Ντιμπέιτ Οικονόμου και Τσαπανίδου: Οι θέσεις τους για την οικονομία

Ντιμπέιτ Οικονόμου και Τσαπανίδου: Οι θέσεις τους για την οικονομία

Πού εστιάζουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους

Η πρώτη ερώτηση στο ντιμπέιτ μεταξύ Γιάννη Οικονόμου και Πόπης Τσαπανίδου στην ΕΡΤ έγινε από τον Γιώργο Κουβαρά προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και αφορούσε θέμα που σχετίζεται με την οικονομία.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουβαράς ρώτησε τον κ. Οικονόμου: «ζητάτε να αποφασίσουν οι πολίτες ποιον θα ψηφίσουν, αφού πρώτα συγκρίνουν την κυβέρνηση Τσίπρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Tο θεωρείτε δίκαιο, να συγκριθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν υποχρεωμένη να κινείται εντός του Μνημονίου, με μια κυβέρνηση ΝΔ, απαλλαγμένη από την αυστηρή εποπτεία; Και πώς γίνεται να δίνετε εσείς τώρα προεκλογικά επιδόματα, όταν κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ, σε πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία, ότι έδινε επιδόματα για να αξαγοράσει ψήφους;».

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλήθηκε να διαχειρισθεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κρίσεων «που δεν δημιουργήσαμε εμείς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Οικονόμου. Προσθεσε ότι η χώρα όχι μόνο άντεξε μόνο αλλά κάνει και βήματα μπροστά ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη διακυβέρνηση ότι δημιούργησε και ανατροφοδότησε κρίσεις. Σημείωσε ότι «είμαστε εδώ για να συγκριθούμε σε όλα σε δείκτες της οικονομίας» και εξήγησε ότι «οι ενισχύσεις που δώσαμε είναι από το μέρισμα της ανάπτυξης».

«Οι ενισχύσεις αυτές δεν είναι από την υπερφορολόγηση, δεν είναι ενισχύσεις που τους δίνεις από τη μια τσέπη να παίρνει στην άλλη. Είναι ενισχύσεις που δίνονται από την υπερφορολόγηση εσόδων των λίγων, προκειμένου να ενισχυθούν οι πολλοί. Είναι ενισχύσεις που δεν εξέθεσαν τη χώρα στις διεθνείς αγορές, Είναι ενισχύσεις που δίνονται για να σταθεί όρθια η χώρα, επαναλαμβάνω μπροστά στο μεγαλύτερο κοκτέιλ κρίσεων που γνώρισε ποτέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι μέρισμα της ανάπτυξης, ενισχύσεις στους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ακολούθησε η ερώτηση προς την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου: «λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι “επί διακυβέρνησής μας δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας” και ότι “ευθύνεται ο Πτωχευτικός Κώδικας της ΝΔ για τους πλειστηριασμούς”. Όμως, πριν από μερικές μέρες, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι μπορούν τα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς κατοικιών με βάση νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον 4354/2015, (και το νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2003). Δεδομένου ότι εσείς είστε που νομοθετήσατε υπέρ των funds, τι προτείνετε σήμερα; Την κατάργηση του δικού σας νόμου με ΠΝΠ; Προτείνετε το ίδιο και για άλλους μνημονιακούς νόμους που ισχύουν σήμερα; Θα τους καταργήσετε, αν γίνετε κυβέρνηση;».

Η Πόπη Τσαπανίδου σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία και είχε βάλει δικλίδες ασφαλείας. Ειπε ότι η ΝΔ άλλαξε τελείως το πεδίο κι άνοιξε τον δρόμο για τους πλειστηριασμούς κα ικάλεσε τον πρωθυπουργό να ανατείλει μέχρι τις εκλογές τους πλειστηριαμούς πρώτης κατοικίας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει σχετικά ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει σχετικό νομοσχέδιο. Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κι άλλα σχεδια στο κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής.

«Εμείς ζητάμε μέχρι τις εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, όχι όλους τους πλειστηριασμούς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά που είναι και αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη. Ζούμε σε πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές[…] Πρέπει λοιπόν οι ευάλωτες οικογένειες, τα ευάλωτα νοικοκυριά να στηριχθούν για να μπορέσουν να κρατηθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μεσαία τάξη. Να μην υπάρχουν δηλαδή αυτές οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει. Θα παρουσιάσουμε και την άλλη εβδομάδα ένα πάρα πολύ ολοκληρωμένο σχέδιο» ανέφερε η κ. Τσαπανίδου.