Κατρούγκαλος: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία αλλά με δική μας ατζέντα, ούτε την τουρκική ούτε τρίτων

Κατρούγκαλος: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία αλλά με δική μας ατζέντα, ούτε την τουρκική ούτε τρίτων

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε κάποια ερωτήματα προς την κυβέρνηση

«Οι σεισμοί δημιούργησαν προϋποθέσεις αλλαγής του κλίματος και προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία. Γι' αυτό χρειάζεται εθνική στρατηγική και να θέτουμε εμείς την ατζέντα, όχι να ακολουθούμε τυφλά ατζέντες τρίτων ή να απαντάμε αμήχανα στις τουρκικές προτάσεις», τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δυστυχώς», προσθέτει, «μαθαίνουμε για μια ακόμη φορά από την τουρκική πλευρά τις εξελίξεις για προτάσεις που δεν αφορούν έναν τέτοιο διάλογο, που εμείς προωθούμε από το 2021, όταν άλλοι επένδυαν στο δόγμα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας». Κατόπιν αυτών, ο κ. Κατρούγκαλος θέτει τα εξής ερωτήματα:

«Ποια ήταν ακριβώς η τουρκική πρόταση 6 σημείων; Ποια ήταν η απάντηση και αν δεν υπήρξε, γιατί δεν κατέθεσε η Ελλάδα αντιπροτάσεις για διάλογο εδώ και δύο μήνες; Ο κ. Μητσοτάκης έχει προτάσεις για διάλογο; Ή προσχωρεί στη γραμμή της κ. Μπακογιάννη: για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς εκεί επέκταση των χωρικών υδάτων. Και για συνεκμετάλλευση -όπως λένε και ενεργειακοί παράγοντες- χωρίς οριοθέτηση ΑΟΖ;».

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «για εμάς αυτές οι θέσεις δεν αποτελούν βάση για διάλογο με ορίζοντα λύσης».