ΣΥΡΙΖΑ: Αυτές είναι οι τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτές είναι οι τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος

Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον Αλέξη Τσίπρα

Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να έκανε πίσω στην παρούσα φάση για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ήδη έχουν τεθεί στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα τέσσερις υποψηφιότητες. Μετά την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και οι Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσαν την διάθεσή τους για να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Ραντεβού τον... Σεπτέμβρη

Τις εργασίες  της Κεντρικής Επιτροπής άνοιξε σήμερα η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, εισηγούμενη την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει εκλογή νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή είναι η εκλογή προέδρου να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν είναι μια απόφαση που την πήραμε αβασάνιστα. Καταλαβαίνω τις διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται τόσο στις εσωτερικές μας διαδικασίες, όσο και στο δημόσιο διάλογο. Και καταλαβαίνω επίσης ότι αυτές κατατίθενται με αγωνία για την κοινή μας προσπάθεια. Για αυτό και απαιτήθηκε από την πλευρά μας, ως Πολιτική Γραμματεία, μια διεξοδική συζήτηση μεταξύ διαφορετικών προτάσεων.

Προκρίναμε τελικά την επιλογή να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου. Ώστε το Κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες. Και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Φοβάμαι ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητά μας την επόμενη περίοδο, για την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Που είναι βέβαια και το κύριο ζητούμενο.

Θέλουμε η διαδικασία αυτή της εκλογής προέδρου να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Που θα αφορά όχι μόνο τα στελέχη του Κόμματος, τη βάση του κόμματος, τα χιλιάδες μέλη μας, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Που θα προσελκύσει, θα κινητοποιήσει, θα συσπειρώσει, θα εμπνεύσει τους αριστερούς και τους προοδευτικούς πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συλλογικό μας στοίχημα, είναι η διαδικασία αυτή να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Με κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας και θέσεων από κάθε υποψήφιο, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου, ανοιχτού στους προοδευτικούς πολίτες. Με ένα κόμμα ζωντανό που συζητά, επεξεργάζεται, και τέλος αποφασίζει. Να χαράξουμε, αν θέλετε, τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Νέο κύμα στην ηγεσία μας. Νέο κύμα στις συμπεριφορές μας. Νέο κύμα στο πρόγραμμα, τις πολιτικές, την επικοινωνία με την κοινωνία. Νέο κύμα που θα ανεβάσει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επίπεδο που κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα παραπάνω: Στη δύναμη που θα έχει τη δυνατότητα, τη θέληση, αλλά και την πολιτική και το πρόγραμμα να σταθεί απέναντι στη ΝΔ. Ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει και η ψήφος του λαού μας έταξε. Και ως κυβέρνηση αύριο», είπε χαρακτηριστικά.