Δημοσκόπηση Star: Πόσο είναι το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

Δημοσκόπηση Star: Πόσο είναι το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

Σε ποιους καταλογίζουν ευθύνες οι πολίτες για την τραγωδία και ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό

Παραμένει μπροστά η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 4,9%, όπως κατέγραψε η δημοσκόπησητης GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε δείγμα 1.000 ατόμων και έγινε μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 30,7%, το ΠΑΣΟΚ 10,8%, το ΚΚΕ 7,7%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ 25 3,7%, ενώ εκτός βουλής βρίσκεται το 7,5% των κομμάτων.

Το 45,5% θέλει να ξαναγίνουν εκλογές, αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, ενώ το 50,1% προτιμά να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, έναντι 33,1% του Αλέξη Τσίπρα.

«Κανένας από τους δύο» απαντά το 22,6% των ερωτηθέντων.

Στο ερώτημα, αν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, «Όχι και Μάλλον Όχι» απαντά το 64,6%, ενώ «Ναι και Μάλλον Ναι» απαντά το 34%.

Ωστόσο, 6 στους 10 ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν ότι πρέπει να είναι κανονικά υποψήφιος.

Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 43,5% των ερωτηθέντων έναντι 33,1% του Αλέξη Τσίπρα. Κανένας από τους δύο απαντά το 22,6% των ερωτηθέντων.

Πώς κρίνουν οι ψηφοφόροι Μητσοτάκη – Τσίπρα μετά την τραγωδία των Τεμπών
Το 40,6% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, σε αντίθεση με το 58,3% που την αποτιμά αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη στάση του πρωθυπουργού.

Οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες για τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είναι 36,4% έναντι 55,1% των αρνητικών και μάλλον αρνητικών απόψεων.

Οι πολίτες αποδίδουν ευθύνες για το δυστύχημα κυρίως:

  • στη σημερινή κυβέρνηση 33,1%,
  • στις προηγούμενες κυβερνήσεις 13,3%,
  • στον σταθμάρχη 11,2%,
  • στον ΟΣΕ 2,9%,
  • στην Hellenic Train 1,6%,
  • στην ΕΡΓΟΣΕ 0,8% και
  • σε όλους τους παραπάνω 36,4%.