Πώς σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τις κινήσεις του Μητσοτάκη – Το παρασκήνιο για το ραντεβού με τον Ερντογάν

Πώς σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τις κινήσεις του Μητσοτάκη – Το παρασκήνιο για το ραντεβού με τον Ερντογάν

«Έβαλε τον έμπιστο του στο υπουργείο Εξωτερικών» λένε οι Τούρκοι

Να «κλείνει» εκ νέου το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επαναπροσεγγίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά τη νίκη τους στις εκλογές.

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν τις κινήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τις πρώτες ημέρες της νίκης αλλά και τα όσα σκέφτεται να κάνει στην πορεία.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του. Νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα εν όψει.

Όπως μετέρωδε το πρωί της Τρίτης από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Άκη Παυλόπουλο ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να τα πουν από κοντά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου ανέφερε:

«Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου»

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Από την τουρκική πλευρά, ανακοίνωση εξέδωσε η τουρκική προεδρία που ανέφερε:

«Ο [ρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Μητσοτάκη για την επιτυχία που σημείωσε στις εκλογές και εξέφρασε τις ευχές του η νέα περίοδος να είναι ευεργετική για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Κατά τη συνάντηση, αναφέρθηκε ότι η παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες που έχουν την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των λαών τους αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων».

 

Hurriyet: O Μητσοτάκης έβαλε τον έμπιστό του στο υπουργείο Εξωτερικών

Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν την επιλογή του Γιώργου Γεραπετρίτη στην θέση του υπουργού εξωτερικών. Η τουρκική εφημερίδα αποκαλεί τον κ. Γεραπετρίτη ως «ο κοντινότερος στον Μητσοτάκη». Αναφορά γίνεται επίσης στον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, ο οποίος έγινε υπουργός Άμυνας αλλά και στο γεγονός ότι ανέβηκαν τα ακροδεξιά κόμματα.

 

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την ορκωμοσία Μητσοτάκη

Εκτενή αναφορά κάνει και το CNN Turk στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στην ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ρεπορτάζ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα, στις εκλογές που έγιναν για δεύτερη φορά μέσα σε 35 ημέρες νίκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του με την τελετή ορκωμοσίας και για δεύτερη φορά γίνεται πρωθυπουργός. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε στην πρόεδρο της δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πήρε την εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την ώρα επίσημα ξεκινά τα καθήκοντα του».