Σουδάν – Δένδιας: «Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες, βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί – Όλοι είναι καλά στην υγεία τους»

Σουδάν – Δένδιας: «Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες, βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί – Όλοι είναι καλά στην υγεία τους»

Εκτιμάται πως οι Έλληνες που παραμένουν στο Σουδάν είναι περίπου 20

«Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες, εκτιμάται πως οι Έλληνες που παραμένουν στο Σουδάν είναι περίπου 20.

 

Ο απεγκλωβισμός από το εμπόλεμο Σουδάν της πρώτης ομάδας Ελλήνων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, έγινε με τη βοήθεια της Γαλλίας, ενώ οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί και από εκεί προορισμός είναι η Ελλάδα, μέσω Αιγύπτου.

 

 

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Πολλές άλλες κυβερνήσεις –των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας…– ανακοίνωσαν επίσης πως απομάκρυναν ή απομακρύνουν τους πολίτες ή /και το διπλωματικό τους προσωπικό από το Σουδάν.

Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021 ρίχτηκαν σε ανελέητο πόλεμο.

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον.