Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 – Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 – Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων»

Σίγουρος ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και προκύψει σταθερή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, από τις Βρυξέλλες

«Βρισκόμαστε σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων. Τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν καθορίζονται από την τράπεζα της Ελλάδος αλλά από την ΕΚΤ η οποία συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους με κυριότερη συγκράτηση του πληθωρισμού. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εφόσον μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Με άλλα λόγια η ελληνική δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων, αναγνωρίζει δηλαδή μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη μέλη, να διαπραγματευόμαστε μαζί με την ευρωπαική επιτροπή μια λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους χωρίς ασφυκτικούς κανόνες», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην πρόταση της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι απαιτείται πολύ πιο γρήγορη πρόοδος και πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους.

«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα είναι να επιστρέψουμε στους προηγούμενους κανόνες πράγμα που θα γίνει αυτόματα αν δεν συμφωνηθεί καινούριο πλαίσιο», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με μια γρήγορη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους».

Επίσης μετά από σχετική ερώτηση, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Ήταν και θα παραμείνει δημόσιο», τόνισε σημειώνοντας πως την ιδιωτικοποίηση του νερού την απορρίπτει. «Ρωτήστε αυτούς που αναπαραγάγουν αυτά τα fake news», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πόσο σταθερό είναι το ευρωπαϊκό και κατ' επέκταση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταιγίδα, τόνισε πως η ΕΚΤ έχει κάνει σοβαρή δουλειά για να εξασφαλίσει την σταθερότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές. Δεν απειλούνται από αυτή τη νευρικότητα στις αγορές», υπογράμμισε ενώ υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 40% και σήμερα είναι κάτω απο το 10%. «Οι τράπεζες μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσαν και άλλοι να πουν τέτοιο πράγμα αν επι των δικών τους ημερών τύχαινε αυτή η κρίση. Σήμερα άλλες τράπεζες φαίνεται να δοκιμάζονται. Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για την σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι το ισχυρό τραπεζικό σύστημα και η επενδυτική βαθμίδα θα μας επιτρέψει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού.

Σε ερώτηση για την αλλαγή του βαθέως κράτους για την οποία μίλησε, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής.

Ανάφερε επ' αυτού το gov.gr και τον ΕΦΚΑ, όπου χρειάζονταν 2-3 χρόνια για να εκδοθούν συντάξεις. Αναφέρθηκε στο μπόνους παραγωγικότητας, στην αξιολόγηση και τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα έχει δώσει διαπιστευτήρια οτι μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος.

«Μερικές φορές βγαίνουμε νικητές σε αυτή τη μάχη και άλλοτε θα χάνουμε . Η τραγωδία στα Τέμπη μας υπενθύμισε ότι έχουμε πολλή δουλειά. Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε απέναντι σε όλους όσους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα δέσμια του παρελθόντος», υπογράμμισε.