Στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη – Η νέα κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την κίνηση του Δ. Παπαδημούλη

Στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη – Η νέα κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την κίνηση του Δ. Παπαδημούλη

Διαβάστε τι προβλέπει το έργο

Στα βόρεια σύνορα της χώρας μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού να βρίσκεται στον ακριτικό Έβρο προκειμένου να παραστεί και να μιλήσει στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί. Με την παρουσία του στον Έβρο ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί επίσης στους ακρίτες μας και θα τους ευχαριστήσει για την στάση τους και την υπομονή τους στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των πολιτών.

Η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση μετά την κίνηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος εισηγήθηκε τροπολογία που προέρχεται από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και προτείνει να σταματήσει η χρηματοδότηση φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μια πρόταση που αν εγκριθεί, αναμένεται να επηρεάσει και τον φράκτη του Έβρο

Για την κυβέρνηση η επέκταση του φράχτη αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις της και όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία έχει αποδώσει στην μείωση των μεταναστευτικών ροών καθώς μόνο το 2022, στον Έβρο αποτράπηκε η είσοδος στην Ευρώπη σε 260.000 παράνομους μετανάστες.

Αυτή, όπως τονίζουν και κυβερνητικές πηγές «είναι μια από τις βασικές διαφορές της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε να θωρακίσει τα σύνορα της χώρας τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα πάντα με ανθρωπισμό καθώς έχουν γίνει χιλιάδες διασώσεις ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε καταστήσει την χώρα ξέφραγο αμπέλι, με άθλιες δομές στα νησιά μας και την ντροπή της Ειδομένης και της Μόριας.

«Ποιος μπορεί να ξεχάσει την τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία έλεγε ότι οι πρόσφυγες «λιάζονται» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και εκτός της κίνησης Παπαδημούλη θυμίζουν την δήλωση Τζανακόπουλου ότι ο φράχτης είναι παράνομος.

Το σχέδιο για την επέκταση του φράχτη

Το έργο προβλέπει σε πρώτη φάση την κατασκευή επιπλέον 35 χιλιομέτρων φράχτη στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και καλύπτεται στο σύνολό του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο φράχτης θα επεκταθεί σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, καθώς έχει αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα θα αναβαθμιστούν και τα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης και ενισχύονται οι δυνάμεις. Μέσα στο 2023 η Συνοριοφυλακή θα ενισχυθεί με  400 άτομα.

Η χρησιμότητα του φράχτη αποδείχθηκε και τον Μάρτιο του 2020 όταν η Τουρκία εξαπέλυσε υβριδική επίθεση εναντίον της χώρας μας με χιλιάδες απελπισμένους αλλά παράνομους μετανάστες να προσπαθούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Σε όσα σημεία υπήρχε φράχτης το πέρασμα κατέστη αδύνατο. Στέλνοντας μήνυμα στην  αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός από τον Γέρακα όπου βρέθηκε χθες ξεκαθάρισε ότι παρά την υπονόμευση της προσπάθειας αυτής από τον ΣΥΡΙΖΑ με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει.

Ειδικό λογισμικό και drones

Ο νέος φράχτης εκτός από σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα θα έχει και δύο τελευταίας τεχνολογίας συστήματα που δεν είναι τοποθετημένα κάπου αλλού στην Ελλάδα.

Το πρώτο είναι ένα λογισμικό, ειδικό, που θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει στο τουρκικό έδαφος πού υπάρχουν μαζικά κινητά τηλέφωνα, δηλαδή πολλά συγκεντρωμένα άτομα, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν τον Έβρο.

Το δεύτερο θα είναι η αυτονομία που θα έχουν τα drones τα οποία θα βρίσκονται στο σημείο όπου θα γίνει ο φράχτης. Αυτά, θα μπορούν να δίνουν εικόνα 24 ώρες το 24ωρο, ενώ θα τα χειρίζεται ειδικά εκπαιδευμένος αστυνομικός.

H ταυτότητα του έργου

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • νέο τεχνητό εμπόδιο ύψους 5 μέτρων, με βάθος 6 μέτρα
  • κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων με θωρακισμένες καμπίνες
  • συντήρηση και εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση υπαρχόντων 4 ΕΦ και 4 ΕΠ του Στρατού
  • διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
  • κατασκευή θυροφραγμάτων και νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων
  • επισκευή/βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου.