Μητσοτάκης από Αιδηψό: Σε όποιον αμφισβητεί τη βούληση της ΝΔ να στηρίξει το ΕΣΥ λέω: σταματήστε επιτέλους τα fake news

Μητσοτάκης από Αιδηψό: Σε όποιον αμφισβητεί τη βούληση της ΝΔ να στηρίξει το ΕΣΥ λέω: σταματήστε επιτέλους τα fake news

Τι είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για τον Σπύρο Πνευματικό

Χαιρετισμό σε συγκέντρωση πολιτών στην Αιδηψό απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο κόμμα με τον υποψήφιο βουλευτή στην Εύβοια, Σπύρο Πνευματικό.

«Σε όποιον, λοιπόν, αμφισβητεί τη βούληση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους λέω, εδώ, από την Αιδηψό: σταματήστε επιτέλους τα fake news. Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, ενώ για τον κ. Πνευματικό σημείωσε: «Πολλή συζήτηση έγινε -και λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτό- για μια δήλωση την οποία έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες.

Επικοινώνησα με τον Σπύρο Πνευματικό και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο, στην επόμενη επιλαχούσα.

Ήταν, πιστεύω, μια σωστή απόφαση. Διότι ένα πράγμα δεν πρόκειται, φίλες και φίλοι, να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Σας ευχαριστώ για την υποδοχή σας. Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχα, φίλες και φίλοι, χαίρομαι πολύ που επισκέπτομαι σήμερα την Αιδηψό σε μία ηλιόλουστη και αισιόδοξη μέρα. Γιατί είμαστε όλες και όλοι πολύ αισιόδοξοι. Την 21η Μαΐου κάναμε το πρώτο βήμα και την 25η Ιουνίου θα κάνουμε το μεγάλο άλμα για την αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Χαίρομαι πολύ που επιστρέφω στη Βόρεια Εύβοια και τη βρίσκω, αγαπητέ μου Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχα, σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν μαζί βιώσαμε τις τραυματικές πυρκαγιές εκείνου του καλοκαιριού. Θυμάμαι τότε πολύ καλά στα μάτια και τα δικά σας, κυρίως των κατοίκων των περιοχών που είχαν πληγεί περισσότερο, την απόγνωση, την απελπισία, την οργή, τον θυμό. Αισθήματα τα οποία ήταν όλα απολύτως κατανοητά.

Τότε είχα αναλάβει μια δέσμευση, ότι θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και θα ξανακάνουμε τη Βόρεια Εύβοια καλύτερη από ό,τι ήταν πριν. Εκταμιεύσαμε και εκταμιεύουμε παραπάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε συνολικά τη Βόρεια Εύβοια.

Θέλω να πω με την ευκαιρία αυτή, ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Χρήστο Τριαντόπουλο, που δεκάδες φορές ήρθε στην περιοχή σας. Τώρα, βέβαια, πολιτεύεται απέναντι, στη Μαγνησία και τα πήγε πολύ καλά στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση.

Αλλά, πράγματι, νομίζω ότι όλοι όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές, είτε μιλάμε για μεμονωμένους πολίτες, είτε μιλάμε για την Αυτοδιοίκηση, για την Περιφέρεια, γνωρίζουν ότι το κράτος ήταν δίπλα τους και δίπλα σας σε αυτή την πολύ δύσκολη πρόκληση της ανάταξης της Βόρειας Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το σχέδιο το οποίο εκπονήσαμε, υπό την ηγεσία του Σταύρου Μπένου, πραγματικά μας δίνει τη δυνατότητα να οραματιστούμε συνολικά τη Βόρεια Εύβοια ως μία περιοχή με σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, με βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό, με βιώσιμο πρωτογενή τομέα. Μία περιοχή η οποία θα μπορέσει πραγματικά να πατήσει καλά στα πόδια της, να ορθοποδήσει και να γίνει πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός στον δρόμο της ανάπτυξης.

Απολύτως κρίσιμο έργο για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό μας το όραμα είναι η οδική σύνδεση της Βόρειας Εύβοιας με την Κεντρική Εύβοια. Μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησής μας η οποία επιτέλους υλοποιείται.

Όμως, φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας πολύ λίγες σκέψεις για την σημασία των εκλογών που θα λάβουν χώρα σε 16 μέρες από σήμερα. Σε κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδες, θα ξαναψηφίσουμε και θα ξαναψηφίσουμε για τον απλούστατο λόγο ότι κάποιοι επέλεξαν, όπως είχαμε προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας επιλέγοντας το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Mea culpa», είπε ο κ. Τσίπρας χθες για την απλή αναλογική. Εάν σήμερα ίσχυε ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα γίνουν εκλογές την 25η Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία θα ήταν ήδη αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Μας ταλαιπωρούν άδικα», είπε η κυρία. Δεν πειράζει. Εμείς έχουμε αντοχές και είναι μια ευκαιρία αυτή η κάλπη να αυξήσουμε και άλλο τα ποσοστά μας, και τα εθνικά μας ποσοστά και τα ποσοστά μας συνολικά στην Εύβοια.

Να προτάξουμε ακόμα μια φορά με πειστικό τρόπο γιατί η χώρα πρέπει την επόμενη μέρα να έχει μια ισχυρή, σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο λόγος είναι απλός, φίλες και φίλοι: έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την επόμενη τετραετία το οποίο θέλουμε να υλοποιήσουμε.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν και ισχυρές πλειοψηφίες. Γι’ αυτό ζητώ ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό. Όχι με αίσθημα αυταρέσκειας, αλλά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες. Σέβομαι και τιμώ την εντολή την οποία μας έδωσαν, η οποία ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Αυξήσαμε τα ποσοστά μας και τον απόλυτο αριθμό ψήφων μετά από τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση, γιατί οι πολίτες επιβράβευσαν την εργατικότητα, τη συνέπειά μας και τελικά τα αποτελέσματα τα οποία η πολιτική μας παρήγαγε.

Αυτό το οποίο σας ζητώ και εδώ από την Αιδηψό, είναι να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής. Δείτε λίγο τι γίνεται γύρω μας, εδώ, στην περιοχή. Το ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις, είτε μιλάμε για το παλιό ξενοδοχείο το «Club Med» στο Γρεγολίμανο, είτε μιλάμε για σημαντικές επενδύσεις που θα ξαναγίνουν εδώ στην Αιδηψό για να ξαναγίνει η Αιδηψός αυτό που ήταν τη δεκαετία του ’20, του ’30. Ουσιαστικά πριν τη Μύκονο υπήρχε η Αιδηψός, έτσι δεν είναι;

Για να ξαναγίνει, λοιπόν, η Αιδηψός κέντρο ποιοτικού τουρισμού δώδεκα μήνες το χρόνο, διότι ακριβώς αυτό το πλεονέκτημα προσφέρουν οι λουτροπόλεις με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιδηψού, τι χρειάζεται; Χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις. Πιστεύετε πραγματικά ότι όλοι αυτοί οι επενδυτές, οι οποίοι σήμερα έρχονται εδώ και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Αιδηψό, θα επένδυαν με μια άλλη κυβέρνηση; Θα επένδυαν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν είχαν εμφανιστεί τότε και έρχονται τώρα; Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα, προσφέρει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, τροφοδοτεί την ανάπτυξη και τελικά, ναι, έτσι δημιουργούνται και οι καλές θέσεις εργασίας.

Διότι όλοι ασχολούνται με τους εργαζόμενους και εμείς είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι ενδιαφερόμαστε να αυξήσουμε τις αποδοχές των εργαζομένων, αλλά κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις. Κι αν δεν υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι να επενδύουν κατ΄ εξοχήν σε ποιοτικά προϊόντα, σε ποιοτικές υπηρεσίες, δεν πρόκειται να ανέβουν οι μισθοί στη χώρα μας.

