Tσίπρας για την εκλογική ήττα: «Σκέφτηκα την παραίτηση» – «Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος και έχω συναισθήματα»

Tσίπρας για την εκλογική ήττα: «Σκέφτηκα την παραίτηση» – «Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος και έχω συναισθήματα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου

Φανερά εξομολογητικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη, μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ την 21η Μαΐου.

«Δεν θα κρυφτώ, δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους πολιτικούς. Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος και έχω συναισθήματα. Σκέφτηκα την παραίτηση. Όταν όμως ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποταχτήσω» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Star και συνέχισε ως εξής:

«Επειδή είναι η πρώτη μου τηλεοπτική συνέντευξη μετά από ένα οδυνηρό σοκ, θα μου επιτρέψετε να προσπαθήσω να μιλήσω με μεγάλη ειλικρίνεια. Ήταν ένα σοκ που μας δημιούργησε συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης,. Προέχει να ξεπεράσουμε το σοκ και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Δεν ψάχνουμε να βρούμε αιτίες στους πολίτες ή στους αντιπάλους μας. Εκείνοι τη δουλειά τους έκαναν. Ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες σε εμάς. Στον τρόπο που επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας, στην εικόνα Βαβυλωνίας που εξέπεμπε η εικόνα μας. Η απλή αναλογική έφερε στρατηγικό εγκλωβισμό γιατί δεν βρήκαμε ανταπόκριση από κανέναν».

Ερωτώμενος για το τι πρόκειται να πράξει την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου, σημείωσε: «Για να φτάσουμε στο μετά, πρέπει να διανύσουμε τέσσερις δύσκολες εβδομάδες. Θα έρθει η τελική ετυμηγορία. Δεν κάνω καν σκέψεις για το μετά. Το μόνο που θέλω να σας επαναλάβω για να μην φανεί ότι υπεκφεύγω. Σας είπα ότι δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω. Ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο. Αφήστε λοιπόν να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών και επαναλαμβάνω ότι όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία ο καπετάνιος έχει την υποχρέωση να μην πηδήξει στη θάλασσα.
Νιώθω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνά μια δύσκολη στιγμή, όμως τα πάντα είναι σχετικά. Ήταν κόμμα του 4%, έφτασε στο 30-35% και τώρα είναι στο 20%. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μάθει σε πιο δύσκολα. Μην προδικάζετε ότι δεν θα ανατραπεί ο συσχετισμός. Το πιο κρίσιμο για μένα είναι η επόμενη μέρα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα θα περάσει δύσκολες μέρες».

Σχετικά με την απλή αναλογική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν μετανιώνει για την ψήφισή της, καθώς «ήταν διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η ισοτιμία της ψήφου». «Θέλαμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Εντούτοις αποδείχτηκε ότι το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο. Τους ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών που φαίνεται πως επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα «στο τσουνάμι των τελευταίων ημερών, καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου». Ερωτώμενος σχετικά με τις «ατυχείς δηλώσεις» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «Δεν θέλω να μιλήσω ονομαστικά, αλλά όταν μιλάω για αστοχίες στελεχών μιλάω για όλες αυτές». Σχετικά με τη δήλωσή του για τους «παραπλανημένους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής», τόνισε πως «Εμμένω στην άποψη ότι οι πολίτες δεν είναι να τους χαρίσει κανένας. Διαστρεβλώθηκε η δήλωσή μου. Δεν αναφέρθηκα σε αυτούς που έχουν εγκληματική δραστηριότητα. Αναφέρομαι σε όσους τους ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν νομίζω ότι ήταν το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου. Δεν κατάφερα να επιβάλλω τη συζήτηση να την κατευθύνω στο με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος».