Μητσοτάκης για την παράδοση της νέας χάραξης της ε.ο Πατρών-Πύργου: Κλείνουμε μία εκκρεμότητα και διορθώνουμε μία διαχρονική αδικία

Μητσοτάκης για την παράδοση της νέας χάραξης της ε.ο Πατρών-Πύργου: Κλείνουμε μία εκκρεμότητα και διορθώνουμε μία διαχρονική αδικία

Παραδίδονται σήμερα στην κυκλοφορία 65 χλμ του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, στο τμήμα Πύργος – Αλισσός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη την Πέμπτη στην εκδήλωση για την παράδοση της νέας χάραξης της εθνικής οδού Πατρών Πύργου.

«Σήμερα για λογαριασμό ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδος αλλά και των νοτίων νησιών των Επτανήσων, κλείνουμε μία εκκρεμότητα, η οποία έρχεται από το βαθύ παρελθόν και διορθώνουμε μία διαχρονική αδικία, η οποία τόσο πολύ ταλάνισε και ταλαιπώρησε τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδος. Και πράγματι, σήμερα είναι μια μέρα χαράς, ικανοποίησης, συγκίνησης -κρατώ τα λόγια του περιφερειάρχη- αλλά και ευθύνης απέναντι σε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν από δω και στο εξής, διότι ο δρόμος αυτός μας ταλαιπώρησε διαχρονικά πολύ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και με πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων όσοι βρέθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από τους υπουργούς μέχρι τους υπηρεσιακούς παράγοντες, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε αυτό τον πολύ όμορφο δρόμο, ο οποίος θα δοθεί πια στην κυκλοφορία επίσημα αύριο (σ.σ σήμερα) στις 12:00, τα 65 από τα 75 χιλιόμετρα.

Για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και τα τελευταία 10 χιλιόμετρα -ανήμερα της μεγάλης γιορτής του Αγίου Ανδρέα θα παραδοθεί και το τελευταίο κομμάτι- ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό τον τόσο σημαντικό αυτοκινητόδρομο, τη σημασία του οποίου δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναπτύξω ιδιαίτερα για την ασφάλεια των επιβατών, την ασφάλεια των μεταφορών, τη σημασία στον πρωτογενή τομέα» πρόσθεσε.

Επίσης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι επόμενες προκλήσεις είναι στο πώς ο δρόμος θα φτάσει όχι μόνο στην Ολυμπία αλλά μέχρι την Τσακώνα και τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη βέλτιστη δυνατή χρηματοδότηση, επεκτείνοντας ενδεχομένως τη σύμβαση παραχώρησης ή με οποιοδήποτε άλλο εργαλείο κρίνουμε ότι είναι το πιο κατάλληλο ώστε να κλείσει και αυτή η τελευταία εκκρεμότητα η οποία αφορά την Πελοπόννησο.

Η ταυτότητα του έργου

Η νέα εθνική οδός Πατρών - Πύργου θα βελτιώσει ουσιαστικά την οδική ασφάλεια στη Δυτική Ελλάδα, θα μειώσει τον χρόνο των μετακινήσεων και των μεταφορών, θα συνδέσει με το κύριο οδικό δίκτυο περιοχές και κοινότητες που έως σήμερα δεν εξυπηρετούνταν επαρκώς και θα τονώσει την αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για εμβληματικό έργο το οποίο κατέστη δυνατό χάρη σε κυβερνητικές παρεμβάσεις και την ένταξή του στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, αφότου την περίοδο 2015-19 έγινε κατάτμηση σε πολλές εργολαβίες, υπήρξαν προβλήματα στη δημοπράτηση των τμημάτων και εν τέλει σημειώθηκε ελάχιστη πρόοδος από πλευράς υλοποίησης, τη στιγμή που εξακολουθούσαν να υπάρχουν σοβαρά θέματα οδικής ασφάλειας.

Τα πρώτα 65 χιλιόμετρα της νέας εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, που παραδόθηκαν σήμερα και θα διατεθούν προς χρήση στις 12:00 το μεσημέρι, εκτείνονται ανάμεσα στα Καμίνια Αχαΐας και στον Πύργο Ηλείας. Περιλαμβάνουν ολόκληρη τη νέα χάραξη και αντιστοιχούν στο 90% του συνόλου του έργου.

