Κοινή στρατιωτική άσκηση σχεδιάζουν Ελλάδα και Τουρκία

Κοινή στρατιωτική άσκηση σχεδιάζουν Ελλάδα και Τουρκία

Από τις απειλές πολέμου περνάμε σταδιακά σε παράταση του μορατόριουμ Αθήνας και Άγκυρας

H βελτίωση του κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν φαίνεται να έχει ως ημερομηνία λήξης τις επικείμενες εκλογές στις δύο χώρες, καθώς τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα εμφανίζονται αποφασισμένες να διατηρήσουν το μορατόριουμ σε ανώτατο επίπεδο, ακόμη και εάν αλλάξει σε μια από τις δύο πλευρές του Αιγαίου (ή και στις δύο) η ηγεσία.

Θυμίζουμε ότι στην Τουρκία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου και στην Ελλάδα οι κάλπες θα στηθούν ακριβώς μια εβδομάδα αργότερα. Μάλιστα εάν στη γειτονική χώρα δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο τότε οι αναμετρήσεις μας θα συμπίψουν στις 21 Μαΐου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ φέρεται να συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησής τους να έχουν τις επόμενες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να κουβεντιάσουν την αναζήτηση τρόπων διαρκούς εκτόνωσης της έντασης. Από το Πεντάγωνο, στην οδό Μεσογείων, αναφέρεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμη και κοινής στρατιωτικής άσκησης κάτι που μέχρι και πριν από λίγους μήνες, πριν τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στα βάθη της Ανατολής θα φάνταζε ως τουλάχιστον ως ανέκδοτο αφού οι απειλές πολέμου εναντίον της χώρας μας εκτοξεύονταν σε καθημερινή βάση.

Μάλιστα μετά τις εκλογές στις δύο χώρες αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα βοηθούσε στην αναζήτηση λύσεων για τα θέματα που ταλανίζουν τις δύο πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Ακάρ μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παναγιωτόπουλο δήλωσε πως «υπάρχουν μεν κάποια προβλήματα και κάποιες διαφορές, ωστόσο είμαστε υπέρ της επίλυσής τους, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, διπλωματίας και σεβασμού, με στόχο να αποτελέσουν το Αιγαίο και η Μεσόγειος θάλασσα φιλίας, ώστε οι δύο λαοί να ζήσουν σε περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας».

Δύο σημαντικές επισημάνσεις που τονίζουν οι γνωρίζοντες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Καταρχάς το γεγονός ότι στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει συμβάλλει πέραν του καταστροφικού σεισμού και η εκατέρωθεν παρέμβαση της Ουάσιγκτον και δεύτερον ότι η Ελλάδα, παρά την αισθητή βελτίωση του κλίματος θα συνεχίσει ακάθεκτη τους εξοπλισμούς και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος.