Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας επιμένει να στήνει παραστάσεις στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας επιμένει να στήνει παραστάσεις στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας

«Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2022 σύστημα τηλεδιοίκησης. Λειτούργησε μέχρι μία ώρα πριν το δυστύχημα και αυτό είναι το ουσιαστικό και όχι τα υπόλοιπα, που προκαλούν σύγχυση με ψέματα και ανακρίβειες»

«Δυστυχέστατα, στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας, ο κ. Τσίπρας επιμένει να στήνει παραστάσεις. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου αναφέρει: «Σήμερα δεν μετέβη ανατολικά της Αθήνας, αλλά πιστός στην πολιτική του πολακισμού, ταξίδεψε μέχρι τη Λάρισα για να δείξει ότι τα έργα αποκατάστασης σε ένα γιαπί -κυριολεκτικά- που εγκατέλειψαν το 2019 και που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες είναι δήθεν κέντρο τηλεδιοίκησης που η κυβέρνηση υποστήριξε πως λειτουργεί. Δεν μπήκε στον κόπο, βέβαια, να επισκεφθεί το σταθμαρχείο και να δει αυτό για το οποίο από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε. Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης με τον πίνακα χειρισμού και οπτικού ελέγχου και αυτόματης χάραξης διαδρομών, που έχει παραδοθεί από τον Νοέμβριο του 2022 και λειτουργεί κανονικά έκτοτε. Όπως λειτούργησε κανονικά και τη μοιραία εκείνη νύχτα, πριν από το τραγικό δυστύχημα, και που δυστυχώς ο σταθμάρχης δεν χρησιμοποίησε». «Όλοι γνωρίζουμε την εμμονή του με τα ψέματα και ότι καθόλου δεν άλλαξε. Όμως, για αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας, ακόμα κι η λέξη ΝΤΡΟΠΗ είναι ανεπαρκέστατη», προσθέτει ο κ. Οικονόμου.

Νωρίτερα κατ΄ατην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, ότι εκεί λειτουργεί σύστημα τηλεδιοίκησης από το Νοέμβριο του 2022 και υπάρχει υποχρέωση χάραξης πάνω σε αυτό, όπως και δυνατότητα παρακολούθησης των δρομολογίων για 5,5 χλμ. ή για 12 λεπτά.Ο κ. Οικονόμου ανέφερε, ότι το σύστημα αυτό λειτούργησε μέχρι μία ώρα πριν το δυστύχημα και αυτό είναι το ουσιαστικό και όχι τα υπόλοιπα, που προκαλούν σύγχυση με ψέματα και ανακρίβειες. «Είναι διαδικασίες που θα αποδειχθούν μέσα από έγγραφα. Τι υπήρχε και τι όχι, πιστοποιείται από τα πρωτόκολλα παραλαβής. Αυτό που παρελήφθη το 2019, ήταν σε λειτουργικότητα σε ποσοστό 18%», συνέχισε και επανέλαβε ότι στη Λάρισα μέχρι και μία ώρα πριν το δυστύχημα αξιοποιήθηκε το σύστημα τοπικής τηλεδιοίκησης. «Είχε γίνει σεβαστή η υποχρέωση να χαράσσεται η διαδρομή στον πίνακα αυτό και όλα αυτό λειτουργούσε κανονικά. Αυτό δεν αμφισβητείται», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τα περί αλλαγής νοοτροπίας της δημόσιας διοίκησης ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση προσπάθησε αρκετά την πρώτη τετραετία και είχε επιτυχίες σε άλλους τομείς. Υπενθύμισε ότι έχει ψηφίσει μόνη της 12 σχετικούς νόμους και τόνισε πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και επιμονή. Είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που δεν υλοποίησε σε μεγαλύτερο εύρος αυτές τις αλλαγές και τόνισε πως «οι πολίτες ξέρουν πότε έγιναν βήματα και ποιοι τα έκαναν καθώς και ποιοι είναι σταθερά απέναντι σε αυτή τη λογική». Για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου δήλωσε, πως ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναπτύξει το σχέδιο με σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες.Με αφορμή άλλη ερώτηση, ανέφερε πως αυτό στο οποίο είναι προσηλωμένος ο πρωθυπουργός είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Επανερχόμενος μετά από σχετική ερώτηση στα περί βαθέως κράτους, ο κ. Οικονόμου είπε ότι μιλάμε για νοοτροπίες και εκφραστές του που οδηγούν ανθρώπους να μην είναι στη θέση τους στη βάρδιά τους, για ανθρώπους που σπεύδουν να πάρουν αναρρωτικές άδειες, για όλο αυτό που αναδείχθηκε μέσα από τους διαλόγους, για μια σειρά από πράγματα που έρχονται από το παρελθόν, που προσπαθούμε να τα αλλάξουμε και είμαστε διαρκή ρήξη. «Κάναμε βήματα. Δυστυχώς όχι με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που θέλαμε», συμπλήρωσε.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι νεότερο. Στην ώρα του θα αποσαφηνιστεί», απάντησε σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο κ. Καραμανλής. Σχετικά με τις ευθύνες που ανέλαβε είπε ότι ο πρώην υπουργός μεταφορών έχει την πολιτική ευθύνη «γιατί δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε το 100% ενός έργου που παραλάβαμε στο 18% και το πήγαμε στο 72%». Πρόσθεσε πως όλα τα υπόλοιπα μέσα από την έρευνα της δικαιοσύνης και της επιτροπής θα έρθουν στο φως. «Η δική μας δέσμευση είναι ότι δεν θα υπάρξει στην υπόθεση αυτή καμία συγκάλυψη», τόνισε.

Για την αντικατάσταση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε, ότι έγινε με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ και στη σχετική ανακοίνωση περιγράφεται με ακρίβεια το σκεπτικό και τόνισε, ότι «οι ανώτατοι λειτουργοί σε ανώτατες θέσεις αξιολογούνται για τη δράση τους συνεχώς». Σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΥΠ για το ρόλο και τη δράση ρωσίδας κατασκόπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, πως η ανακοίνωση περιγράφει τι συνέβαινε και πως η ΕΥΠ εξετάζει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.

Με αφορμή δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλαούρα ότι η ΝΔ θέλει να διώξει από την Ηλεία εργάτες της πακιστανικής κοινότητας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι αυτό που κυβέρνηση θέλει είναι να διαμορφώσει τις προυποθέσεις ώστε οι ξένοι υπήκοοι στη χώρα μας να δουλεύουν νόμιμα και η νομιμότητα να είναι εχέγγυο για να εργάζονται σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, να μην είναι ευάλωτοι σε τακτικές εκμετάλλευσης. «Αν με αυτά που είπε ο κ. Μπαλαούρας εννοεί ότι συνολικά οραματίζονται το χάος που ζήσαμε σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θα το κρίνει η κοινωνία. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε ξανά η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα που αφορά αιτήματα παρακολουθήσεων από την αντιτρομοκρατική, ανέφερε ότι η ΕΥΠ διέπεται από συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο εκσυγχρονίστηκε. «Όλες ο παρακολουθήσεις διέπονται από συγκεκριμένο πλαίσιο και πάντοτε με την άδεια και την έγκριση εισαγγελικού λειτουργού», συμπλήρωσε. Για τις καταγγελίες ότι ο πρόσφατος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ήταν διαβλητός, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επανάληψης του διαγωνισμού και πως το ΑΣΕΠ έχει απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη καταγγελία.

Για το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οι πολίτες με τη ψήφο τους θα καθορίζουν τις συνθήκες και την επιλογή τους για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις που δεν θα έχουν την υποχρέωση να αναλώνονται σε εσωτερικές διαβουλεύσεις. «Κυρίαρχος είναι ο λαός που έχει τον τελικό λόγο», πρόσθεσε ενώ για το χρόνο των εκλογών απάντησε πως «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία όταν έρθει η ώρα».