Έως τα τέλη του προσεχούς Νοεμβρίου θα παραδοθούν και τα περίπου 10 χιλιόμετρα που απομένουν, από την περιμετρική Πατρών έως τα Καμίνια, όπου είναι σε εξέλιξη εργασίες διαπλάτυνσης και βελτίωσης του υφιστάμενου άξονα.

Από το 2023, ενώ ήταν σε εξέλιξη το έργο, έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την προστασία των οδηγών στον υφιστάμενο δρόμο, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση των ατυχημάτων, κατά 85% στα συγκεκριμένα κομμάτια συγκριτικά με την περίοδο 2016-20, βάσει της οποίας σχεδιάστηκαν οι παρεμβάσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 385 εκατομμύρια ευρώ, με σημαντική συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το έργο περιλαμβάνει 14 αντιπλημμυρικά έργα, ενώ διαθέτει εννέα κόμβους, 11 γέφυρες, 41 κάτω διαβάσεις, 28 άνω διαβάσεις, μία τεχνική βάση στον Πύργο, τέσσερις Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, δύο Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Και τα «γεφύρια της 'Αρτας» ενίοτε τελειώνουν

Πριν την εκδήλωση ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε σημεία του αυτοκινητόδρομου, όπου συζήτησε για το έργο με τους εκπροσώπους της σύμπραξης του παραχωρησιούχου (Vinci Concessions, AVAX, ΑΚΤΟΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και εργαζόμενους.

Τονίστηκε η σημασία των κινήσεων που έγιναν από την κυβέρνηση από το 2019 και μετά ώστε να επανεκκινήσει το έργο, μετά την κατάτμηση που είχε γίνει προηγουμένως, και να εξασφαλιστούν οι ευρωπαϊκοί πόροι. Επισημάνθηκε ότι δίχως αυτές τις ενέργειες, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

«Είναι μεγάλη στιγμή για τη Δυτική Ελλάδα, πολύ συγκινητικές οι στιγμές για όλους. Ένας δρόμος πολύ εντυπωσιακός, που μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ και διαχρονικά, αλλά και τα "γεφύρια της 'Αρτας" ενίοτε τελειώνουν. Δουλέψαμε πολύ για το έργο αυτό και το παρακολουθήσαμε από την πρώτη στιγμή, από τις "αμαρτωλές" εποχές μέχρι και σήμερα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αλλιώς δεν θα τελείωνε ποτέ», συνέχισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από το 2019. «Με το καλό θα ξαναέρθουμε τέλη Νοεμβρίου να εγκαινιάσουμε και το τελευταίο κομμάτι».

@kyriakosmitsotakis_Ο νέος υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου είναι γεγονός!♬ original sound - Kyriakos Mitsotakis

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

«Κύριοι περιφερειάρχες, κύριοι δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη βουλή, σεβασμιώτατε, κυρίες και κύριοι,

Σήμερα για λογαριασμό ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδος αλλά και των νοτίων νησιών των Επτανήσων, κλείνουμε μία εκκρεμότητα, η οποία έρχεται από το βαθύ παρελθόν και διορθώνουμε μία διαχρονική αδικία, η οποία τόσο πολύ ταλάνισε και ταλαιπώρησε τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδος.

Και πράγματι, σήμερα είναι μια μέρα χαράς, ικανοποίησης, συγκίνησης -κρατώ τα λόγια του περιφερειάρχη- αλλά και ευθύνης απέναντι σε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν από δω και στο εξής, διότι ο δρόμος αυτός μας ταλαιπώρησε διαχρονικά πολύ.

Και θυμάμαι όταν για πρώτη φορά βρέθηκα στην Ηλεία, σε προεκλογική ομιλία στον Πύργο το 2019, και ανέλαβα τότε την δέσμευση ότι θα ξεμπλέξουμε το κουβάρι αυτής της πολύ προβληματικής εργολαβίας και θα ολοκληρώσουμε τον δρόμο Πάτρας - Πύργου δεν ήξερα και ο ίδιος τη συνθετότητα του εγχειρήματος το οποίο κληθήκαμε να αναλάβουμε.

