Ρίχνει τους τόνους η Άγκυρα: Δηλώνει πρόθυμη για αποκλιμάκωση – Οι σκέψεις της Αθήνας

Ρίχνει τους τόνους η Άγκυρα: Δηλώνει πρόθυμη για αποκλιμάκωση – Οι σκέψεις της Αθήνας

«Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας»

Ο φονικός σεισμός με τους χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία φέρνει την Άγκυρα σε μια πρόσκαιρη αλλαγή τόνου απέναντι στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν λίγες ώρες μίλησε και πάλι για την ελληνική αρωγή στον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας και για τους διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που υπέρβαλαν εαυτό απεγκλωβίζοντας ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια του Χατάϊ και της Αντιόχειας. Και δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί με την σειρά του στα προβλήματα και την κλιμάκωση που υπήρχε ακόμη και την προηγούμενη μέρα του φονικού σεισμού.

«Έγινε μια τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο και ο τωρινός μας πρεσβευτής στην Αθήνα Τσαγατάϊ Ερτσιγιές ήταν εκεί. Εκεί κάναμε τις προτάσεις μας. Για παράδειγμα να συνεχιστούν οι συνομιλίες μας, οι διερευνητικές μας συνομιλίες καθώς και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στους στρατούς, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπως επίσης και σε διμερές επίπεδο κι άλλα. Κάναμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε απαντήσεις από την Ελληνική πλευρά» ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Διπλωματικές πηγές της Αθήνας, υπογραμμίζουν σχετικά: «Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.{…} Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν συνδέει τον σεισμό με τις διμερείς σχέσεις.

«Δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις, είτε με οποιαδήποτε προσπάθεια ή διαφορά. Οπωσδήποτε, συγκρατώ με προσοχή τη δήλωση του ομολόγου μου, του φίλου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) μέσω διαλόγου» υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.