Το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας – Τι μήνυμα έστειλε στις αγορές μέσω Bloomberg

Το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας – Τι μήνυμα έστειλε στις αγορές μέσω Bloomberg

Την Πέμπτη οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφαση του να προεξοφλήσει μέρος του ακριβού ευρωπαϊκού χρέους στέλνει θετικό μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του 2023 να αποπληρώσουμε τα δάνεια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα»δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg προσθέτοντας πως αυτό «είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές». Η δέσμευση θα επιφέρει σημαντικά ταμειακά οφέλη στη χώρα, καθώς η πρόωρη αποπληρωμή δύο δόσεων ύψους 5,29 δισ. ευρώ των διακρατικών δανείων από το πρώτο Μνημόνιο, μας επιτρέπει να γλιτώσουμε τόκους που αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία και δύναται να διοχετευτούν σε δράσεις επωφελείς για την κοινωνία.

«Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό» πρόσθεσε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός με τους ειδικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η πρόωρη αποπληρωμή της λεγόμενης διευκόλυνσης ελληνικού δανείου θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να παραδώσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής οδήγησαν την Ελλάδα ένα βήμα πριν την καταστροφή και την έξοδο από το ευρώ.

 

Οριστικοποιούνται οι προγραμματικές της κυβέρνησης

Σε άμεσες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη πχ η ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ και η επέκταση του ηλεκτρονικού παραβόλου για δεκάδες συναλλαγές (άδεια γάμου, πράξη διαζυγίου, άδεια άσκησης επαγγέλματος) προχωρά ήδη η κυβέρνηση. Σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με τα υπουργεία θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές στις προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή την Πέμπτη το απόγευμα.

Ειδικό βάρος δόθηκε χθες σύμφωνα με πληροφορίες στο χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη με βασικές προτεραιότητες την επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης δικαστικών αποφάσεων αγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και την επίσπευση της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει τους κυβερνητικούς στόχους της επόμενης 4ετιας για:

  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας
  • Μεγέθυνση του εισοδήματος των πολιτών
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις
  • Βελτίωση της δημόσιας υγείας
  • Στήριξη των ευάλωτων πολιτών απέναντι στην ακρίβεια

«Το πρώτο μας νομοσχέδιο έχει να κάνει με την οικονομία. Όλες μας οι παρεμβάσεις θα οδηγούν στην άμεση ή έμμεση αύξηση των εισοδημάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και συμπλήρωσε: «Αυτό που υποσχεθήκαμε προεκλογικά, δηλαδή καλύτερους μισθούς, καλύτερη δημόσια υγεία, ακόμη περισσότερο εκσυγχρονισμό του κράτους και αντιμετώπιση των παθογενειών και βελτίωση όλων των υπόλοιπων τομών και μια ακόμη πιο ισχυρή Ελλάδα, θέλουμε να τα κάνουμε πράξη μέρα με τη μέρα».