 

Και με πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων όσοι βρέθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από τους υπουργούς μέχρι τους υπηρεσιακούς παράγοντες, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε αυτό τον πολύ όμορφο δρόμο, ο οποίος θα δοθεί πια στην κυκλοφορία επίσημα αύριο στις 12:00, τα 65 από τα 75 χιλιόμετρα.

Για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και τα τελευταία 10 χιλιόμετρα -ανήμερα της μεγάλης γιορτής του Αγίου Ανδρέα θα παραδοθεί και το τελευταίο κομμάτι- ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό τον τόσο σημαντικό αυτοκινητόδρομο, τη σημασία του οποίου δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναπτύξω ιδιαίτερα για την ασφάλεια των επιβατών, την ασφάλεια των μεταφορών, τη σημασία στον πρωτογενή τομέα.

Γιατί σκεφτόμουν ότι πίσω από τα στατιστικά, από τους αριθμούς που καθημερινά ο παραχωρησιούχος θα βλέπει και θα μετράει, κρύβονται πολλές, και θα κρύβονται πολλές, μοναδικές ανθρώπινες ιστορίες.

Ο αγρότης ο οποίος θα πρέπει να ξεκινήσει μια μέρα χειμώνα νωρίς το πρωί, βράδυ για να πάει τα προϊόντα του από την περιοχή εδώ της Αμαλιάδας μέχρι την Πάτρα. Ο φοιτητής ο οποίος θα χρειαστεί και αυτός να αξιοποιήσει αυτό το δρόμο. Ο επισκέπτης ο οποίος θα έρθει από την Αθήνα με κατεύθυνση την Κυλλήνη, για να απολαύσει τις όμορφες παραλίες της Ηλείας ή για να κατευθυνθεί προς τα νησιά του Ιονίου, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο. Οι πιλότοι μας της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι θα ξυπνούν χαράματα πολλές φορές και αυτοί για να φτάσουν στις σημαντικές βάσεις του Αράξου και της Ανδραβίδας για να επιτελέσουν την αποστολή τους. Όλοι αυτοί θα αισθάνονται ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα δρόμο όχι απλά γρήγορο αλλά, πρώτα και πάνω απ' όλα, ασφαλή.

Και νομίζω ότι σήμερα αν κάτι μπορούμε να πούμε, κι αν κάτι μπορώ κι εγώ να προσθέσω σε όλα όσα ειπώθηκαν, είναι να θυμηθούμε αυτούς οι οποίοι δεν είναι σήμερα μαζί μας επειδή η ελληνική πολιτεία καθυστέρησε δεκαετίες να προσφέρει σε αυτή την τόσο όμορφη περιοχή της πατρίδας μας ένα σύγχρονο και ασφαλή δρόμο: την Ασπασία και τον Γιώργο, την Ελευθερία, τον Αλέξανδρο, τον Γιάννη -δεν συμπλήρωσαν καν τα 30 τους χρόνια-, τη Νικολίτσα, τον μικρό Δημήτρη -δεν πρόλαβαν να ζήσουν τα πρώτα τους όνειρα-, μόνο κάποια ονόματα συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους στον παλιό δρόμο, ο οποίος τόσο είχε συνδεθεί με ένα παρελθόν, το οποίο πιστεύω ότι όλοι μας θέλουμε να αφήσουμε πια πίσω μας.

Και πάλι, λοιπόν, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τον Κώστα, τον Χρήστο, τον Χρίστο, τη Χριστίνα, τον Νίκο Ταχιάο, τους Γενικούς Γραμματείς αλλά και τις εξαιρετικές κατασκευαστικές μας εταιρείες, οι οποίες κάτω από την καθοδήγηση του παραχωρησιούχου κατάφεραν και έκαναν πράξη αυτό το οποίο φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο μέχρι και πριν από κάποιους μήνες.

