Qatargate – Politico: Στη δημοσιότητα το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή – «Λείπουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ»

Qatargate – Politico: Στη δημοσιότητα το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή – «Λείπουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ»

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, στις Βρυξέλλες δρούσε ένα δίκτυο με βάση τις οδηγίες του υπουργού Εργασίας του Κατάρ

Στη δημοσιότητα έφερε το Politico το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή για το Qatargate. 

«Τα σημαντικά χρηματικά ποσά πληρώθηκαν κρυφά σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ».

Η λεπτομέρεια είναι μόνο ένα από τα πολλά εντυπωσιακά στοιχεία του εγγράφου, τμήματα του οποίου έχουν αναφερθεί στο παρελθόν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Αναφέρει επίσης ότι η Καϊλή τηλεφώνησε στον φερόμενο ως αρχηγό, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και σε δύο ακόμη ευρωβουλευτές, που δεν κατονομάζονται, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

Το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργαζόταν για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος από το 2021 είναι ο Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μαρί.

Σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διεύθυνε τις επιχειρήσεις του στις Βρυξέλλες μέσω του Παντσέρι, του πρώην ευρωβουλευτή που επίσης συνελήφθη και ομολόγησε σε συμφωνία για δωροδοκία βουλευτών.

«Ο υπουργός Εργασίας», γράφει το ένταλμα, «φαίνεται να είναι ο άνθρωπος που έλεγχε τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι».

Συμμετείχαν επίσης: ο σύντροφος της Καϊλή, ο Τζόρτζι, που εργαζόταν στο παρελθόν για τον Παντσέρι και συνελήφθη το Δεκέμβριο. Το ένταλμα παρουσιάζει τον Τζόρτζι ως τον διαμεσολαβητή Παντσέρι – Καϊλή.

Όπως σημειώνει το Politico το ένταλμα σύλληψης για την Εύα Καϊλή αναφέρει για το πρόσωπό της ότι «είναι η βασική οργανωτής ή συνδιοργανωτής του κυκλώματος δημόσιας διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος».

Με βάση πάντα το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή είπε ότι είχε δώσει οδηγίες στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες. «Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε οδηγίες στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της στο παρελθόν», αναφέρεται.