Αυτό γίνεται σήμερα. Δεν γίνεται μόνο εδώ στην Αιδηψό, δεν γίνεται μόνο στη Βόρεια Εύβοια, γίνεται παντού στη χώρα. Υπάρχει ένα κύμα επενδύσεων το οποίο τροφοδοτεί την ανάπτυξη, το οποίο τελικά προσφέρει καλύτερους μισθούς σε όλους και το οποίο δημιουργεί, εν τέλει, και το οικονομικό πλεόνασμα, με το οποίο μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνική μας πολιτική.

Διότι αυτό πετύχαμε εμείς ως κυβέρνηση τέσσερα χρόνια τώρα: μειώσαμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Αυτό δεν αμφισβητείται ό,τι και να λέει η αντιπολίτευση.

Εσείς θυμάστε πολύ καλά τη φορολογική επιδρομή επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Και γνωρίζετε πολύ καλά ποια κυβέρνηση ήρθε και έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της για μείωση των φόρων. Θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο, επειδή εμείς τιμούμε το συμβόλαιο αλήθειας το οποίο υπογράψαμε και επανεπιβεβαιώνουμε με τον ελληνικό λαό.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο της προκοπής, με ανάπτυξη που παράγει πλεονάσματα ευημερίας τα οποία επιστρέφουμε στην κοινωνία, τότε η μόνη επιλογή σήμερα, φίλες και φίλοι, είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί γίνεται σήμερα και ένας μεγάλο λόγος για το κοινωνικό κράτος, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από την πρώτη στιγμή που καταρτίσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, είπα και δεσμεύτηκα ότι η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενός δημόσιου, δηλαδή, και δωρεάν συστήματος υγείας με καθολική πρόσβαση για όλους τους πολίτες, αποτελεί κεντρική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Αδιαπραγμάτευτη δέσμευση.

Και ξέρουμε πώς θα ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γνωρίζουμε επίσης τους πόρους που χρειάζονται. Έχουμε εξασφαλίσει πολλούς από αυτούς από το Ταμείο Ανάκαμψης και η επόμενη τετραετία, θα είναι η τετραετία της μεγάλη αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με παραπάνω προσλήψεις. Ναι, το ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε παραπάνω προσλήψεις. Θα γίνουν 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην υγεία, μόνιμο προσωπικό. Θα αναμορφώσουμε κέντρα υγείας, θα κάνουμε παρεμβάσεις στα νοσοκομεία. Ναι, θα ξαναδούμε από την αρχή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΕΚΑΒ, υπάρχουν δυσλειτουργίες.

Δεν γεννήθηκαν τώρα οι δυσλειτουργίες, μην έχουμε αυταπάτες. Υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Δεν δημιουργήθηκαν τώρα τα προβλήματα. Όμως έχουμε μια υποχρέωση να μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε περιπτώσεις που χρειάζεται το ΕΚΑΒ να βρεθεί στην πρώτη γραμμή, με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Έχουμε το σχέδιο και θα το εφαρμόσουμε άμεσα την επόμενη μέρα, από τη στιγμή που θα μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός. Και επειδή, ξέρετε, πολλή συζήτηση έγινε -και λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτό- για μια δήλωση την οποία έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες.

Επικοινώνησα με τον Σπύρο Πνευματικό και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο, στην επόμενη επιλαχούσα.

Ήταν, πιστεύω, μια σωστή απόφαση. Διότι ένα πράγμα δεν πρόκειται, φίλες και φίλοι, να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ειδικά όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα, όπως ο καρκίνος, θέλω να σας πω ότι σήμερα -να το ακούσετε αυτό- σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε πολλές περισσότερες επιλογές για ακριβές θεραπείες καρκίνου από ό,τι χώρες οι οποίες έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας.

Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, μαθήματα από κανέναν και ούτε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές οι οποίες συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της.