Η καλύτερη απόδειξη ότι διαθέτουμε έναν κατασκευαστικό κλάδο δυναμικό -απασχολήθηκαν 6.000 άνθρωποι συνολικά σε αυτό το έργο-, ο οποίος κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να εκπληρώσει σημαντικά, δύσκολα, σύνθετα τεχνικά έργα. Και έχουμε δρομολογήσει πολλά ακόμα στην πατρίδα μας. Γιατί όχι, να επεκταθεί και στο εξωτερικό και να δώσει καλές θέσεις απασχόλησης σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Τα χαμόγελα νομίζω και στους τρεις σταθμούς των εργαζόμενων του 'Αβακα, του 'Ακτορα, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η καλύτερη απόδειξη του πόσο μεγάλη ικανοποίηση παίρνουν, πρώτα και πάνω από όλα, αυτοί οι οποίοι εργάστηκαν για να μπορούμε σήμερα εμείς να είμαστε εδώ και να χαιρόμαστε αυτό το σημαντικό έργο.

Ξέρετε, θα δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία αύριο και σε έναν - δυο μήνες από τώρα δεν θα θυμόμαστε πώς ήταν ο παλιός δρόμος. Θα έχει γίνει μέρος της κανονικότητάς μας. Και αυτή είναι η φύση της πολιτικής, να χαιρόμαστε σήμερα, να εντυπωσιαζόμαστε την πρώτη φορά που θα τον διανύσουμε και μετά αυτό θα γίνει κανονικότητα. Θα μεταβολίζουμε, με άλλα λόγια, αυτά τα δύσκολα έργα με μεγάλη ταχύτητα. Αυτή είναι η φύση της δουλειάς μας.

Γι' αυτό και εμείς θα σταθούμε μόνο για μία στιγμή σήμερα και θα εισπράξουμε αυτή την ικανοποίηση αλλά το μυαλό μας μονίμως θα τρέχει στις επόμενες προκλήσεις: στο πώς ο δρόμος θα φτάσει όχι μόνο στην Ολυμπία αλλά μέχρι την Τσακώνα και τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη βέλτιστη δυνατή χρηματοδότηση, επεκτείνοντας ενδεχομένως τη σύμβαση παραχώρησης ή με οποιοδήποτε άλλο εργαλείο κρίνουμε ότι είναι το πιο κατάλληλο ώστε να κλείσει και αυτή η τελευταία εκκρεμότητα η οποία αφορά την Πελοπόννησο.

Το πώς θα στρέψουμε την προσοχή μας στην ολοκλήρωση άλλων πολύ σημαντικών έργων υποδομής σε άλλα σημεία της επικράτειας: η ολοκληρωμένη πια παράδοση του Μετρό της Θεσσαλονίκης με την επέκταση προς την Καλαμαριά -κοιτώ όλους εδώ τους εμπλεκόμενους κατασκευαστές, διότι όλοι εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στα μεγάλα έργα, τα οποία αυτή τη στιγμή δρομολογούμε-, η ολοκλήρωση του βόρειου κλάδου του Ε65, προκειμένου να σπάσει και η απομόνωση της Δυτικής Μακεδονίας, η ολοκλήρωση της Αμβρακίας, ελπίζω και εντός του μήνα Αυγούστου, για να παραδοθεί το τμήμα Βόνιτσα - Λευκάδα, ώστε να το αξιοποιήσουν και όσοι επισκεφθούν τη Λευκάδα πριν το τέλος του καλοκαιριού, το εμβληματικό flyover της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια, ένα έργο το οποίο είναι πολύ κοντά στη δική μου καρδιά, ο Βόρειος Οδικός 'Αξονας της Κρήτης, όπου εκεί κι αν ξεπεράσαμε δυσκολίες, αλλά για πρώτη φορά είμαστε σίγουροι ότι και το έργο αυτό θα μπορέσει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

Και βέβαια, να τονίσω ότι στον ΒΟΑΚ, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησαν έργα οδικής ασφάλειας, αντίστοιχα με αυτά τα οποία κάναμε στην παλιά εθνική Πατρών - Πύργου και τα οποία, ως ενδιάμεση λύση, μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουμε κι εκεί σημαντικά να περιορίσουμε τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία τόσο πολύ μας πληγώνουν και μας στεναχωρούν, διότι είναι πραγματικά άδικο να χάνονται ζωές στην πατρίδα μας από πλημμελείς οδικές υποδομές στην Ελλάδα του 2025.

Ας δούμε, λοιπόν, αυτό το δρόμο ως ένα δρόμο προς το μέλλον, το οποίο όλοι μας οραματιζόμαστε κι ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι χρέος μας στην κυβέρνηση είναι, πρώτα και πάνω απ' όλα, να μιλούμε με τα έργα μας, να τιμούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, να επιδιώκουμε να δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και τελικά να κρινόμαστε όχι τόσο γι' αυτά τα οποία είπαμε, όσο γι' αυτά που κάναμε.

Ας χαρούμε, λοιπόν, σήμερα αυτήν την ημέρα -από αύριο, όπως είπαμε, στις 12:00, τα 65 χιλιόμετρα θα δοθούν στην κυκλοφορία- και να ευχηθούμε ο δρόμος αυτός να είναι ασφαλής, καλοτάξιδος και να σηματοδοτήσει το δρόμο προς το μέλλον της Δυτικής Ελλάδος, που κάποιοι στο παρελθόν αδικαιολόγητα της το στέρησαν για άλλους λόγους, στους οποίους σήμερα, ημέρα γιορτής, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Παραδίδονται σήμερα στην κυκλοφορία 65 χλμ του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, στο τμήμα Πύργος – Αλισσός

Ύστερα από τα χθεσινά εγκαίνια από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην κυκλοφορία παραδίδονται, σήμερα, Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025, τα 65 χλμ. από τα 74,8 χλμ. που αφορά το συνολικό έργο και συγκεκριμένα το τμήμα από τον Πύργο μέχρι τον Αλισσό, κοντά στην Πάτρα. Τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα μέχρι το Μιντιλόγλι θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν στην κυκλοφορία έως το τέλος Νοεμβρίου, με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Μέσω της Ολυμπίας Οδού, η διαδρομή Πάτρα - Πύργος θα καλύπτεται σε μόλις 45 λεπτά, ενώ το ταξίδι από την Αθήνα μέχρι τον Πύργο θα διαρκεί περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά, με ασφάλεια και άνεση.

«Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας κατά την τελετή εγκαινίων της λειτουργίας του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος, στο τμήμα Πύργος - Αλισσός, που πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, στον Πύργο Ηλείας, παρουσία του πρωθυπουργού, του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη, του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου και του γενικού γραμματέα Υποδομών Δημήτρη Αναγνώπουλου.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δήμας τόνισε ότι η Ελλάδα αποκτά άλλον έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, τον οποίο είχε ανάγκη και διεκδικούσε χρόνια, όχι μόνο η Δυτική Πελοπόννησος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα.

«Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα έργο εθνικής εμβέλειας. Τόσο ως προς τις τεχνικοοικονομικές του διαστάσεις όσο και ως προς τις θετικές προεκτάσεις που έχει η λειτουργία του: στην οδική ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή, την τοπική και εγχώρια ανάπτυξη, αλλά και την εξωστρέφεια της πατρίδας μας, η οποία εμπλουτίζει διαρκώς τον χάρτη των οδικών της υποδομών», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Πρόσθεσε ότι το έργο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και των ατελέσφορων χειρισμών που έγιναν πριν από μια δεκαετία. Όμως, από τον Ιανουάριο του 2020, όταν υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης για την επανένταξή του στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος μετατράπηκε από αρνητικό, σε θετικό παράδειγμα κατασκευής δημόσιου έργου.

«Η στασιμότητα μετατράπηκε σε κίνηση από τις διαδοχικές Κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και με την ουσιαστική συμβολή όλων των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών από τότε μέχρι σήμερα, και των υπηρεσιακών παραγόντων, ο δρόμος ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί», ανέφερε ο κ. Δήμας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πρόσθεσε ότι τους τελευταίους μήνες εντατικοποιήθηκαν οι αυτοψίες στα εργοτάξια, ώστε να παραδοθεί εγκαίρως ένας ασφαλής και σύγχρονος οδικός άξονας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τη λειτουργία του, η Ολυμπία Οδός καθίσταται ο τρίτος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στη χώρα, με συνολικό μήκος 277 χλμ., συνδέοντας τις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και κατ' επέκταση άλλες δύο Περιφέρειες: της Ηπείρου και των Ιόνιων Νήσων».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Δήμας τόνισε ότι με τη λειτουργία του μεγαλύτερου τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιούν εμπράκτως και εμπρόθεσμα τη δέσμευσή τους απέναντι στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες για ασφαλείς και σύγχρονες οδικές μετακινήσεις, για περαιτέρω περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη.

Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος σημείωσε, κατά την τοποθέτησή του: «Κατά τη διετή θητεία μου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι η δεύτερη φορά που παρίσταμαι σε παράδοση οδικού έργου, το οποίο δικαιωματικά αποδίδεται στον πολιτικό που το εμπνεύστηκε, το προώθησε και το ολοκλήρωσε. Ο σημερινός δρόμος δεν παραδίδεται απλώς. Ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που από την αρχή μέχρι το τέλος υπήρξε κινητήριος δύναμη της υλοποίησής του.

Θα ήθελα να συμβάλω στη σημερινή ημέρα με τρεις βασικές διαπιστώσεις:

Πρώτον, αναδεικνύεται η αξία των παραχωρήσεων ως εργαλείου της Πολιτείας. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε επειδή εντάχθηκε στην Παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού. Η ένταξη αυτή δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την προσωπική συμμετοχή του Πρωθυπουργού. Αν είχε ακολουθηθεί η κλασική διαδικασία δημόσιας σύμβασης, το έργο θα καθυστερούσε να συμβασιοποιηθεί. Οι παραχωρήσεις αποδεικνύουν ότι μπορούν να φέρουν ταχύτερα αποτελέσματα. Και οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο δρόμος Πάτρα-Πύργος αποτελούσε προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού. Μπορώ να επικαλεστώ τη μαρτυρία του Χρήστου Σταϊκούρα με τον οποίο συνυπηρετήσαμε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και να τονίσω και τη δική του συμβολή σε αυτό το έργο.

Δεύτερον, αναγνωρίζεται η αποτελεσματικότητα του κατασκευαστικού κλάδου. Πριν ενάμιση μήνα, επισκεπτόμενος το έργο, είχα αμφιβολίες για το αν θα μπορέσουμε να το παραδώσουμε σήμερα. Κι όμως, ο κλάδος απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αρτιότητα, παραδίδοντας έργα που πραγματικά συμβάλλουν τις κοινωνίες.

Τρίτον, συνήθως, όταν παραδίδουμε ένα έργο, αυτό το οποίο αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη του τόπου. Όλοι μιλάνε για την ανάπτυξη, όλοι μιλάνε για την ταχύτητα με την οποία μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους, είτε αυτός αφορά τη μεταφορά ανθρώπων, είτε εμπορευμάτων. Στην περίπτωση του Πάτρα - Πύργος όμως, όλοι μιλούν για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι έρχονται στιγμές που αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο από την οικονομία των πραγμάτων είναι η ανθρώπινη ζωή. Και αυτό αποδείχτηκε σε αυτόν τον δρόμο. Και νομίζω ότι χαρακτηρίζει και τους ανθρώπους αυτού του τόπου, αλλά και τις προτεραιότητες που έθεσε η Κυβέρνησή μας, οι οποίες δεν εξαντλούνται μόνο στο Πάτρα-Πύργος, όπου είχαν προηγηθεί πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στην παλιά πλέον "Νέα Εθνική Οδό", αλλά προχωρούν και σε άλλα έργα, όπως ο ΒΟΑΚ, ένα έργο το οποίο και αυτό έχει πάρει το δικό του ρυθμό.

Συνεπώς, τα σημερινά εγκαίνια δεν είναι απλώς η παράδοση ενός δρόμου. Είναι η επισφράγιση πρώτον της αξιοπιστίας, δεύτερον της αποτελεσματικότητας, και τρίτον και σημαντικότερο της ανθρωπιάς».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι: «Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στη ζωή», υπογραμμίζοντας τη σημασία των ασφαλών μετακινήσεων και τον βαρύ φόρο αίματος που καταβλήθηκε στον παλαιό δρόμο. «Κάθε παιδί, κάθε γονιός, κάθε γείτονας ή φίλος που δεν γύρισε ποτέ σπίτι, θα αποτελεί πάντα μία ανοιχτή πληγή για εμάς, αλλά και μία αιτία για να επιμένουμε στην πολιτική της ευθύνης και του έργου, που τελικά είναι και η μοναδική ανθρωποκεντρική πολιτική», ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εστίασε, επίσης, στην αναπτυξιακή διάσταση του έργου, ευχαριστώντας το σύνολο των συντελεστών, τις ηγεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το 2019 μέχρι σήμερα και προσωπικά, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. «Το είπατε και το κάνατε. Δείξατε ότι η αξιοπιστία στην πολιτική δεν χτίζεται με λόγια, αλλά με πράξεις που αλλάζουν την καθημερινότητα, που προασπίζουν την ανθρώπινη ζωή, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη», τόνισε, καταλήγοντας πως ο νέος αυτοκινητόδρομος είναι «το σύμβολο μιας νέας πορείας για όλη τη Δυτική Ελλάδα, στην οποία ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής που μετατρέπει τα λόγια σε έργο και δεν αρκείται στα προεκλογικά συνθήματα».

Ο γενικός γραμματέας Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος ανέλυσε τα τεχνικά στοιχεία του έργου: «Σήμερα παραδίδουμε έναν αυτοκινητόδρομο που δεν είναι μόνο έργο υποδομής, αλλά αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών που κατέβαλαν οι πολιτικές ηγεσίες και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το 2019 μέχρι σήμερα. Ένα έργο που από το 2007 πέρασε από πολλά και δύσκολα στάδια μέχρι να ολοκληρωθεί».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού Α.Ε. Παναγιώτης Παπανικόλας, εκ μέρους όλων των ανθρώπων του Έργου Παραχώρησης, εκπροσωπώντας τους μετόχους του, VINCI Concessions, AVAX, AKTOR, TERNA, επεσήμανε ότι: «Με το έργο που παραδίδουμε σήμερα, η Ολυμπία Οδός φέρνει για πρώτη φορά έναν σύγχρονο, ολοκληρωμένο, πλήρως λειτουργικό αυτοκινητόδρομο στην Ηλεία. Η αποστολή μας συνεχίζεται τώρα με την καθημερινή διαχείριση και τη συστηματική συντήρηση της υποδομής. Στόχος μας είναι σταδιακά να ενσωματώσουμε όλες τις καινοτομίες, τις τεχνολογίες αιχμής, τις βιώσιμες πρακτικές και τον ολοκληρωμένο μηχανισμό υπηρεσιών οδικής ασφάλειας, που εφαρμόζουμε στην Ολυμπία Οδό, έχοντας επιτύχει μέχρι σήμερα μείωση των ατυχημάτων κατά 93%. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν στην κατασκευή του έργου, αλλά και τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία μας».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου (AVAX) Κωνσταντίνος Μιτζάλης δήλωσε: «Αναλάβαμε ένα απαιτητικό κομμάτι του έργου. Αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερες προκλήσεις, καθώς οι εργασίες προϋπέθεταν συνεχείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους της ΑΒΑΞ για την προσπάθεια που κατέβαλαν και ειδικά στην τελική ευθεία του τελευταίου 6μήνου. Καταφέραμε ακόμη μία φορά να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, παραδίδοντας από το τμήμα που εκτελούμε εννέα (9) χιλιόμετρα περισσότερα από τη συμβατική μας υποχρέωση και συνολικά 12,3 χλμ. Μας μένουν ακόμη 9 χιλιόμετρα τα οποία θα παραδώσουμε βάσει της σύμβασης στις 30 Νοεμβρίου. Ραντεβού κ. Πρωθυπουργέ στην Πάτρα, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, για να γιορτάσουμε την ολοκλήρωση του δρόμου».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε: «Σήμερα παραδίδουμε ένα σπουδαίο έργο που θα αλλάξει το πρόσωπο της Δυτικής Ελλάδας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητα για τον Όμιλο AKTOR, γεγονός που επέτρεψε την παράδοσή του εντός χρονοδιαγράμματος. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το αποτέλεσμα, το οποίο επιβεβαιώνει το ταλέντο, τις ικανότητες και την αφοσίωση των ανθρώπων του Ομίλου μας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Χρήστος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ηλεία και για την Ολυμπία Οδό συνολικά. Ένα έργο που για χρόνια παρέμενε στα χαρτιά, γίνεται πραγματικότητα. Το νότιο σκέλος, από τη Γαστούνη μέχρι τον Πύργο, που κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ, είναι ένα κρίσιμο τμήμα του άξονα που συνδέει την Πάτρα με τη νότια Πελοπόννησο, ενισχύοντας τις εμπορευματικές ροές, την τουριστική ανάπτυξη και προπαντός την οδική ασφάλεια. Εργαστήκαμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό για να παραδώσουμε ένα έργο αντάξιο των υψηλών ποιοτικών προτύπων που χαρακτηρίζουν την ΤΕΡΝΑ και τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το συνολικό έργο αφορά στην κατασκευή του τμήματος Πάτρα - Πύργος μήκους 74,8 χιλιομέτρων, με διαπλάτυνση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού (ΝΕΟ) στα πρώτα 13 χιλιόμετρα, ενώ στα υπόλοιπα περίπου 62 χιλιόμετρα κατασκευάστηκε σε νέα χάραξη. Είναι ένα αυτοκινητόδρομος υψηλών προδιαγραφών, με διαχωρισμένο οδόστρωμα και ελεγχόμενη πρόσβαση σε όλο το μήκος του, με 9 κόμβους και στόχο την ενίσχυση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και την ομαλή ροή κυκλοφορίας. Ο αυτοκινητόδρομος αποτελείται από 2 λωρίδες πλάτους 3,50μ. και λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση, που χωρίζονται από ένα μεσαίο στηθαίο ασφαλείας από σκυρόδεμα.

Το έργο περιλαμβάνει: 11 γέφυρες, 41 κάτω διαβάσεις, 28 άνω διαβάσεις, 1 τεχνική βάση στον Πύργο, 4 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), 2 Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών (ΣΕΠ), καθώς και τους ακόλουθους 9 κόμβους:

· H/K Μιντιλόγλι (Χ.Θ. 0+000)

· Α/Κ ΒΙΠΕ (Χ.Θ. 6+942)

· Η/Κ ΑΛΙΣΣΟΥ (Χ.Θ. 12+725)

· Α/Κ Κάτω Αχαΐα (Χ.Θ. 17+733)

· Α/Κ Βάρδα (Χ.Θ. 33+036)

· Α/Κ Κυλλήνη (Χ.Θ. 46+016)

· Α/Κ Γαστούνη (Χ.Θ. 53+675)

· Α/Κ Αμαλιάδα (Χ.Θ. 62+680)

· Α/Κ Πύργος (Χ.Θ. 73+843)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Στην πορεία εκτέλεσης των εργασιών της σύμβασης παραχώρησης εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν συμπληρωματικές εργασίες, με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργικότητας του έργου και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των Δήμων, της Περιφέρειας, των τοπικών κοινωνιών. Αυτές οι εργασίες περιλαμβάνουν:

· Ασφαλτόστρωση του παράπλευρου οδικού δικτύου στο σύνολό του και επέκτασή του σε γειτνιάζουσες τοπικές περιοχές.

· Κατασκευή νέου κλάδου στον Α/Κ Αμαλιάδας για τη σύνδεση με τον περιφερειακό καθώς και κατασκευή 'Ανω Διάβασης.

· Κατασκευή του Η/Κ Αλισσού.

· Αναβάθμιση υφιστάμενων των οδικών τμημάτων: i) συνδετήριας οδού του Α/Κ Κυλλήνης με την υφιστάμενη Πατρών-Πύργου, ii) συνδετήριας οδού από Α/Κ Γαστούνης με την υφιστάμενη Πατρών-Πύργου και iii) της οδού από το Αεροδρόμιο Αράξου έως τον οικισμό Λάππα.

· Μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε 14 περιοχές κατάντι του αυτοκινητοδρόμου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 295 εκατ. ευρώ και μαζί με τις συμπληρωματικές εργασίες, η συνολική δαπάνη ανήλθε σε 385 εκατ. ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 143 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο επανεντάχθηκε στον αυτοκινητόδρομο Παραχώρηση Ολυμπία Οδός το 2021 και τον Μάρτιο του 2022 υπεγράφη η νέα σύμβαση κατασκευής.