ΣΥΡΙΖΑ: Η στάση και η αγωνία του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εσωκομματικών διεργασιών

ΣΥΡΙΖΑ: Η στάση και η αγωνία του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εσωκομματικών διεργασιών

Τι φοβάται περισσότερο για το μέλλον ο παραιτηθείς πρόεδρος του κόμματος

Από την πίσω πόρτα της Βουλής μπήκε σήμερα, στην ορκωμοσία των νέων εκπροσώπων των κομμάτων στο Κοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας. Κίνηση που δείχνει την προσπάθειά του να μην συγκεντρώσεις πάνω το ενδιαφέρον ενόψει των εσωκομματικών διεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως θα είναι διακριτικός ώστε να μην επηρεάσει τις εξελίξεις σε παρεμβατικό βαθμό.

Η αλήθεια πάντως είναι πως συνομιλώντας σήμερα το πρωί με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ορκωμοσία τους στη Βουλή, σχεδόν όλοι ξόρκιζαν το ενδεχόμενο να δώσει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής σε κάποιο από τα στελέχη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsbeast.

Η αγωνία του κ. Τσίπρα αυτή τη στιγμή είναι το εάν και κατά πόσο το κόμμα θα παραμείνει ενωμένο ώστε να αποτελέσει τον κύριο πόλο για την μεγάλη Κεντροαριστερά που οραματιζόταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται πως από τη στιγμή που αποχώρησε ανοίγει ευκολότερα ο δρόμος της συνεννόησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς όπως φάνηκε στην πράξη η πολιτική χημεία των δύο ανδρών δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή.

Τα σενάρια που ακούγονται για τον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει ο πρώην πρωθυπουργός είναι πολλά. Σίγουρα κοιτάει την υστεροφημία του και κατά πάσα πιθανότητα αναζητεί έναν διαφορετικό ρόλο. Μεταξύ άλλων συζητιέται το ενδεχόμενο να είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο ευρωψηφοδέλτιο της κάλπης του ερχόμενου Μαΐου, ώστε να αποτελέσει και τον παράγοντα μετάβασης του χώρου από την αριστερή ευρωοικογένεια στην σοσιαλιστική. Είναι βέβαια νωρίς για να «κλειδώσει» κάτι τέτοιο, καθώς ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετά μεγάλος, ωστόσο είναι πιθανόν να έχει βάση ένα τέτοιο σενάριο.

Ο ίδιος πάντως στο Ζάππειο την περασμένη Πέμπτη ανέφερε ότι θέλει να αποδείξει με τη στάση και το παράδειγμά του ότι «στη ζωή, στην πολιτική, ιδίως στην πολιτική που αναφέρεται σε αξίες, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα».

Ο Τσίπρας μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας και όλοι οι πολιτικοί συνοδοιπόροι του το παραδέχονται και ερώτημα είναι αν μπορεί κάποιος άλλος να δώσει νέα πνοή στην παράταξη.