Εκλογές 2023: Πότε θα βγουν τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και πόσους σταυρούς βάζουμε

Εκλογές 2023: Πότε θα βγουν τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και πόσους σταυρούς βάζουμε

Ψηφίζουν σήμερα περισσότεροι από 22.000 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό

Η μεγάλη ώρα της Δημοκρατίας πλησιάζει. Οι εκλογές ξεκινούν με τις κάλπες να ανοίγουν αύριο, Κυριακή 21 Μαΐου, στις 7:00 ενώ σήμερα Σάββατο (20/5) ψηφίζουν πάνω από 22.000 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Η ψηφοφορία για τους Έλληνες του εξωτερικού σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα τα οποία έχουν συγκροτηθεί σε 85 πόλεις 35 χωρών, πραγματοποιείται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Στη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας, όπως μεταδίδει σε σχετικό της ρεπορτάζ η ΕΡΤ συμμετέχουν περισσότερα από 900 άτομα εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στο προσωπικό των ελληνικών διπλωματικών αρχών. Από αυτά, περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.

Μέχρι αργά το μεσημέρι του Σαββάτου είχε προσέλθει στις κάλπες περίπου το 27% των εγγεγραμμένων Ελλήνων του εξωτερικού ψηφοφόρων και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Πολλοί αξίζει να σημειωθεί πως είναι οι Έλληνες, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τον Ολυμπιακό στο Κάουνας και για αυτό τον λόγο μετέφεραν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην πόλη της Λιθουανίας.

Πότε περιμένουμε τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα

Εκτιμώντας ότι η αυριανή ημέρα προβλέπεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Φώτης Καφαράκης τόνισε πως σε δηλώσεις του ότι «γύρω στις 20:00 θα έχουμε κάποια πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα» τα οποία όπως επισήμανε θα αποτυπώνουν και την εικόνα του τελικού αποτελέσματος.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που αυτό το Σαββατοκύριακο λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορούν να σημειώσουν οι ψηφοφόροι υπέρ υποψηφίων είναι ανάλογος με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται από την οικεία εκλογική περιφέρεια.

Έτσι, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας 1 μέχρι και 3 βουλευτές, σημειώνεται ένας σταυρός, όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς, από 8 έως και 12 βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, ενώ στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Συγκεκριμένα, έως τέσσερις μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες Α' Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Α' Θεσσαλονίκης. Έως τρεις σταυρούς σε Δυτικό Τομέα Αθηνών, Β' Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Β' Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λαρίσης. Έως δύο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες Α' Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χανίων. Έναν σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών Αργολίδος, Αρκαδίας, 'Αρτης, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου.