Τέμπη: Στη Βουλή η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την αναζήτηση αιτιών και ευθυνών

Τέμπη: Στη Βουλή η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την αναζήτηση αιτιών και ευθυνών

Ερωτηματικό η στάση του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Με την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών να κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα με αιχμή την απόδοση ευθυνών η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι «δε θα μείνει καμία σκιά», αντίθετα θα δοθούν οι επίμαχες απαντήσεις στους πολίτες για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών αλλά και τις χρόνιες παθογένειες στον ΟΣΕ που οδήγησαν σε κωλυσιεργίες που δεν επέτρεψαν την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε χθες κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη ότι «όσο λυπημένοι και θυμωμένοι νιώθουμε, τόσο αποφασισμένοι είμαστε να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν», επαναλαμβάνοντας ότι θα δώσει τη μάχη για να «ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους».

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση προχωρά την υπόθεση αυτή σε πολιτικό επίπεδο σε βάθος δεκαετιών, σε κατεστημένες αντιλήψεις που – όπως λέει- δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά μέσα σε μία τετραετία, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος, ξέρει πότε έγιναν κινήσεις σύγκρουσης με το βαθύ Κράτος».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο να «σκαλίζει το παρελθόν» καθώς ζήτησε από τον σημερινό διοικητή του ΟΣΕ τους φακέλους που αφορούν σε θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, προκειμένου να μελετήσει τον αριθμό των θυμάτων αλλά και τα αποτελέσματα της αναζήτησης των ποινικών ευθυνών για τους υπαίτιους. Η αποστολή των φακέλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τον κ. Ντογιάκο, προκειμένου να ελεγχθεί, αν οι ευθύνες που αποδόθηκαν ήταν οι πραγματικές ή μήπως εκτός από εκείνους που πιθανά διώχθηκαν ποινικά ή καταδικάστηκαν, υπήρχαν και άλλοι, στους οποίους οι έρευνες δεν στράφηκαν και οι σχετικές δικογραφίες οφείλουν τώρα να επαναξιολογηθούν.

Στη Βουλή η συζήτηση για τα Τέμπη

Η πολιτική αντιπαράθεση για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη αναμένεται να μεταφερθεί αλλά και να κορυφωθεί στη βουλή, καθώς αύριο Τετάρτη ο αρμόδιος πλέον υπουργός για το θέμα Γιώργος Γεραπετρίτης – με πρωτοβουλία της κυβέρνησης – θα ενημερώσει την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Αίνιγμα παραμένει εάν σε αυτή την επιτροπή επιλέξει να παραστεί και να τοποθετηθεί ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του απεύθυνε χθες έμμεσο κάλεσμα σημειώνοντας – κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- : «θεωρώ ότι στην εν λόγω επιτροπή που θα γίνει μία εκτεταμένη συζήτηση και ο ίδιος πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει τη δική του άποψη» αλλά και λίγες ώρες αργότερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Alpha είπε: «Είναι απολύτως λογικό, όποιος έπαιξε ρόλο σε οτιδήποτε σχετίζεται με το δυστύχημα να είναι στην διάθεση των διαδικασιών που γίνονται». Καυτηρίασε ωστόσο τη στάση του κου Χρήστου Σπίρτζη πρώην υπουργού Μεταφορών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιμένει να δηλώνει πως: «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι και οι επόμενοι. Λες και ο σιδηρόδρομος επί ΣΥΡΙΖΑ δούλευε ρολόι και όλα χάλασαν επί ΝΔ». Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbeast «γαλάζιοι» βουλευτές, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή πρότειναν να έρθει και ο Χρήστος Σπίρτζης για να πραγματοποιηθεί η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση που είχε ζητήσει η ΝΔ από την περασμένη εβδομάδα.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να συσταθεί και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θέμα που συζητήθηκε χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων της βουλής, ωστόσο δεν ελήφθη απόφαση, καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ των κομμάτων, για τα πρόσωπα που θα καλούνταν προς ακρόαση στην επιτροπή. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την έκτακτη σύγκλησή της, τονίζοντας ότι σε αυτή πρέπει να κληθούν ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, οι υφυπουργοί κ.κ. Μ. Παπαδόπουλος και Γ. Καραγιάννης, ο ΓΓ κ. Ι. Ξιφαράς, ο Κωστής Χατζηδάκης, οι διοικήσεις ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train και οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών, των σταθμαρχών και των μηχανοδηγών.

Γρίφος η στάση του Κ. Καραμανλή

Ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών και βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής πάντως συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα τοποθετηθεί στη βουλή για την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο αλλά και για το εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε άμεσα, ενώ για το εάν θα κατέβει στις εκλογές επιμένουν ότι πρόκειται για προσωπική του επιλογή, το εάν θα επιλέξει να θέσει εαυτόν στην κρίση των πολιτών μετά τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη. «Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.