Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θα γίνει πραγματικότητα ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θα γίνει πραγματικότητα ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

«Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη»

Tο σχέδιό του να γίνει νόμιμος στην Ελλάδα ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σε μια περιοχή όπου ορισμένες συντηρητικές κυβερνήσεις στρέφονται εναντίον της κοινότητας, σχολιάζει το Bloomberg.

«Οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θα γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή και αυτό είναι μέρος της στρατηγικης μας. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ορισμένα από τα βασικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

-Για την οικονομία και επενδυτική βαθμίδα: «Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις»

«Πιστεύω ότι αλλάζει πολλά πράγματα. Υπάρχουν σήμερα πολλά κεφάλαια που απλά δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα επειδή δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Όπως γνωρίζετε, οι αγορές αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα σαν να είμαστε χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη “σφραγίδα” από τους οίκους αξιολόγησης. Θεωρώ ότι θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού μας, κάτι που φυσικά είναι σημαντικό σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

»Καταφέραμε να αψηφήσουμε την τάση, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά το 2023. Αυτό μας δίνει επίσης τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος μας. Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε νωρίτερα το Greek Loan Facility (πρώτο μνημόνιο) για τα επόμενα δύο χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό θα στείλει επίσης ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, ότι όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό.

»Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές. Θα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα διασφαλίσουμε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις εφαρμόσουμε θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διακυβεύεται η δημοσιονομική θέση της χώρας μας».

«Αυτό δεν αφορά μόνο τη διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».

-Πολιτική: «Είμαι χαρούμενος επειδή, ουσιαστικά, επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Επομένως, ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό».

-Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών: Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το 30% που κατέχει το κράτος στη μετοχική σύνθεση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα γίνει στις αρχές του 2024.

«Η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το αεροδρόμιο της Αθήνας θα είναι ένα μεγάλο γεγονός για το 2024», ανέφερε. «Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάθος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για πρώτη φορά υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

-Τουρκία: Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Βίλνιους, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ένας οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων «θα μας βοηθήσει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό που θεωρούμε το ένα, βασικό εκκρεμές πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία», το οποίο προσδιόρισε ως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας ή άμυνας. «Αυτά είναι ζητήματα που απλά δεν είναι προς συζήτηση», είπε.