Εκλογές 2023: Πότε κλείνει η Βουλή, οι διερευνητικές εντολές και ο οδικός χάρτης για τις κάλπες

Εκλογές 2023: Πότε κλείνει η Βουλή, οι διερευνητικές εντολές και ο οδικός χάρτης για τις κάλπες

Τι ισχύει για τις δεύτερες εκλογές

Σε τροχιά εκλογών βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η χώρα, αφού στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την 21η Μαΐου ώς την ημερομηνία των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, ενώ αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες της στις 24 Απριλίου.

Σε περίπτωση που οι κάλπες της απλής αναλογικής δεν βγάλουν κυβέρνηση, θα ξεκινήσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών.

Οι διερευνητικές εντολές θα δοθούν με τη σειρά στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, οι οποίοι μπορεί να τις κρατήσουν μέχρι και τρεις ημέρες (μπορούν όμως να παραδώσουν την εντολή και μέσα στην ίδια μέρα αν κρίνουν πως δεν υπάρχει περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης). Επομένως αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από τρεις μέχρι εννέα ημέρες.

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος χωρίς να σχηματιστεί κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια να βγει λευκός καπνός. Εφόσον υπάρξει αδιέξοδο ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός (το πρόσωπο θα επιλεγεί από τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας) και υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η συνεδρίαση της Βουλής, η ορκομωσία των βουλευτών και η εκλογή προεδρείου. Για να ακολουθήσει εντός δύο ημερών το πολύ η διάλυση της Βουλής με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα προκηρύσσει νέες εκλογές.

Σε περίπτωση που μετά τις δεύτερες εκλογές προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα γίνει η ορκωμοσία και στη συνέχεια οι προγραμματικές δηλώσεις. Αν ωστόσο κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 βουλευτές ξεκινά από την αρχή η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Οι δεύτερες εκλογές ακολουθώντας το συνταγματικό χρονοδιάγραμμα θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου με λίστα βουλευτών.

Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους.