Μητσοτάκης: Μπορεί και να έκλαψα ιδιωτικά για τα Τέμπη – Πες μου τι θα κάνεις για να μην ξαναγίνει αυτό, μου λένε τα παιδιά μου

Μητσοτάκης: Μπορεί και να έκλαψα ιδιωτικά για τα Τέμπη – Πες μου τι θα κάνεις για να μην ξαναγίνει αυτό, μου λένε τα παιδιά μου

«Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» και στην Ελεονώρα Μελέτη παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για τα Τέμπη και τι του είπαν τα παιδιά του είπε ότι ήταν μεγάλη τραγωδία και αισθάνεται βαριά την ευθύνη γι’ αυτό. Την ανέλαβα και έγιναν λάθη αλλά ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Πες μου τι θα κάνεις για να μην ξαναγίνει αυτό, μου λένε τα παιδιά μου.

«Αισθάνθηκα μεγάλη πίεση και ιδιωτικά μπορεί και να έκλαψα και άφησα τα αισθήματά μου όχι να κυριαρχήσουν στην λογική μου. Πρέπει να εκφράσω τα συναισθήματά μου αλλά πρέπει και να διαχειριστώ την κρίση. Πρέπει την συναισθηματική φόρτιση να την διαχειριστώ με γόνιμο και δημιουργικό τρόπο».

Στο ερώτημα γιατί κάνει σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση είπε: Θέλω να συγκρίνομαι με τον ίδιο μου τον εαυτό και επειδή βάζω τον πήχη ψηλά και περνάω από κάτω κάνω την αυτοκριτική μου για να βελτιώνομαι. Δυο είναι τα κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά και η σύγκριση γίνεται αναπόφευκτα από τους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας ήταν 4 χρόνια πρωθυπουργός πριν από εμένα και οι πολίτες μπορούν να βλέπουν και να συγκρίνουν τι πέτυχε εκείνος και τι εγώ.

Για τη συνέντευξη στη Νεφέλη Μεγκ και το κοινό των νέων ψηφοφόρων είπε ότι προφανώς η πολιτική είναι και επικοινωνία. Ήθελα να εκτεθώ στις σκληρές ερωτήσεις ενός νέου κοριτσιού. Τις ίδιες ερωτήσεις μου κάνουν ο γιος και η κόρη μου είναι πολλές φορές πολύ ωμές. Είπε ακόμα ότι ακούει πολύ τα παιδιά του. Το κάθε παιδί μου έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και τα ακούω και έρχονται με ιδέες και προτάσεις. Η κόρη μου που ασχολείται με θέματα δημόσιας υγείας μου μίλησε για τον κύκλο των γυναικών και της εμμηνόπαυσης και σε έναν χώρο που ανδροκρατείται δεν τα σκεφτόμαστε. Και όπως είπε του ζήτησε να κάνει κάτι γι’ αυτό και θα κάνουμε κάτι. Οι γυναίκες έχουν κάθε μήνα ένα πρόσθετο κόστος λόγω της εμμήνου ρύσης. Δεν πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό;

«Οι πιο πολλές κρίσεις που διαχειριστήκαμε ήταν εισαγόμενες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ήταν κρίσεις που το κράτος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με ακούμπησε η ιστορία του συνοριοφύλακα στον Έβρο. Το ίδιο κράτος που κατηγορούμε οργάνωσε την εκστρατεία του εμβολιασμού. Το ίδιο κράτος είναι αυτό που μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις κράτησε τη χώρα ασφαλή». Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει και το κράτος με ωχαδερφισμό, αδιαφορία, το είδαμε στον ΟΣΕ. Είμαι περισσότερο αποφασισμένος να συγκρουστώ. Κάναμε για πρώτη φορά πανελλαδικό διαγωνισμό για το ΑΣΕΠ και θα έχουμε λίστα επιτυχόντων. Για πρώτη φορά κάνουμε πραγματική αξιολόγηση. Εγγυώμαι ότι αυτά μπορώ να τα κάνω πράξη».

«Δύο από τις τρεις αδερφές μου πέρασαν και περνούν μια μεγάλη δοκιμασία. Ευτυχώς τα πράγματα πάνε καλά και για τη Ντόρα και για την Κατερίνα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είμαι χαρούμενος που το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" τρέχει με σημαντικά αποτελέσματα. Πάνω από 6.000 περιπτώσεις έχουν ήδη διαγνωστεί. Γυναίκες που είχαν καρκίνο, δεν τον γνώριζαν, και τώρα που το γνωρίζουν έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν καλά. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας για την υγεία. Αφορά και τα παιδιά. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θέλω να αντιμετωπίσω είναι η παιδική παχυσαρκία. Μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα είναι τα θέματα της ψυχικής υγείας των εφήβων» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε θέματα υγείας.

«Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δείτε γυναικεία παρουσία σε όλες τις θέσεις του» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της βίας κατά των γυναικών: «Και εγώ και η Μαρέβα έχουμε ασχοληθεί πολύ με το θέμα της κακοποίησης γυναικών. Έχουμε πια κέντρα υποστήριξης στα αστυνομικά τμήματα, πρέπει να εκπαιδεύσουμε την αστυνομία. Είναι πολύ δύσκολο να πας σε ένα αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλεις ένα περιστατικό οικογενειακής βίας. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, αλλά έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είχα βρεθεί με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη στο Διδυμότειχο και σύντομα θα δω όλες τις οικογένειες που είχαν θύματα. Καλά κάνουμε και χρησιμοποιούμε τον όρο "γυναικοκτονία". Αισθάνεται μόνο συντριβή κανείς όταν μιλάει με τους ανθρώπους αυτούς, όπως όταν μίλησα με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Αυτό που μπορεί κανείς να κάνει, είναι να πάρει δύναμη. Οι γονείς ζητούν δικαιοσύνη και πολλές φορές τους ταλαιπωρεί το δικαστικό σύστημα, τις άκουσα τις ιστορίες αυτές και μου γύρισαν τα άντερα. 'Αρα γρήγορη και τελεσίδικη ποινή, δικαιοσύνη. Τις αυστηρότερες ποινές, το έχουμε κάνει. Και μετά προληπτικές πολιτικές ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα».