Εκλογές 2023: Παράταση έως σήμερα για τις αιτήσεις των απόδημων που θέλουν να ψηφίσουν στο εξωτερικό

Εκλογές 2023: Παράταση έως σήμερα για τις αιτήσεις των απόδημων που θέλουν να ψηφίσουν στο εξωτερικό

Μέχρι και χθες το βράδυ οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 26.200

Όψιμο ενδιαφέρον για τις εκλογές της 21ης Μαΐου δείχνουν τις τελευταίες ημέρες οι απόδημοι Έλληνες, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εσωτερικών να παρατείνει μέχρι σήμερα Μεγάλη Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα όσων συμπατριωτών μας διαμένουν στο εξωτερικό και θέλουν να ασκήσουν από εκεί το εκλογικό τους δικαίωμα, χωρίς να αναγκάζονται να επιστρέφουν επί τούτου στην πατρίδα – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Μέχρι και χθες το βράδυ οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 26.200. Για να έχετε περίπου μια εικόνα, μέχρι και το τέλος του προηγούμενου μήνα είχαν υποβληθεί 22.500 αιτήσεις εκ των οποίων είχαν λάβει έγκριση οι περίπου οι 17.000.

Μπορεί να υπάρχει μεν μια μεγαλύτερη ανταπόκριση τα τελευταία εικοσιτετράωρα αλλά και πάλι, δεν μπορούμε να πούμε ότι η ζέση είναι ιδιαίτερα μεγάλη ως προς τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Να σημειωθεί ότι χρήση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο κατοικίας τους (μόνιμο ή προσωρινό) στο εξωτερικό έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

  • Έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν.
  • Είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους,
  • Και όσοι εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, αυτοί θα πρέπει:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος
  • να έχουν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, η διαδικασία περνά μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα: apodimoi.gov.gr. Σε περίπτωση αίτησης εγγραφής εξαρτώμενου μέλους α’ βαθμού, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν το πεδίο «Παροχή συναίνεσης», για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων.

Ο εκλογέας μπαίνει στην ιστοσελίδα με τους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πιστοποιείται ως χρήστης και εισέρχεται στην εφαρμογή, αναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση. Ακολούθως καταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων και αναρτά τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων που απαιτούνται. Εναλλακτικά, ο εκλογέας επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστημα 8 ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.