαρση ακόμη και με 46 βαθμούς, προβλέπει η ΕΜΥ

Bloomberg: Η κλιματική αλλαγή απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε Σαχάρα – Θερμική έξαρση ακόμη και με 46 βαθμούς, προβλέπει η ΕΜΥ

«Οι πυρόπληκτοι Αθηναίοι προετοιμάζονται για θερμοκρασίες- ρεκόρ αυτή την εβδομάδα»

Για το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας, με τις θερμοκρασίες να πλησιάζουν σε ιστορικό υψηλό, αλλά και στις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αναφέρεται το Bloomberg. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει μεταξύ άλλων πως περισσότερες πυρκαγιές σημαίνουν λιγότερο χρόνο για να αναζωογονηθεί το οικοσύστημα.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη εγκυμονεί κινδύνους ερημοποίησης για την ευρύτερη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας», αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο «Bloomberg».

«Οι πυρόπληκτοι Αθηναίοι προετοιμάζονται για θερμοκρασίες- ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Αλλά μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού: η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο», σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Οι πυρκαγιές μαίνονται από την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια σε κοντινές παραλίες» προσθέτει στο άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το δημοσίευμα του «Bloomberg» κάνει αναφορά στις προβλέψεις του Έλληνα καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα: «Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση», τόνισε ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εγείροντας ανησυχίες ότι ορισμένες εκτάσεις του πλανήτη μπορεί σύντομα να καταστούν ακατοίκητες. Ο ζεστός αέρας από τη Σαχάρα κατευθύνεται νότια, προκαλώντας εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή σε χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της καυτής ερήμου, και τώρα απειλεί την Ευρώπη. Καθώς εντείνεται η ακραία ζέστη στην Ευρώπη, ευνοείται η εμφάνιση πυρκαγιών.

 

 

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας- που είναι ευεπίφορες στην ερημοποίηση, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, ενισχύοντας την εμφάνιση πυρκαγιών.

Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να θερμαίνουν τον πλανήτη, προσθέτει το πρακτορείο. Το 2021, είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και την Εύβοια με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 46 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την εβδομάδα, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη πιο ψηλά.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες για την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπεται να φτάσουν τους 46 Βαθμούς Κελσίου. «Οι δύσκολες στιγμές δεν έχουν τελειώσει ακόμη», προειδοποίησε την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας στη χώρα μας. Ενώ η εντατική γεωργία είναι από τους βασικούς συντελεστές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους», αναφέρει το Bloomberg.

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και αύριο, όμως από το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η πτώση του υδραργύρου καθώς θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι. Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη, σε όλη τη χώρα, ενώ στη βορειοανατολική Ελλάδα προβλέπονται μπουρίνια.

Σύμφωνα με επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί από τις 12 Ιουλίου κατά διαστήματα συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές, προβλέπονται αναλυτικά:

  1. Σήμερα, νέα θερμική έξαρση στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και τοπικά στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου γ. στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

  1. Αύριο, η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α. στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου

δ. στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως μετά το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία η καιρική κατάσταση θα αλλάξει, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν πριν το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τη νύχτα στις Σποράδες.

  1. Την Πέμπτη 27/7 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 6 με 8 βαθμούς και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).