ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις στις τάσεις του κόμματος - Τα επόμενα βήματα και οι υποψήφιοι για την προεδρία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεδριάσει αύριο Κυριακή 2 Ιουλίου στις 12:00 η Πολιτική Γραμματεία και μεθαύριο 3 Ιουλίου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να γίνουν οι πρώτες συνεννοήσεις, με ζητούμενο να βρεθεί ένα ένας βηματισμός για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, αλλά μπορεί να αποτελέσει και το πρώτο «crash test», εφόσον αποδειχθεί, ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό, τι αφορά στον «οδικό χάρτη» του επόμενου διαστήματος.

Αύριο λοιπόν θα κατατεθούν, πιθανότατα, προτάσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, που θα «κλειδώσει» και τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από τα μέλη. Τα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο λέει να τρέξουν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου σύντομα, δηλαδή μέσα στον Ιούλιο, ακόμα κι αν θα έχει προηγηθεί μια διαδικασία ενός διαρκούς συνεδρίου εξπρές επί της ουσίας. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο προκρίνουν αρκετά στελέχη, προβλέπει μια συνεδριακή διαδικασία που θα τρέξει τον Σεπτέμβριο και την εκλογή προέδρου μετά από λίγες εβδομάδες από τη συνεδριακή διαδικασία του Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, τρέχουν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκπροσωπηθεί, διότι σε λίγες ημέρες ξεκινάνε και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή. Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να εκλέξει τον ή την επικεφαλής της ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων, με την Όλγα Γεροβασίλη να θεωρείται το επικρατέστερο πρόσωπο για τη θέση.

Επίσης, μέσα στις επόμενες μέρες, πιθανότατα μία από τις επόμενες δύο Κυριακές, θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή, αλλά αυτό θα γίνει γνωστό αύριο μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι στον «στίβο» της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πιθανό να κατέβουν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου.