Εύα Καϊλή: Αν είχα αναφερθεί σε σημαντικά ονόματα… θα ψευδόμουν – Oι πρώτες κοινές φωτογραφίες με την κόρη της

Εύα Καϊλή: Αν είχα αναφερθεί σε σημαντικά ονόματα… θα ψευδόμουν – Oι πρώτες κοινές φωτογραφίες με την κόρη της

«Υπέφερα φοβερά από το κρύο, διότι μου πήραν το παλτό» είπε στην Corriere della Sera

Ότι αισθάνεται πιο δυνατή είπε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (4/6) στην Corriere della Sera, η Εύα Καϊλή, αναφερόμενη στο διάστημα που έμεινε στη φυλακή, ενώ φωτογραφίστηκε μαζί με την κόρη της.

Η πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε τη δική της εκδοχή για τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση του Qatargate και τόνισε: «Αν είχα αναφερθεί σε σημαντικά ονόματα θα είχα επιστρέψει στην κόρη μου, αλλά θα ψευδόμουν».

Σε σχέση με την παραμονή της στην φυλακή, αμέσως μετά την σύλληψη, είπε «υπέφερα φοβερά από το κρύο, διότι μου πήραν το παλτό» και «ανησυχούσα για την κόρη μου, διότι δεν μου επετράπη να καλέσω δικηγόρο και ούτε να μιλήσω με την οικογένειά μου».

«Αισθάνομαι πιο δυνατή, εκτιμώ κάθε στιγμή με την κόρη μου, δεν καταφέρνω να σταματήσω να την κοιτάω» επεσήμανε η Εύα Καϊλή όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ήξερα ότι στο γραφείο του υπήρχε μια βαλίτσα του Παντσέρι»

«Όταν συνέλαβαν τον Φραντσέσκο και του κατάσχεσαν το αυτοκίνητο, σκέφθηκα ότι θα ήταν τροχαίο. Μετά μου έστειλαν την είδηση ότι και ο Παντρσέρι είχε συλληφθεί, έπαθα πανικό. Ήξερα ότι στο γραφείο του, που ήταν δωμάτιο στον δεύτερο όροφο του σπιτιού, όπου δεν πάω ποτέ, υπήρχε μια βαλίτσα του Παντσέρι και βρήκα ένα σωρό χρήματα. Δεν καταλάβαινα τι είχε συμβεί, αλλά ήθελα να απομακρύνω από το σπίτι τα χρήματα αυτά, για να τα ξαναδώσω στον Παντσέρι, που νόμιζα ότι ήταν και ο ιδιοκτήτης τους. Δεν σκέφθηκα καθόλου να χρησιμοποιήσω την βουλευτική μου ασυλία, και αυτό αποδεικνύει ότι δεν ήξερα τι αντιπροσώπευαν, στην πραγματικότητα, τα χρήματα αυτά» δήλωσε η Εύα Καϊλή.

Προσθέτει, δε, ότι «ήξερα ότι ο Παντσέρι λάμβανε δωρεές» και ότι «υπάρχουν μαρτυρίες σχετικά με την δράση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τα άτομα που σχετίζονταν με αυτές», αλλά «η ίδια δεν συγκαταλέγομαι σε αυτά».

«Στα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν δεν υπάρχουν δακτυλικά μου αποτυπώματα»

«Μετά από πάνω από ένα χρόνο ερευνών, οι δραστηριότητες μου και οι λογαριασμοί μου ελέγχθηκαν και είναι κρυστάλλινοι. Στα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν δεν υπάρχουν δακτυλικά μου αποτυπώματα. Με τους δικηγόρους μου θα αποδείξω την αθωότητά μου» είπε στην Corriere η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Απάντησε δε, ότι «τώρα μπορεί να μοιάζουν όλα ύποπτα, αλλά πριν δεν ήταν έτσι», διότι «ο Παντσέρι ήταν ο εργοδότης του Τζόρτζι και τον προσέλαβε όταν ήταν φοιτητής μόλις είκοσι ετών» και «εργάσθηκε για τον Παντσέρι ως προσωπικός μεταφραστής και βοηθός και συνέχισε να τον βοηθά και μετά την λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτή. Ο Φρανσέσκο ένιωθε βαθιά ευγνωμοσύνη και ηθική υποχρέωση προς τον Παντσέρι».

«Θεωρώ ότι η μεταμέλεια και η ομολογία του Παντσέρι επετεύχθησαν υπό απειλή»

«Θεωρώ ότι η μεταμέλεια και η ομολογία του Παντσέρι επετεύχθησαν υπό απειλή. Το μήνυμα ήταν σαφές: αν αναφέρεις ονόματα θα σου προσφέρουμε συμφωνία και θα αφήσουμε ελεύθερες την κόρη και την σύζυγό σου», δήλωσε η Εύα Καϊλή, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «πρόκειται για μεθόδους που δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου» και υπογραμμίζει ότι η ίδια οδός «ακολουθήθηκε και με την ίδια».

«Στην πρώτη ανάκριση, ο Παντσέρι αναφέρθηκε σε δυο ονόματα ιταλόφωνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά όχι στο δικό μου. Δεν αναφέρεται σε εμένα, ούτε στις τηλεφωνικές συνομιλίες του, οι οποίες παρακολουθούνταν. Ο πρώτος συνελήφθη, η δεύτερη δεν αντιμετώπισε προβλήματα και διερωτώμαι ακόμη γιατί. Ίσως επειδή προστατεύεται από μια ιδιαίτερη ασυλία;», διερωτάται η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. «Δεν είμαι μέλος καμίας επιτροπής που να μπορούσε να ενδιαφέρει τον Παντσέρι και τον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία, Ατμούν, δεν μιλώ τις γλώσσες τους» επεσήμανε.

Σε σχέση, δε, με τις δυο συναντήσεις της με τον υπουργό εργασίας του Κατάρ, απαντά ότι «με τον ρόλο της αντιπροέδρου υπεύθυνης για τις σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, συνάντησα σειρά πρέσβεων και υπουργών» και ότι «στο πρόγραμμά μου υπήρχαν επίσημες επισκέψεις σε όλες τις χώρες του Κόλπου». Σύμφωνα με την Εύα Καϊλή «ήταν μια αποστολή κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για λογαριασμό της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Προσθέτει, δε, ότι «η ΕΕ θεωρεί το Κατάρ βασικό εταίρο στην περιοχή» και ότι «είναι η μόνη χώρα του Κόλπου η οποία καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η γεωπολιτική του θέση ως εναλλακτικού εξαγωγέα Gnl προς την Ρωσία καθιστούν την χώρα αυτή στρατηγικά σημαντική για τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Η Εύα Καϊλή θεωρεί ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει σύστημα προστασίας που κανένα μέλος λόμπι δεν μπορεί να καταρρίψει» και υπογραμμίζει ότι «οι δημοσιογράφοι είχαν πληροφορίες για την υπόθεση πριν από τους δικηγόρους μου», κάτι που θεωρεί ότι «οδήγησε σε ακραίες σπέκουλες». Αναφέρει, δε, ότι «οι δικηγόροι μου ανακάλυψαν, από τον δικαστικό φάκελο, ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να έθεσαν υπό παρακολούθηση την δραστηριότητα των μελών της ειδικής επιτροπής Pegasus».

«Το ότι εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρακολουθούνται από μυστικές υπηρεσίες θα έπρεπε να προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση της υγείας της ευρωπαϊκής δημοκρατίας μας. Θεωρώ ότι αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο», δηλώνει η Ελληνίδα πολιτικός, στην εφημερίδα του Μιλάνου.

Σχετικά με την αναστολή από τα καθήκοντα της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, θεωρεί «λυπηρό το ότι δεν τυχαίνει σεβασμού το τεκμήριο της αθωότητας» ενώ, με αναφορά στην κόρη της, τονίζει: «Ηταν φοβερό το ότι χώρισαν, για τέσσερις μήνες, μια μητέρα από την κόρη της δυο ετών. Όχι μόνον θεωρείται μορφή βασανιστηρίων στις χώρες που βασίζονται στο κράτος δικαίου, αλλά αποτελεί κατάφορη παραβίαση της Συνθήκης για τα δικαιώματα των ανηλίκων του ΟΗΕ, η οποία έχει επικυρωθεί από το Βέλγιο». «Πρόκειται για ανώφελα βασανιστήρια, διότι οι έρευνες θα μπορούσαν να προχωρήσουν με τον ίδιο τρόπο και αν βρισκόμουν σε κατ’ οίκον περιορισμό» συμπλήρωσε.

Με αναφορά στην κόρη της, επίσης ανέφερε: «Στις σπάνιες μας συναντήσεις κρυβόταν και έκλεγε για να μην με αφήσει. Τώρα μου κρατάει το χέρι και μου αγκαλιάζει το λαιμό για να κοιμηθεί».

Σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Εύα Καϊλή δήλωσε: «Θα ήθελα να μεταβώ στην αίθουσα της ολομέλειας ήδη την Δευτέρα, 12 του μήνα, αλλά περιμένω επιπλέον πληροφορίες, από τους δικηγόρους μου, σχετικά με το ποια στάση πρέπει να τηρήσω».

Η Corriere della Sera, τέλος, την ρώτησε «πώς πάνε τα πράγματα με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι» και εκείνη απάντησε: «Θα το ανακαλύψουμε με την πάροδο του χρόνου. Για την κόρη μου, είναι ένας τέλειος πατέρας».

Πηγή φωτογραφιών: corriere.it