Πηγές υπουργείου Ναυτιλίας για τουρκικά αλευτικά σε ελληνικά ύδατα: «Δεν ψαρεύουν, μεταφέρουν ιχθυοκλωβούς στη Μεσόγειο»

Πηγές υπουργείου Ναυτιλίας για τουρκικά αλευτικά σε ελληνικά ύδατα: «Δεν ψαρεύουν, μεταφέρουν ιχθυοκλωβούς στη Μεσόγειο»

«Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά»

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσαν οι εικόνες και τα δημοσιεύματα για τουρκικά αλιευτικά, που φέρονται να ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας έσπευσαν να δώσουν διευκρινήσεις ώστε «να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».

Όπως ανέφεραν και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα».

«Το συγκεκριμένο σκάφος που απεικονίζεται και σε βίντεο, δεν αλιεύει σε εθνικά χωρικά ύδατα αλλά πρόκειται για ρυμουλκό που σέρνει κενούς ιχθυοκλωβούς προκειμένου να τους μεταφέρει στην κεντρική Μεσόγειο ή στα ανοιχτά της Μάλτας, όπου εκεί θα μεταβιβάσουν από άλλα μεγάλα αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη, ερυθρό τόνο» συμπληρώνουν.

«Στη συνέχεια», εξηγούν, «τα ρυμουλκά αυτά θα μεταφέρουν τους κλωβούς με τον τόνο σε φάρμες πάχυνσης της Τουρκίας». «Πρόκειται για μία συγκεκριμένη διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο και τέλη Ιουνίου, τα ίδια σκάφη με τους κλωβούς γεμάτους αλιεύματα θα επιστρέψουν με τον ίδιο τρόπο, στη χώρα τους», προσθέτουν.

Τονίζεται επίσης, ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές μπορεί ένα τέτοιο αλιευτικό να ζητήσει κατόπιν άδειας την αγκυροβόλησή του σε ασφαλές σημείο. Τα συγκεκριμένα σκάφη όπως και τα αλιευτικά, ελέγχονται καθημερινά από ευρωπαϊκά και ελληνικά δορυφορικά συστήματα, ενώ ελικόπτερα του λιμενικού έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν ελέγχους από αέρος.