Θεοδωρικάκος για την τραγωδία στα Τέμπη: «Καθολικό το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη»

Θεοδωρικάκος για την τραγωδία στα Τέμπη: «Καθολικό το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη»

«Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες» υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τόνισε ότι «είναι απαράδεκτη κάθε προσπάθεια διχασμού»

Για «συγκλονιστική τραγωδία» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και απηύθυνε έκκληση «να την ξεπεράσουμε ενωμένοι».

«Δεν πρέπει να τσακωνόμαστε σαν τα "τσακάλια", να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να βρούμε όλη την ευθύνη για την τραγωδία. Όλα στο φως. Πλήρης απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατηθεί τίποτα κρυφό. Το αίτημα για δικαιοσύνη είναι καθολικό. Προφανές είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ανθρώπινα λάθη, αλλά πρέπει να έλθουν στο φως. Πλήρης απόδοση ευθυνών. Δεν έχει κανένας κανένα λόγο να κρατήσει τίποτα στην άκρη. Γιατί για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω ως κοινωνία, πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη και πρέπει να αναδεχθούμε διαχρονικές ευθύνες. Αυτές που αντιστοιχούν στον καθένα. Αυτό είναι μια λυτρωτική πράξη», ανέφερε ακόμα ο κ. Θεοδωρικάκος.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να κάνει ούτε τον ανίδεο, ούτε τον ανήξερο. Υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν τρόποι. Δεν ήταν μέχρι χθες ή προχθές καλό το τρένο και το χάλασε κάποιος τώρα. Άρα πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα». Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ειδική αναφορά στο ότι «είδαμε φως μέσα στο σκοτάδι, νέους που βοήθησαν, αστυνομικούς, πυροσβέστες, διασώστες, ανθρώπους που σχημάτισαν ουρές για αίμα, τα νέα παιδιά με τις τσάντες και τις διαδηλώσεις», επισημαίνοντας ότι «δεν θέλουμε δηλητηριάσεις, δεν θέλουμε διχασμό, θέλουμε ενότητα».

Όσο αφορά στις διαδηλώσεις, δήλωσε πως «δεν με ενοχλούν τα συλλαλητήρια, θεωρώ δικαιολογημένη την αγανάκτηση, αλλά δεν μπορούν κάποιοι να στρέφουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση» και τόνισε πως «οι αστυνομικοί είναι τα αδέρφια τους, οι φίλοι τους, οι άνθρωποι που μας φυλάνε». Αναφορικά με την ταυτοποίηση των θυμάτων, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι, «την πρώτη μέρα κλιμάκια της αστυνομίας πήραν DNA από συγγενείς, 56 στο σύνολό τους. Από τη δουλειά που έγινε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, 55 ταυτοποιήθηκαν. Υπάρχει μία περίπτωση μίας κοπέλας που έχει δώσει DNA αλλά δεν έχει βρεθεί ίχνος της πουθενά. Και υπάρχει και DNA ενός άλλου ανθρώπου, τον οποίον όμως δεν έχει αναζητήσει κανείς».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της εταιρείας για την ταυτοποίηση των επιβατών μέσω των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, είπε πως «δεν θέλω να σχολιάσω τις απαντήσεις της εταιρείας, καθώς το βράδυ εκείνο στη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχείρησης η εταιρεία ήρθε πολύ αργά. Θα πρέπει σε κάθε μαζική μεταφορά να είναι γνωστή η ταυτότητα των ανθρώπων». Ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε στη Λάρισα, εκεί όπου οι γονείς περίμεναν να μάθουν τα νέα για τα παιδιά τους. «Αυτή η εικόνα (των γονιών) θα με συνοδεύει μέχρι να φύγω από τη ζωή. Δεν υπάρχει. Συζήτησα με μερικούς από τους ανθρώπους προσπαθώντας να τους στηρίξω, πώς να τους στηρίξεις. Δεν είναι θέμα προς συζήτηση, αλλά συναισθήματα που συνοδεύουν τον καθένα», είπε σχετικά.

«Αυτονόητη η υποχρέωση του να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και να προχωρήσουν», είπε ερωτηθείς για το αν θα συνεχιστεί η ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Επανάλαβε ότι, πρέπει «να αποδοθούν οι ευθύνες» για την τραγωδία και πως, «δεν έχει έρθει η ώρα για πολιτικές αντιπαραθέσεις».

Τέλος, όσο αφορά στη χθεσινή του συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, είπε πως «έχουμε έρθει σε επικοινωνία και πιο κοντά με τον Σοϊλού μετά τον σεισμό. Τότε τον πήρα για συλλυπητήρια και τώρα κατά βάση έπραξε κι εκείνος το ίδιο».