Μακριά από μας, λοιπόν, όλες αυτές οι λογικές. Εμείς θα αναμορφώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα πατήσουμε πάνω στα πολλά καλά τα οποία έχουν ήδη γίνει. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα μόνο. Χθες βρέθηκα στον «Άγιο Σάββα» -ένα υποδειγματικό αντικαρκινικό δημόσιο νοσοκομείο- για να παρουσιάσω ένα καινούριο πρόγραμμα. Λέγεται «ΟΙΚΟΘΕΝ», όπου θα μπορούν οι καρκινοπαθείς αντί να πηγαίνουν στο νοσοκομείο να κάνουν τη χημειοθεραπεία τους, να έρχεται μία ομάδα γιατρών και νοσηλευτών στο σπίτι τους και να κάνουν τη χημειοθεραπεία στο σπίτι.

Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Όχι μόνο από πλευράς κόστους, αποφυγής ταλαιπωρίας, ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Θα μπορούμε στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος, 80 τέτοιες θεραπείες να κάνουμε την ημέρα. Αυτό είναι το επόμενο μέλλον της υγείας.

Σε όποιον, λοιπόν, αμφισβητεί τη βούληση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους λέω, εδώ, από την Αιδηψό: σταματήστε επιτέλους τα fake news. Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να συνεργάζεται υπό προϋποθέσεις με τον ιδιωτικό τομέα, για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας, δωρεάν όμως. Δωρεάν, όμως, πάντα για τους πολίτες οι οποίοι ούτως ή άλλως πληρώνουν μέσα από τις ιατρικές τους εισφορές, μέσα από τις εισφορές υγείας, για να μπορούν όταν χρειαστούν να έχουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίπλα τους, να μπορεί να τους στέκεται αρωγός σε κάθε δυσκολία την οποία θα αντιμετωπίσουν.

Τα λέω αυτά, φίλες και φίλοι, επειδή δυστυχώς η αντιπολίτευση παραμένει αδιόρθωτη. Φαίνεται να μην έμαθαν απολύτως τίποτα από το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Τα ίδια έλεγαν τότε, τα ίδια λένε και τώρα. Η δική μας υποχρέωση είναι να βαδίσουμε προσηλωμένοι στο μέλλον, να αποφύγουμε την τοξικότητα, την ένταση, να μιλήσουμε προγραμματικά.

Εμείς έχουμε πρόγραμμα και το υπερασπιζόμαστε, δεν το κρύβουμε. Ούτε κρυφές ατζέντες έχουμε και θέλουμε με αυτό το πρόγραμμα να πάμε στις κάλπες και είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες θα μας δώσουν ακόμα μια φορά θετική ψήφο.

Ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο σιγουριάς, ψήφο η οποία θα εξασφαλίσει ότι αυτή η δύσκολη πορεία την οποία χαράξαμε την τελευταία τετραετία, θα συνεχιστεί. Γιατί ξέρετε καλύτερα από εμένα, μέσα από πόσες συμπληγάδες περάσαμε.

Όμως, η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή και πιο ασφαλής από ό,τι ήταν το 2019. Σε πείσμα όσων παρουσίαζαν μια μαύρη πραγματικότητα η οποία σε τίποτα δεν είχε να κάνει με το πώς εσείς βιώνατε την καθημερινή σας ζωή.

Θέλω λοιπόν και εδώ, τελειώνοντας, να σας ζητήσω να μην αφήσουμε τη χαλαρότητα και την καλοκαιρινή ραστώνη να επηρεάσει τις συμπεριφορές μας.

Θα πάμε να ψηφίσουμε νωρίς, ειδικά για τα νέα παιδιά τα οποία και αυτά στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, σε πείσμα όσων έλεγαν ότι υπολειπόμαστε στις νεαρές ηλικίες. Πρώτα να πάτε να ψηφίσετε, μετά να πάτε να κάνετε τη βουτιά σας.

Τα παιδιά θα γυρίσουν πίσω, όταν η χώρα καταφέρνει και δημιουργεί αρκετές καλές δουλειές για να μπορεί να τα φέρει πίσω και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ήδη γίνεται και θα γίνει σε ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Σας ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ. Κύριε Περιφερειάρχα πάμε μαζί, σταθερά, τολμηρά, μπροστά να αυξήσουμε και άλλο τα ποσοστά μας εδώ στην Αιδηψό, στη Βόρεια Εύβοια, στην Εύβοια συνολικά και να παραμείνει όλη η Ελλάδα γαλάζια.

Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.