Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό με το οποίο «κόπηκε» από τις εκλογές ο Ηλίας Κασιδιάρης

Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό με το οποίο «κόπηκε» από τις εκλογές ο Ηλίας Κασιδιάρης

Οι δικαστές αναφέρονται στη δράση του και την πορεία της Χρυσής Αυγής με την οποία καταγράφουν άμεση σχέση των 28 υποψήφιων βουλευτών του συνδυασμού

«Μανδύα» κάτω από τον οποίο υποκρύπτεται το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη χαρακτηρίζει ο Άρειος Πάγος τον «ψευδεπίγραφο», όπως τον αποκαλεί, συνδυασμό ανεξάρτητων υποψηφίων «ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ο οποίος «κόπηκε» κατά την ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου στο σκεπτικό της απόφασης που αριθμεί 354 σελίδες, ανάβοντας το «πράσινο φως» σε συνολικά 32 κόμματα, συνασπισμούς κομμάτων, συνδυασμούς ανεξάρτητων υποψηφίων και μεμονωμένων ανεξάρτητων υποψηφίων, εξηγεί τους λόγους που «μπλόκαρε» 12 συμμετοχές, μεταξύ αυτών και του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, που άκουσε για δεύτερη φορά το «όχι» των ανώτατων δικαστών.

Σύμφωνα με την ανακήρυξη (95/2023) ο συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων «ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» «αποτελεί τον μανδύα, υπό τον οποίο υποκρύπτεται το πολιτικό κόμμα «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ», με ιδρυτή και πραγματικό αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος συνεχίζει να έχει την ίδια ρητορική άσκησης βίας». Οι δικαστές αναφέρονται στη δράση του Ηλία Κασιδιάρη και την πορεία της Χρυσής Αυγής με την οποία καταγράφουν άμεση σχέση των 28 υποψήφιων βουλευτών του συνδυασμού.

Το αρμόδιο τμήμα ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν υφίσταται η συνδρομή των προϋποθέσεων ανακήρυξης του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων «ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» προκειμένου να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και ακολουθεί το δρόμο, που «έδειξε» με το σκεπτικό του ο Άρειος Πάγος, όταν και πάλι έθεσε εκτός εκλογικής διαδικασίας τον Ηλία Κασιδιάρη στις προηγούμενες εκλογές.

«Έγινε δεκτό ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν έπαυσε να είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλισε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη -ως ηγετικό στέλεχος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ- ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του Ελληνικού κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Συνεχίζει αναφέροντας: «Ότι, επανειλημμένα και κατά τρόπο πανηγυρικό, ο Ηλίας Κασιδιάρης, υπό την ως άνω ιδιότητά του, υπό το πρόσχημα της νομιμοφάνειας και το μανδύα νέου νόμιμου πολιτικού κόμματος, συνέχιζε και συνεχίζει την πολιτική, ρητορική και δράση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, την οποία ενστερνίζεται και υποστηρίζει ενθέρμως, την ενέταξε δε στο πρόγραμμα δράσης του ως άνω κόμματος, διεγείροντας και παροτρύνοντας το λαϊκό αίσθημα σε αντιδημοκρατικές ενέργειες».

Όπως τονίζεται στο πολυσέλιδο σκεπτικό «ο ελεγχόμενος εκλογικός σχηματισμός, αποτελεί τον μανδύα, υπό τον οποίο υποκρύπτεται το πολιτικό κόμμα «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ», με ιδρυτή και πραγματικό αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη, η συμμετοχή του οποίου (κόμματος) στις εθνικές εκλογές της 21ης-5-2023 αποκλείστηκε, δυνάμει της ως άνω αποφάσεως 8/2023 του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, για τους λόγους που εκτίθενται σ’ αυτήν και παρατίθενται ανωτέρω. Δι΄ αυτής της μεθοδεύσεως δολίως και κατά κατάχρηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος του εκλέγεσθαι δια του προβλεπόμενου στη διάταξη της παρ. 1 εδαφ. α’ του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 συνασπισμού ανεξάρτητων υποψηφίων επιχειρείται η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές της 25ης-6-2023 του αποκλεισθέντος κομματικού σχηματισμού, δηλαδή του πολιτικού κόμματος «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ», με σκοπό να καταστρατηγηθούν οι περιορισμοί εκλογιμότητας και να παρακαμφθεί ο έλεγχος της συνδρομής των δι’ αυτών τεθεισών προϋποθέσεων συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές».

Οι δικαστές δείχνουν κόκκινη κάρτα στον Ηλία Κασιδιάρης, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας: «Με δεδομένο ότι αληθώς υποψήφιο τυγχάνει και εν προκειμένω το «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ» και όχι ο ψευδεπίγραφος συνδυασμός συνεργαζόμενων υποψηφίων με την ονομασία «ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», με πραγματικό αρχηγό τον καταδικασθέντα, Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο συνεχίζει να έχει την ίδια ρητορική άσκησης βίας, προωθεί την ίδια πολιτική και δράση, που δεν εξυπηρετεί το δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση αυτού και των θεσμών του κράτους δικαίου, όπως δέχθηκε η 8/2023 απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, ο επίμαχος εκλογικός σχηματισμός «ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ» με το όνομα «ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», πρέπει να μην ανακηρυχθεί και, εντεύθεν, να μην συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023».

Μαρία Ζαχαροπούλου