Εκλογές 2023: Τι ώρα θα μάθουμε το αποτέλεσμα την Κυριακή 21 Μαΐου

Εκλογές 2023: Τι ώρα θα μάθουμε το αποτέλεσμα την Κυριακή 21 Μαΐου

Πόσοι θα ψηφίσουν συνολικά φέτος - Πόσοι θα πάνε στην κάλπη για πρώτη φορά

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά αναμένονται τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου λόγω του νέου συστήματος που θα εφαρμοστεί.

«Περίπου στις 21:00 η ώρα θα έχουμε, σύμφωνα και με τη διαβεβαίωση της εταιρείας, γύρω στο 80% των τελικών αποτελεσμάτων», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Παράλληλα, πριν τα μεσάνυχτα θα ξέρουμε και το ποιοι εκλέγονται βουλευτές. «Φέτος θα έχουν όλοι οι δικαστικοί τάμπλετ, θα ξέρουμε και πριν από τα μεσάνυχτα το σύνολο της σταυροδοσίας. Φέτος θα έχουν όλα τα εκλογικά τμήματα τάμπλετ, ούτως ώστε να μεταδίδεται άμεσα, με το που ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει το συνολικό αποτέλεσμα των ψηφοδελτίων», εξήγησε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι το σύστημα δουλεύει με το ίντερνετ και διευκρίνισε πως ανεξάρτητα από το ηλεκτρονικό σύστημα συνεχίζονται οι δύο παλιές διαδικασίες «η μία είναι ότι μέσω των Δήμων στις Περιφέρειες και η Περιφέρεια στο υπουργείο Εσωτερικών, άρα είναι η δεύτερη επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Η οριστική ανακήρυξη και το αποτέλεσμα θα είναι μέσω των Πρωτοδικείων, όπου το αντίγραφο του χειρόγραφου που παίρνει ο δικαστικός αντιπρόσωπος, πηγαίνει και κατατίθεται στα Πρωτοδικεία ανά την Ελλάδα. Το οριστικό και επίσημο αποτέλεσμα βγαίνει από το Πρωτοδικείο, όχι από το υπουργείο Εσωτερικών».

Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 9.810.040, εκ των οποίων 4.760.042 άνδρες και 5.049.998 γυναίκες. Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών. Οι ετεροδημότες που έκαναν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τις 115.000.

Ο κ. Σταυριανουδάκης διευκρίνισε, ότι έχουν προκύψει και άλλοι 31.250, που θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις επόμενες εκλογές, εφόσον γίνουν στις αρχές Ιουλίου. «Αυτό το λέω, γιατί έχει μπει στη συζήτηση των κομμάτων, το τι θα κάνουμε με τους νέους, που ειδικά θα πάνε να εργαστούν τον Ιούλιο μήνα» είπε.

Εξάλλου, φέτος για πρώτη φορά για ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους σε 99 εκλογικά τμήματα σε 35 χώρες πάνω από 20.000 Έλληνες του εξωτερικού. «Για τις δεύτερες εκλογές των ομογενών μας, όσοι επιθυμούν μπορούν μέχρι τις 20 Μαΐου να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα», είπε ο κ. Σταυριανουδάκης.