Αλέξης Γεωργούλης: «Δεν κατηγορείται για τίποτα, διεξάγεται ακόμη έρευνα» σύμφωνα με την Βελγική δικαιοσύνη

Αλέξης Γεωργούλης: «Δεν κατηγορείται για τίποτα, διεξάγεται ακόμη έρευνα» σύμφωνα με την Βελγική δικαιοσύνη

Οι Βελγικές Αρχές θα αποφασίσουν αν θα του ασκηθεί δίωξη, εφόσον καταθέσει και ο ίδιος μετά την άρση της ασυλίας του

Την υπερασπιστική γραμμή του Αλέξη Γεωργούλη ετοιμάζουν οι δικηγόροι του ευρωβουλευτή, οι οποίοι πήραν σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 μια πρώτη ενημέρωση για την υπόθεση από την εισαγγελία του Βελγίου, αλλά όχι την δικογραφία.

Σύμφωνα με δήλωση βελγικής δικαστικής πηγής στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1, Ισαάκ Καριπίδη, ο κ. Γεωργούλης σε αυτήν τη φάση δεν κατηγορείται για τίποτα. Αυτό που συμβαίνει, είναι πως υπάρχει μια μήνυση εις βάρος του από την καταγγέλλουσα και εδώ και τρία χρόνια είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα. Επισήμως δεν υπάρχει ούτε κατηγορητήριο, ούτε -πολύ περισσότερο- τα όποια αποδεικτικά στοιχεία έχουν συγκεντρώσει οι βελγικές αρχές. Έτσι, δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη δικογραφία, καθώς η έρευνα των Βελγικών Αρχών συνεχίζεται.

Ο λόγος άλλωστε που έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι γιατί θα πρέπει να καταθέσει και ο ίδιος στην εισαγγελία, πριν οι Βελγικές Αρχές αποφασίσουν, αν υπάρχει λόγος η υπόθεση να φτάσει στα βελγικά δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία του Βελγίου σε αυτή τη φάση μπορεί να αρνηθεί να δώσει στοιχεία στους δικηγόρους του κ. Γεωργούλη, καθώς πρόκειται για έρευνα εν εξελίξει. Αν πάλι γίνει δεκτό ένα τέτοιο αίτημα, έχουν τη δυνατότητα οι δικηγόροι να δουν τα σχετικά έγραφα διαδικτυακά, με κωδικούς που θα πάρουν από τις δικαστικές αρχές στο Βέλγιο.

Το σημερινό ραντεβού των Βέλγων δικηγόρων του ευρωβουλευτή με την εισαγγελία, ήταν απλά μια πρώτη επαφή, για να ενημερωθούν για το τι ακριβώς συμβαίνει. Επίσης, ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος ερωτηθείς από τον ΑΝΤ1, για το αν γνωρίζει κάτι για την έρευνα, που έκαναν οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν για τον κ.Γεωργούλη, απάντησε ότι είναι αδύνατον να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Όπως είπε, υπάρχει ένα όργανο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, που μπορεί κάποιος να πάει να καταγγείλει κακοποιητική συμπεριφορά, αλλά αυτό το όργανο κρατάει τις έρευνες του εφτασφράγιστο μυστικό.

Η ανακοίνωση της Βελγίδας συνηγόρου του

Η Βελγίδα συνήγορος του ευρωβουλευτή, Ολιβιά Βένετ, δεν έλαβε σήμερα πρόσβαση στο φάκελο της δικογραφίας, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Στις αρχές Απριλίου 2023, ο Αλέξης Γεωργούλης έμεινε έκπληκτος όταν έμαθε, με αφορμή αίτημα για άρση της βουλευτικής του ασυλίας, ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε υποβάλει μήνυση εναντίον του κατηγορώντας τον για πράξεις άσεμνες που φέρεται να έγιναν τον Ιανουάριο του 2020 στις Βρυξέλλες. Αυτοί οι ισχυρισμοί αμφισβητούνται επίσημα. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει από κάθε άποψη τις κατηγορίες της κυρίας Χρονοπούλου.

Ο Αλέξης Γεωργούλης ζήτησε την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για να χυθεί κάθε φως σε αυτή την υπόθεση. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές για να αποδείξουν την αλήθεια. Μέσω των δικηγόρων του έχει ζητήσει να τον ακούσουν οι ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να εξηγήσει τις κατηγορίες αυτές. Αναμένει την απάντηση στο αίτημα αυτό, παραμένει στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για το χρονοδιάγραμμα αυτής της έρευνας και λυπάται βαθιά. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό που μόλις 3 χρόνια αργότερα αυτή η καταγγελία δημοσιοποιείται - ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας.

Ο κ. Γεωργούλης και η συνήγορός του δεν είχαν πρόσβαση στον φάκελο και δεν θα γίνουν περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο».