Αλέξης Γεωργούλης: Με ποιες ποινές κινδυνεύει – Γιατί καθυστερεί η άρση ασυλίας

Αλέξης Γεωργούλης: Με ποιες ποινές κινδυνεύει – Γιατί καθυστερεί η άρση ασυλίας

Τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό - Ο ίδιος επιμένει στην αθωότητά του και αρνείται όλες τις κατηγορίες

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, διατηρούν την «καυτή» υπόθεση στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας.

Σε σχέση με την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του φακέλου της υπόθεσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Επί του παρόντος, ο εν λόγω φάκελος δεν έχει παραδοθεί ακόμη από τη βελγική εισαγγελία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τις επόμενες ώρες ή ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί η παραπομπή της υπόθεσης Γεωργούλη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κατηγορούμενου. Στο επόμενο στάδιο, ύστερα από την ανάλυση της δικογραφίας, θα οριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο ένας ειδικός σύμβουλος, ο οποίος θα κληθεί να παράσχει περαιτέρω πληροφόρηση στην Επιτροπή, εν όψει της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του. Όπως και να 'χει, η όλη διαδικασία προβλέπεται μακρόχρονη, καθώς μετά από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κρίνει οριστικά για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Εφόσον γίνει αυτό, ο Αλέξης Γεωργούλης θα κληθεί σε απολογία από τον Βέλγο εισαγγελέα. Παρόλ' αυτά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι, λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεση των αδικημάτων εις βάρος της κας Χρονοπούλου, ο Γεωργούλης δεν θα προφυλακιστεί έως την ημερομηνία της δίκης του, η οποία επίσης θα οριστεί αναλόγως με τα ευρήματα της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας στις Βρυξέλλες.

Γενικώς, σύμφωνα με το ποινικό σύστημα του Βελγίου και στην υποθετική περίπτωση καταδίκης του, ο Αλέξης Γεωργούλης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη. Αν όμως κριθεί κατά συρροήν δράστης κακοποίησης, τότε η ποινή θα είναι, πιθανώς, βαρύτερη.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με την ανακοίνωση από την πλευρά των Βέλγων δικηγόρων του κυρίου Γεωργούλη. Από αυτήν προκύπτει ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στη δικογραφία, γεγονός που, όπως είπε, δεν είναι κάτι περίεργο, διότι αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ η ασυλία του κ. Γεωργούλη. Όπως ανέφερε για να κληθεί ενώπιον δικαστικών αρχών πρέπει πρώτα να αρθεί η ασυλία του και μετά να υπάρξει ακρόαση σε επίπεδο δικαστηρίου.

«Αυτό που περιμένουμε είναι η έναρξη της διαδικασίας. Ακόμη δεν ξέρουμε πότε θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπόθεση εάν θα είναι 24 ή 25 Απριλίου ή αν θα πάει στις 30 Μαΐου[…] Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι στην ανακοίνωση των συνηγόρων του κυρίου Γεωργούλη υπάρχει το πολιτικό μήνυμα, δηλαδή φαίνεται ότι ζητήθηκε από τον πελάτη τους η υπερασπιστική γραμμή να βασιστεί στο πολιτικό μήνυμα και στο γεγονός ότι υπάρχουν εξελίξεις λίγο πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Ακόμα υπήρξε και δεύτερη ανακοίνωση, μικρότερη διευκρινιστική, γιατί η πρώτη ανακοίνωση έλεγε ότι στις αρχές Απριλίου υπήρξε η ενημέρωση σχετικά με την καταγγελία και στη δεύτερη ανακοίνωση για να μην υπάρξουν παρανοήσεις σημειώνεται συγκεκριμένα ότι ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου».

Ο ίδιος επιμένει στην αθωότητά του και αρνείται όλες τις κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας πως όσα ακούγονται είναι «ψεύδη και συκοφαντίες» και ότι δεν θεωρεί τυχαία τη στιγμή, που δημοσιοποιήθηκαν. Ερωτηματικά, σχετικά με την προεκλογική συγκυρία της αποκάλυψης της καταγγελίας, που έχει γίνει από το 2020, θέτουν οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη.