Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Κουμουνδούρου θα κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης

Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα συνεδριάζει σήμερα στις 17:00 το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία στον απόηχο της δεινής εκλογικής ήττας που είχε ως αποτέλεσμα να απωλέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 11,4 ποσοστιαίες μονάδες και 600.000 ψήφους μέσα σε μια τετραετία.

Τα μέλη του οργάνου θα κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης ωστόσο δεν έχουν χρόνο για ομφαλοσκοπήσεις καθώς μπροστά μας βρίσκεται η νέα εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και το τελευταίο που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα έναντι της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται μια ανάσα πριν από την αυτοδυναμία και την απόκτηση ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουμουνδούρου να αναλάβει ακέραια την ευθύνη της συντριβής ωστόσο θα προσθέσει σύμφωνα με πληροφορίες πως αυτή την ώρα θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε για να μην έχουμε για άλλα τέσσερα χρόνια «μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση», αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και των διεκδικήσεων.

Σε αυτό το μήκος κύματος άλλωστε κινήθηκε και εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο όταν έλαβε και παρέδωσε απευθείας την δεύτερη διερευνητική εντολή από την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθούν σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Καταρχάς στο πώς θα προβληθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το πρόγραμμα και οι πολιτικές του κόμματος με μια παράλληλη ανάδειξη ενός ξεκάθαρου πολιτικού στίγματος που δεν υπήρχε στην προεκλογική εκστρατεία του Μαΐου. Κατά δεύτερον, θα επιχειρηθεί να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος που θα έχει στην κοινωνία μια νέα διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης, θα γίνει αναφορά και στην επιμονή που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα στις συνεργασίες με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου, κάτι που εκ του αποτελέσματος κρίνεται ως ιδιαίτερα κακή τακτική.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται ξεκάθαρες τοποθετήσεις από τον Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς και στις επόμενες προεκλογικές ομιλίες του, με στόχο όχι μόνο να κρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά της 21ης Μαΐου, αλλά και να τα αυξήσει ώστε να παραμείνει το κόμμα ως ο κυρίαρχος στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει τονίσει ήδη πως «δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ. Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία. Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν ένα παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί», τόνισε. Υπογράμμισε ότι «συνεπώς το μεγάλο ζήτημα για μας τούτη την ώρα είναι να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου». Κατά τον ίδιο, «οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή απ’ το να σταθούμε στα πόδια στα μας».